Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hlavní hvězdou nového ostravského 3ARTBeat Festivalu bude portugalský Blasted Mechanism

Hlavní hvězdou nového ostravského 3ARTBeat Festivalu bude portugalský Blasted Mechanism

3.4.2015 19:08 Hudba

Portugalská skupina Blasted Mechanism, která je mimo jiné držitelem tří Zlatých glóbů, bude hlavní hvězdou nového ostravského  3ARTBeat Festivalu, který se uskuteční v polovině prázdnin v Dolní oblasti Vítkovice. Kapela přiveze své nové album a show Egotronic. Mladší bratříček mnohem větších Colours of Ostrava přivítá také polské seskupení Masala Soundystem, ale i domácí Vladivojnu a návštěvníci se dočkají i unikátního koncertu již rozpadlé ostravské kapely Evolution Dejavu.

Zvětšit obrázek

Skupina Blasted Mechanism přijede do Ostravy na 3ARTBeat Festival.
Foto: Archiv kapely

Blasted Mechanism je skupina umělců, hudebníků a filozofů, kteří vytvořili koncept, jenž láme všechny všední bariéry a během své show proměňuje jeviště v unikátní prostor plný magie a energie.

„Pracují s výtvarným uměním, které propojují s moderními technologiemi. Jejich hudba, vizuál a celá show jsou pro diváka vždy silným zážitkem. Dokážou podat nezapomenutelný výkon a jsou uznávání jak širokou veřejností, tak hudební kritikou,“ uvedl pořadatel festivalu David Žyla.

Od roku 1996 kapela hrála na významných evropských festivalech včetně Glastonbury a sdílela hlavní pódium s takovými hvězdami jako Chemical Brothers, Rage Against the Machine, The Prodigy, Pearl Jam, Linking Park nebo Marylin Manson „Abychom jmenovali alespoň některé ocenění, Blasted Mechanism vyhrál Zlatý glóbus, byl nominován třikrát na cenu MTV EMA a dosáhl číslo jedna v Portugalsku v prodejním žebříčku alb,“ dodává David Žyla.

Na první ročník 3ARTBeat festivalu přijede také polská multižánrová smečka Masala Soundsystem. Seskupení různě orientovaných hudebníků nabídne střet tradičních orientálních smyčcových nástrojů s moderními elektronickými zvuky a zároveň setkání tradiční tuvijské techniky hrdelního zpěvu s beatboxem. „Masala shromažďuje mistry různých hudebních žánrů a technik, u kterých se zdálo velmi nepravděpodobné, aby se spojili. Nicméně konečný výsledek dokazuje, že jsou schopní spolupracovat v dokonalé harmonii a vytvořit něco mimořádného,“ tvrdí pořadatel festivalu David Žyla. Masala Soundsystem má za sebou řadu koncertů v Evropě, ale také v Indii, Japonsku, Turecku a dokonce v Afghánistánu.

Mezi domácí potvrzené hudební hvězdy patří například Vladivojna La Chia, Jarabi, Alef Zero či Le Pneumatiq a také proslulá ostravská skupina Evolution Dejavu, jejíž frontman festival pořádá. Kapela sice již ukončila činnost, ale na festivale vystoupí jako Revolution Dejavu.

*

Dvoudenní festival se bude konat od 31. července do 1. srpna v nově zrekonstruovaném areálu Dolu Hlubina a bude mít celkem devět scén. Za festivalem stojí již zmíněný David Žyla, známý z působení v kapele Evolution Dejavu, a také mladá výtvarná umělkyně Michaela Petrovová. Oba už delší dobu působí na výtvarném poli pod názvem 3ArtBeat ateliér a jejich práce byly k vidění například loni na festivalu Colours of Ostrava.

Takto pojatý festival bude prvním svého druhu v České republice. Žánrově bude festival preferovat především experimentální umění a chce se programově vyhýbat mainstreamu.

„Připadá nám, že všechny festivaly, které se tady konají, se zaměřují výhradně na hudbu. My bychom chtěli po vzoru některých zahraničních festivalů klást důraz i na další formy umění a program postavíme na třech pilířích – kromě hudby to bude také výtvarné umění a performance,“ vysvětluje Michaela Petrovová.

„Chtěli bychom s celým festivalovým areálem pracovat jako s výtvarným celkem, takže na diváka budou čekat kromě hudby nejrůznější dekorace, ať už mechanické, světelné nebo třeba ohnivé. V areálu budou umístěny různé interaktivní objekty a jeho důležitou částí budou i workshopy, do kterých se budou moci návštěvníci zapojit,“ dodává David Žyla.

V jednom z objektů Dolu Hlubina vznikne i festivalová galerie mladých umělců, která nabídne díla několika desítek vystavovatelů. „Přes den bude festival jakýmsi prostředkem vzdělávání a odpočinku, později ve večerních hodinách pak bude atmosféra podstatně intenzivnější a rozeběhnou se hudební scény,“ říká David Žyla.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.