Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Výstava Magičtí Lucemburkové: Historické dokumenty, středověké stroje i modely památek

Výstava Magičtí Lucemburkové: Historické dokumenty, středověké stroje i modely památek

17.5.2015 00:00 Atd.

Po úspěšné výstavě Král, který létal, hostí Ostrava další výstavu o dějinách rodu, který se nesmazatelně zapsal do českých dějin. Velkolepě pojatá expozice Magičtí Lucemburkové je až do 17. září k vidění v Dolní oblasti Vítkovice.

Zvětšit obrázek

Výstava nabízí i modely středověkých strojů.
Foto: Petr Hlubek

Magičtí Lucemburkové jsou jedním z prvních výstavních projektů k blížícímu se výročí 700 let od narození císaře Karla IV., nejvýznamnějšího představitele lucemburského rodu na českém trůně.

Podle autora projektu Oldřicha Beneše výstava přibližuje lucemburskou dobu s přihlédnutím na dějiny Moravy a Slezska. „Chceme ukázat, že tehdy jsme byli silní a významní. Vytvářeli jsme dějiny Evropy,“ řekl Beneš.

„Cílem je přiblížit vládu této dynastie v českých zemích, vyzvednout nejvýznamnější mezníky jejich panování a přiblížit nejen jednotlivé představitele rodu, ale i významné osobnosti jejich doby,“ dodal.

_A9B4890

Z výstavy Magičtí Lucemburkové. (Foto: Petr Hlubek)

Protagonisty výstavy jsou všichni u nás vládnoucí Lucemburkové, moravskou větev nevyjímaje. Texty na panelech a také jednotlivé exponáty představují české krále Jana Lucemburského, Karla IV., Václava IV. a Zikmunda Lucemburského, ale i moravská markrabata Jana Jindřicha, Jošta Moravského, Prokopa Lucemburského a Jana Soběslava a další významné osobnosti jejich dvora.

Vůbec poprvé je v Ostravě formou kvalitních faksimilií představena proslulá knihovna Václava IV., přesněji to, co se z ní dochovalo. Návštěvníci tak budou mít možnost nahlédnout do unikátní, bohatě iluminované Václavovy Bible, nejluxusnějšího opisu Zlaté buly Karla IV. z roku 1356 nebo části jeho astronomických kodexů.

_A9B4903

Expozice nabízí i modely středověkých památek. (Foto: Petr Hlubek)

Výstava také nabízí možnost prohlédnout si vybrané středověké válečné a obranné stroje, ale i středověké stroje technického charakteru, a to v životní velikosti. K vidění je také kopie erbovní síně německého hradu Lauf či modely českých památek, například hradu Karlštejn nebo svatovítské katedrály. Vystaveny jsou i kopie koruny Svaté říše římské a svatováclavské koruny.

_A9B5004

Venkovní část expozice nabízí kopie středověkých strojů. (Foto: Petr Hlubek)

*

Magičtí Lucemburkové, Dolní oblast Vítkovice. Od 18. května do 17. září 2015. Otevřeno denně od 10 do 18 hodin. Organizátoři připravili také doprovodný program v podobě přednášek a také komentované prohlídky, a to na každý čtvrtek v lichém týdnu. Více informací na webových stránkách výstavy.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.