Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Vlasta Redl zahraje na Festivalu v ulicích s Jiřím Pavlicou a říká: Záznam možná vyjde na CD

Vlasta Redl zahraje na Festivalu v ulicích s Jiřím Pavlicou a říká: Záznam možná vyjde na CD

10.7.2015 02:21 Hudba

Multiinstrumentalista, skladatel, textař, zpěvák a poslední tři roky také pozoruhodný spisovatel – to vše se skrývá pod jménem moravského hudebního všeuměla Vlasty Redla. Ten vystoupí ve středu od 20 hodin na ostravském Festivalu v ulicích společně s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem. Hudebníci připomenou své legendární album z roku 1994, posluchači ale uslyší i úplně nové písně. V rozhovoru pro Ostravan.cz Vlasta Redl mimo jiné prozrazuje, že z aktuálních koncertů je pořizován záznam, který by měl vyjít na CD, a kromě toho na příští rok chystá nové sólové album.

Zvětšit obrázek

Vlasta Redl zahraje v Ostravě na Festivalu v ulicích spolu s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem.
Foto: redl.cz

Po jednadvaceti letech od vydání společného alba Vlasta Redl a AG Flek + Jiří Pavlica a Hradišťan se potkáte znovu na jednom pódiu. Jaké pocity to v tobě vyvolává?

Smíšené. Slavnostní i úzkostlivé. Na jedné straně je milé potkat staré přátele, se kterými se vám kdysi podařilo udělat cosi výjimečně vzácného, na druhé straně nevíte, jak to dopadne, protože tehdy to všechno vzniklo zčásti i z čistého furiantství, jako žánrová rebelie, a prakticky nikdo od nás tehdy nic nečekal, zatímco dnes naše setkání vyvolává mnohá očekávání, což je trochu svazující. Ale úplně do kouta se hlasem lidu zahnat asi nenecháme, věřím, že i naši posluchači nám fandí i proto, že jsme se nikdy neorientovali jen na to, co právě všichni chtějí slyšet.

Návraty či připomínky kultovních počinů jsou v současnosti celkem běžné: Ostravu navštívil loni Peter Gabriel s unikátním živým provedením alba So. Dá se chápat i váš návrat podobně?

Nevím, my jsme nikdy žádné výroční šňůry nedělali. Na Peterovi Gabrielovi jsem v Ostravě byl, ale nevím, co to má společného s námi. My neslavíme žádné jubileum, prostě se nám zachtělo si spolu zase zahrát.

V tisku jste se nechali slyšet, že dojde také na nové společné písně. Můžeš, prosím, prozradit, nač se můžou diváci těšit?

Nerad bych zveřejňoval playlist předem – náš koncert v Lednici minulý týden měl skoro tři hodiny, na Festivalu v ulicích dostaneme prostor o hodinu kratší, takže budeme muset část vyhodit… Rozhlédneme se tam a přizpůsobíme repertoár tomu, jaké se v Ostravě sejde publikum.

Ostravu máš hodně rád, jak vyplývá z tvého povídání o vzniku písně Hrála mi Julii. Divadelní klub v Myronovi, kde text písně vznikl, stále funguje. Zastavíš se tam někdy?

Vážně? To není vůbec špatný nápad!

Neplánuješ nové společného album s Pavlicou a Hradišťanem?

Budeme nahrávat všechny tyhle letní koncerty, někdy na podzim si to poslechneme, a když nám to bude připadat zajímavé, vydáme to na CD.  Nikdo z nás by nebyl ani proti studiovce, ale nemáme chuť nic narychlo „spíchnout“, je třeba si uvědomit, že na společné album z roku 1994 se sbíral materiál skoro sedm let, takže zatím oficiálně nic neplánujeme.

Dočkají se fanoušci také tvého sólového alba? Vždyť album „O kolo zpět“ vyšlo bezmála před 20 lety…

Na sólovém albu už několik let pracuju. Letos s tím s ohledem na nabitý program asi moc nepohnu, ale v zimě už mám zase dost volna, tak se k tomu určitě vrátím. Ale návrat o dvacet let zpátky ať od toho nikdo nečeká, zatím to vypadá spíš na výpravu do budoucnosti.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.