Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Komorní scéna Aréna představuje novou sezónu, která bude něčím tragikomická

Komorní scéna Aréna představuje novou sezónu, která bude něčím tragikomická

5.5.2015 00:00 Divadlo

Komorní scéna Aréna v příští sezóně uvede premiéry čtyř nových inscenací, předprodej bude zahájen v pondělí 11. května. Příští sezóna dostala název Rok něčím tragikomický. Divadlo rovněž představuje několik novinek v systému předplatného.

Zvětšit obrázek

Výřez z plakátu k sezoně nazvané Rok něčím tragikomický.
Foto: Radovan Šťastný

Novými tituly příští sezóny budou inscenace her Něco za něco Williama Shakespeara, Budovatelé říše Borise Viana, Top Dogs Urse Widmera a Lidská tragikomedie Ladislava Klímy.

„Již moudrý Seneca věděl, že pokud se dokážeme zasmát sami sobě, nevyjdeme ze smíchu po celý život. Nechali jsme se tedy stoickým filozofem inspirovat a sestavili jsme novou sezónu ze čtyř titulů, v nichž se chceme vysmát tomu, jak moc vážně se bereme, když bojujeme o své místo na slunci, a jak zaslepeně se chováme, když jej konečně dobudeme. Máme totiž za to, že troška filozofické sebereflexe, navíc podávané s pořádnou porcí humoru, nám může jedině prospět,“ objasňuje výběr názvu sezóny dramaturg Arény Tomáš Vůjtek.

Něco za něco v překladu Martina Hilského se odehrává ve středověké Vídni, kde se láme právo a korupce jen kvete. Vídeňský vévoda mnohé z těchto zločinů přehlížel, a proto pod záminkou neodbytné diplomatické cesty předá vládu nad městem přísnému soudci Angelovi. Sám však nikam neodjede a v mnišském převleku sleduje Angelovo počínání. A spravedlivý Angelo se brzy promění v nestoudného pokrytce, který sobecky zneužívá svěřenou moc. Shakespearovu komedii, jež byla poprvé uvedena v roce 1604, ale aktuální je stále, nazkouší Ivan Krejčí.

Absurdní groteska Borise Viana Budovatelé říše je ponurým podobenstvím o konci naší „prosperující“ společnosti. Spořádaná rodinka prchá před tajemným hlukem do stále vyšších pater, kde však nachází vždy o něco menší a stísněnější bytový prostor. Přesto rodiče ujišťují svou dceru, že i nadále žijí v blahobytu, přinejmenším ve srovnání s těmi druhými, kteří takovéto štěstí nemají. Veškerou zlost si přitom vybíjejí na zvláštní postavičce jménem Schműrz, která jim slouží jako fackovací panák. Režisérem inscenace bude Vojtěch Štěpánek, jehož domovskou scénou je pražské Divadlo Komedie.

Hra švýcarského dramatika Urse Widmera Top Dogs se stane třetí režií Poláka Grzegorze Kempinského, jehož práci diváci již znají z Plešaté zpěvačky a Krajních mezí. Slangovým názvem top dogs, odvozeným od bojových psů, se označují špičkoví manažeři. Byli zvyklí rozhodovat o osudech druhých, teď se však sami ocitli na dlažbě a navštěvují kurz, který jim má pomoci opět se vrátit do (nejen) profesního života. Hra je inspirovaná rozhovory, které autor vedl s takto skutečně postiženými šéfy a poradci, a odhaluje tak zákulisí současného byznysu.

Sezónu uzavře Lidská tragikomedie Ladislava Klímy, groteskní filozofické drama zachycující rozpor mezi ideály, se kterými člověk vchází do života, a jejich tristní realizací, která je poznamenána životní realitou. Pětice spolužáků si na oslavě maturity vyjeví své velkolepé cíle a na dalších setkáních po třiceti a pětadvaceti letech skládá účty z jejich plnění. V režii Ivana Krejčího půjde o hereckou exhibici především pánské části souboru.

Komorní scéna Aréna nabízí i v příští sezóně několik druhů abonomá tak, aby si mezi nimi dokázal vybrat opravdu každý. Tím nejatraktivnějším zůstává premiérové předplatné, které nabízí vedle pouze nových titulů i možnost setkání s tvůrci inscenací při občerstvení a ochutnávce vín. Své místo uhájila i oblíbená sezónní abonomá s pevně stanovenými hracími dny a předplatné na dopolední představení. Naopak od příští sezóny Aréna ruší tzv. kupónové předplatné a nově zavádí odpolední předplatné, kterým se snaží vyjít vstříc těm z diváků, kterým nevyhovuje jak večerní, tak dopolední návštěva divadla. Odpolední předplatné se bude realizovat vždy v neděli v hracím čase od 17 hodin.

„Naše divadlo získalo grant Nadace ČEZ na projekt s názvem Divadlo roku seniorům a tento typ abonomá je jednou z prvních vlaštovek, která s tímto projektem souvisí,“ objasňuje zavedení odpoledního předplatného ředitelka KSA Renáta Huserová.

Nákupem předplatného získávají diváci nejen vstupenky do divadla za zvýhodněnou cenu, ale také další bonusy, jako například slevy ve vinotéce U mostu a také v Čajovně u Sýkorova mostu, obě přímo vedle Komorní scény Aréna.

Nová sezóna Rok něčím tragikomický bude na veřejnosti prezentován i prostřednictvím provokativního plakátu v tragikomickém duchu. Ten pokračuje v linii nového layoutu divadla, jehož autory jsou už třetí sezónu fotograf Radovan Šťastný a grafička Alena Sroková ze studia Impress Art Design.

Předplatné na Rok něčím tragikomický bude v prodeji od pondělí 11. května 2015 a to v pokladně divadla, na jeho webových stránkách a také v Ostravském informačním servisu.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.