Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravská televizní tvorba bodovala na festivalech, uspěl i dokument Jarek v Moskvě

Ostravská televizní tvorba bodovala na festivalech, uspěl i dokument Jarek v Moskvě

13.6.2015 00:00 Atd.

Hned několik úspěchů zaznamenala ostravská televizní tvorba na konci druhého červnového týdne. V pátek odpoledne na festivalu ArtsFilm v Telči bodoval dokument Jarek v Moskvě, který zachycuje moskevské koncerty a toulky Jaromíra Nohavici. A v sobotu 13. června večer se zase tleskalo vítězům na Novoměstském hrnci smíchu, kde se mezi oceněnými blýskla ostravská pohádka Kdyby byly ryby a film Díra u Hanušovic, na němž se ostravské studio České televize podílelo jako koproducent.

Zvětšit obrázek

Z dokumentu Jarek v Moskvě.
Foto: Česká televize

Festival Arts Film, který oceňuje díla zaměřená na evropské umění a kulturu, udělil autorům dokumentu Jarek v Moskvě Cenu české inspirace. Autorem dokumentu je Jiří Vondrák a televizní kamera v něm doprovází Nohavicu během cesty po stopách jeho oblíbených autorů Okudžavy a Vysockého. Zachycuje také jedinečné Nohavicovo vystoupení v legendárním Modrém trolejbusu, který se vzpomínkou na známou Okudžavovu píseň nabídl originální kulisu netradičnímu hudebnímu vystoupení.

V Novém městě nad Metují kralovala filmová tvorba s komediálním nábojem. Pohádka Kdyby byly ryby v režii Jana Prušinovského zde získala nejenom hlavní cenu odborné poroty Zlatý Prim, ale také hlavní cenu studentské poroty Mladý Prim. Za nejlepší scénář získal Cenu FITES film Miroslava Krobota Díra u Hanušovic.

Úspěšný dokument a pohádka byly natočeny v Tvůrčí a producentské skupiny Kateřiny Ondřejkové, na oceněném filmu Díra u Hanušovic se stejná tvůrčí skupina podílela jako koproducent. „Mám velkou radost. Všem tvůrcům a spolupracovníkům, kteří se na oceněných snímcích podíleli, gratuluji a jsem ráda, že jsme dokázali festivalové diváky a poroty pobavit a rozesmát,“ řekla Kateřina Ondřejková.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.