Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Cavalera Conspiracy nezklamali a ukázali Ostravě, jak se dělá špičkový metal

Cavalera Conspiracy nezklamali a ukázali Ostravě, jak se dělá špičkový metal

18.6.2015 18:07 Hudba

Beznadějně vyprodaný středeční koncert brazilských bohů Cavalera Conspiracy v martinovské Garáži jasně dokázal, že metal je se srdci Ostravanů stále v absolutní rezonanci. Jedna ze dvou zastávek kapely v České republice (první byla o den dříve v Praze) slibovala skutečný zážitek a svému slibu, byť nevyřčenému, i dostála. Bratři Cavalerovi se svými spoluhráči předvedli vynikající show a ostravské publikum si naprosto podmanili.

Zvětšit obrázek

Max Cavalera během koncertu v Garage Clubu v Ostravě.
Foto: Pavel Zubek

S úderem osmé hodiny a nástupem předkapely na pódium Garage Clubu se začínají ozývat první řezavé riffy a dvojšlapkové „kulomety“. Zvuk výborný, sál zaplněn téměř do posledního místa, atmosféra se zdá být poměrně přátelská – vše nasvědčuje tomu, že tato akce bude už od začátku povedená. Ale bohužel, výběr předkapely je poněkud nešťastný. Českotěšínská Seppuka hraje, seč jí síly stačí, bohužel jí však chybí nějaký „zábavný“ prvek, kapela na pódiu vypadá mírně křečovitě a její vystoupení není v podstatě ničím zajímavé.

Přestože členové Seppuky jsou instrumentálně dobře vybavenými hráči, jejich tvorba postrádá jakoukoli barevnost či originalitu. Když k tomuto faktu přičteme ještě falešnou angažovanost skladeb jako Národ sobě či Otroci času, člověku je úzko až mdlo, na jazyku cítí příchuť žaludečních šťáv a má nepřekonatelnou touhu hodit po kapele a jejích lysohlavých fanoušcích kelímek s pivem. Seppuka sama sebe ponižuje do role libovolné rolnické agrometalové kapely hrající na obecních slavnostech.

Po rozpačitém zážitku ze setu kapely Seppuka jsou všichni návštěvníci napjatí a sálem zní hřmotné sborové vyvolávání jména Cavalera. Když už se na pódiu brazilsko-americká čtveřice skutečně objeví, jásot diváků překonává všechny dosud zavedené meze. V tu chvíli je těch několik set metalových fanoušků v naprosté extázi a opojení, o čemž svědčí mosh pity rozprostřené po celém sále, které se rozjíždějí již při první (!) skladbě.

Max Cavalera je frontmanem k pohledání. Publikum mu leží u nohou ještě předtím, než vůbec vstoupí na jeviště. Jeho vystupování je bezprostřední a upřímné, celou dobu fanoušky hecuje a vystoupení si spolu s nimi očividně dobře užívá.

cavalera2

Z koncertu Cavalera Conspiracy v Ostravě. (Foto: Pavel Zubek)

„Put your fucking hands up!“ i „Scream, motherfuckers!“ zazívá z úst Maxe Cavalery vícekrát a přítomní diváci se nezdráhají jeho požadavkům vyhovět. V průběhu večera si poprosí i o circle pit a tzv. wall of death. Druhého jmenovaného se mu žel nedostalo (klub narvaný k prasknutí to ani příliš nedovoloval), kolečko si však fanoušci bez ostychu dali.

Není třeba dodávat, že Maxův bratr Iggor Cavalera je skutečná bubenická bestie, která zvládá i ty nejšílenější blast beaty s naprostou grácií, Marc Rizzo že je vynikající kytarista, jehož techniku by chtěl mít snad každý, a Johny Chow že je skvělý basista sloužící celku. Jednoduše řečeno, Cavalera Conspiracy je superskupinou v tom pravém slova smyslu.

cavalera3

Z koncertu Cavalera Conspiracy v Ostravě. (Foto: Pavel Zubek)

Set Cavalerových byl poměrně bohatý a nabízel slušný průřez jejich tvorbou. Mezi nejvýraznější zářezy patřily skladby z jejich nejslavnějšího alba Inflikted, a sice Terrorize, The Doom of All Fires či stejnojmenná titulní skladba, při níž si hudebníci střihli i malou část ze Seek and Destroy od Metalliky. Protože fanoušci ještě přirozeně neměli dost, vytleskali (a vyřvali) si dva přídavky v podobě Orgasmatronu od Mötorhead a notoricky známé Roots Bloody Roots.

cavalera4

Z koncertu Cavalera Conspiracy v Ostravě. (Foto: Pavel Zubek)

Znechucení regionální předkapelou nahradil lahodný metal na stříbrném podnosu. Koncert Cavalera Conspiracy v Ostravě byl univerzálním návodem na to, jak dělat špičkovou tvrdou muziku.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.