Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Cenu Thálie získali Hana Fialová i Tomáš Savka. Oceněn byl také Lukáš Melník

Cenu Thálie získali Hana Fialová i Tomáš Savka. Oceněn byl také Lukáš Melník

28.3.2015 20:48 Divadlo

Muzikálový a operetní soubor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě zažívá historický úspěch. V Cenách Thálie, které se v sobotu večer rozdávaly v Národním divadle v Praze, proměnila nominace jak Hana Fialová, která získala cenu za roli zpěvačky Edith Piaf v inscenaci Edith a Marlene, tak zpěvák Tomáš Savka, který loni vdechl charisma postavě vypravěče Che v ostravské verzi světového muzikálu Evita. Do Ostravy putuje také cena určená pro mladé činoherce do 33 let - získal ji herec Divadla Petra Bezruče Lukáš Melník.

Zvětšit obrázek

Hana Fialová během slavnostního ceremoniálu v Národním divadle.
Foto: Martin Straka

Hana Fialová cenu přebírala zjevně dojatá. „Mám velikou radost, ale myslím si, že nejenom já, ale i všichni fanoušci a diváci. Můj obrovský dík patří také celému inscenačnímu týmu v tomto představení a samozřejmě tím člověkem na té špičce je režisér Janusz Klimsza, takže milý Januszi, já ti moc děkuji a ta Thálie je samozřejmě tvoje. No a ten můj největší dík patří mé rodině, která tady dneska večer sedí, to jsou mé úžasné děti, Karolína a Jiří, můj manžel Míra, moje maminka, a já jim chci říct, že je strašně miluju a že to dneska strašně oslavím. A jsem moc hrdá, že to dneska vezu do Ostravy,“ řekla herečka při přebírání ceny.

„Hana Fialová patří k nejvytíženějším herečkám ostravského muzikálového souboru. V loňské sezóně excelovala hned dvakrát, jako Evita i jako Edith Piaf. Právě figuře pařížského „vrabčáka“ vdechla nový život a dechberoucí herecký koncert kombinuje s výjimečnou interpretací známých šansonů,“ píše se v odůvodnění nominace. A nutno dodat, že další skvělý výkon podává Hana Fialová i v novém ostravském muzikálu Sunset Boulevard, který je dalším skvostným dílem Andrewa Lloyd Webera, jež se objevilo na ostravské scéně.

Role Che v muzikálu Evita, který je hitem ostravského divadelního repertoáru, vynesla Cenu Thálie Tomáši Savkovi.  „Stát poprvé na prknech Národního divadla a ještě držet cenu, to jednomu vezme dech. Děkuju celému kolegiu, děkuju úžasnému týmu v Ostravě, panu režisérovi, protože to představení je opravdu mimořádné. A já si ho tam chodím užívat. Děkuji svojí mamince, která je tady, svojí ženě, a jenom chci říct: Zuzano, jsem hrdý na to, že tě aspoň trochu doháním,“ řekl Savka.

DSC_5279

Tomáš Savka (vpravo) se svou trofejí. (Foto: Martin Straka)

„Postava vypravěče Che je nejsložitější a pěvecky nejnáročnější figurou muzikálu Evita. Tomáš Savka se jí zhostil s nevýslovnou energií a v dobrém slova smyslu překvapil nejen pěvecky, ale i herecky. Jeho Che je jako glosátor a Evitin oponent důrazným protipólem titulní hrdinky,“ odůvodnila komise nominaci Tomáše Savky.

V kategoriích činohry, opery a baletu nebyli letos bohužel na Cenu Thálie nominováni žádní ostravští umělci. Probojovali se pouze do tzv. širších nominací, které jsou sice rovněž brány jako velký úspěch, ovšem již bez šancí cenu získat. Za herečky se v širší nominaci ocitla Sylvie Krupanská za roli Štěpánky Kyliánové v inscenaci Petrolejové lampy (Divadlo Petra Bezruče). V kategorii mužských činoherců byli v širších nominacích Josef Kaluža za roli Raula v inscenaci Komorní scény Aréna Krajní meze, Ivan Dejmal za roli Gerharda v inscenaci Za vodou (NDM), David Viktora za roli Paula v inscenaci Večeře (NDM) a Dušan Urban za roli Vladimíra v inscenaci Čekáni na Godota (Divadlo Petra Bezruče). Za balet byli v širších nominacích Olga Borisová-Pračiková za roli Sylfidy v inscenaci La Sylphide (Národní divadlo moravskoslezské) a tanečník Po-Ju Lin za roli Jamese ve stejném představení. Ostravská opera v letošních nominacích bohužel neuspěla.

DSC_5098

Herec Lukáš Melník během ceremoniálu v Národním divadle. (Foto: Martin Straka)

 

Výsledky Cen Thálie za rok 2014

Činohra – herečky
Vilma Cibulková (Leni, Divadlo v Řeznické, Praha)

Činohra – herci
Michal Isteník (Mrtvé duše, Městské divadlo Brno)

Opereta a muzikál – ženy
Hana Fialová (Edith a Marlene, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Opereta a muzikál – muži
Tomáš Savka (Evita, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Opera – ženy
Ivana Veberová (Prodaná nevěsta, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)

Opera – muži
Aleš Briscein (Pád Arkuna, Národní divadlo, Praha)

Balet a pantomima – ženy
Tereza Podařilová (Valmont, Národní divadlo, Praha)

Balet a pantomima – muži
Richard Ševčík (Spartakus, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)

Cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činohry:
Lukáš Melník (Divadlo Petra Bezruče Ostrava)

Zvláštní cena Kolegia pro udělování Cen Thálie:
Eva Kröschlová (choreografka)

Cena za celoživotní dílo:
Josef Zíma (opereta, muzikál)
Dagmar Ledecká Šebková (balet a pantomima)
Zdena Karenivá (opera)
Blanka Bohdanová (činohra)
Blanka Josefová Luňáková (loutkové divadlo)

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.