Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Benefiční koncerty pro Ukrajinu vynesly 65 134 korun

Benefiční koncerty pro Ukrajinu vynesly 65 134 korun

8.4.2015 00:00 Hudba

Teprve ve středu pracovníci humanitární organizace Adra spočítali pod dohledem příslušných úřadů obsah pokladniček, do kterých o víkendu přispívali návštěvníci čtyř benefičních koncertů pro Ukrajinu. Koncerty se konaly pod společným názvem Je to blízko. Návštěvníci do kasiček Adry přispěli více než 36 tisíc korun a dalších bezmála 30 tisíc přišlo přes platební bránu umístěnou na webových stránkách akce. O výsledku sbírky informovala mluvčí Adry Kateřina Piechowicz.

Zvětšit obrázek

Na benefiční akci v Hudebním bazaru vystoupila skupina Filip M.
Foto: Aleš Honus

Původně se přitom měl konat jen jeden koncert, a to ve Frýdlantu nad Ostravicí. Prvotní nápad vzešel z hlavy hudebního pedagoga Ivo Sanitera, který ve Frýdlantu v minulosti už několik koncertů pořádal. „Dělali jsme například koncert pro obyvatele domu, který vybuchl ve Frenštátě pod Radhoštěm, ale i pro oběti zemětřesení na Haiti a tsunami v Japonsku,“ řekl Saniter.

Tentokrát padla volba na Ukrajinu. „Když jsem dal na Facebook vzkaz, že by se mohl koncert uskutečnit, během několika hodin se přihlásilo tolik hudebníků, že bylo jasné, že koncert bude,“ řekl Saniter.

K Frýdlantu nad Ostravicí se postupně díky aktivitě dalšího hudebníka Davida Stypky připojili Frýdek-Místek, Raškovice a také ostravský klub Hudební bazar. „V Ostravě měla termín původně rezervován opavská kapela Peří. Zavolal jsem klukům, zda by se akce nemohla spojit s jejich koncertem, a naštěstí souhlasili. Pak jsem ještě zavolal kapele Filip M. a Jindrovi Holubcovi, kteří na pozvání hned kývli,“ řekl David Stypka, který během soboty koncertoval spolu se zpěvačkou Lucií Redlovou hned na třech místech.

stypka

David Stypka hrál v Hudebním bazaru (na snímku) i na dalších dvou místech. (Foto: Aleš Honus)

Největší návštěvnost měl koncert ve Frýdlantě nad Ostravicí, což je logické, protože zde hrálo nejvíce kapel. Kromě studentských skupin zde koncertovaly například skupiny Downbelow, Slepí křováci, Zpocený voko, ale i virtuózní hráčka na Panovu flétnu Liselotte Rokyta, která se těsně před vystoupením vrátila z turné po Kanadě.

„Začínali jsme ve tři odpoledne a končili v jedenáct večer. Přišlo opravdu hodně lidí a pokladnička byla narvaná tak, že už do ní nešlo  nic nacpat,“ řekl Ivo Saniter.

Veškerý výtěžek sbírky bude věnován dětem ze sociálně slabých rodin na Ukrajině, které podporuje Adra již devět let. Konkrétně jde o školáky z 15. základní školy v západoukrajinském městě Mukačevo. Kromě toho, že pro ně Adra pořádá příměstské tábory, jim taky zajišťuje teplé jídlo. „Je to zpravidla jediné hodnotné jídlo, které denně mají. Nebylo výjimkou, že dříve tyto děti ve vyučování omdlévaly hlady. Právě to nás vedlo jednat a shánět v Česku sponzory,“ říká Karel Folwarczny z Adry. Dárci ze severní Moravy a Slezska dnes podporují tímto způsobem 152 dětí.

Kromě prostředků na stravu žáků předal minulý týden tým české Adry ukrajinské škole peníze z Fondu manželů Horových na nové školní tabule, diaprojektor a notebook, které bude škola využívat při výuce.

„Minulý týden jsme vypravili na Ukrajinu kamión s 19 tunami potravin, které věnovali lidé z Moravskoslezského kraje. Část nákladu již zamířila do cíle, část ještě čeká na odbavení na celnici. Nejpozději během příštího týdne se svého potravinového balíčku dočká 700 vytipovaných rodin,“ uzavřela Kateřina Piechowicz.

Konečná bilance akce Je to blízko

Ostrava 3 585 Kč
Frýdlant nad Ostravicí 15 031 korun
Raškovice 5 975 Kč
Frýdek-Místek 11 643 korun
Vybráno online 28 900 Kč
CELKEM 65 134 Kč

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.