Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival v ulicích je zpátky v centru a hudba se vrátila i na Černou louku

Festival v ulicích je zpátky v centru a hudba se vrátila i na Černou louku

15.7.2015 08:11 Hudba

První den dvoudenního Festivalu v ulicích, který je doprovodným programem Colours of Ostrava, ukázal, že návrat do historického centra Ostravy a především rozšíření na Černou louku byl správným tahem. Akci, na kterou je vstup zdarma a která je rozložena po celém centru, vládne pohodová a uvolněná atmosféra, která vzhledem k místu konání připomíná dobu, kdy se na Černé louce konal právě festival Colours of Ostrava.

Zvětšit obrázek

Festival v ulicích roztančil také Jiráskovo náměstí.
Foto: Aleš Honus

Napsat o nějakém hudebním festivalu, že si v jeho programu vybere opravdu každý, by mohlo znít jako klišé a řada pořadatelů by to o svých akcích ráda říkala také, v případě Festivalu v ulicích to ale platí stoprocentně.

Zpěvačka Elis

Na Festivalu v ulicích vystoupila zpěvačka Elis. (Foto: Aleš Honus)

Dokládají to už jen jména kapel, které se v úterý představily na hlavní hudební scéně na Černé louce – ostravská zpěvačka Elis, alternativní duo Dva, slovenská teenagerská hvězda Martin Harich či britský beatboxový projekt Heymoonshaker. Na každého ze zmíněných vystupujících se přišel podívat slušný dav lidí.

IMG_7134

Na Černé louce vystoupila mezinárodně úspěšná kapela Dva. (Foto: Aleš Honus)

Plno bylo i v amfiteátru Divadla loutek, kde vystupovala například písničkářka Beata Bocek či členové hudebně-poetického projektu Kafkaband.

IMG_7161

Z vystoupení Beaty Bocek v amfiteátru Divadla loutek. (Foto: Aleš Honus)

Velkou poklonu si pořadatelé zaslouží za to, že se postarali o obnovení Kostelní scény, která zanikla před čtyřmi lety s přestěhováním Colours of Ostava do Dolní oblasti Vítkovic. V Evangelickém kostele vystoupil v úterý nejprve Václav Kořínek s hrdelními zpěvy a poté během večera i jazzman Jiří Stivín se svým programem Dividlo. I tentokrát se Stivín předvedl jako opravdový mistr improvizace. Už během odpoledne totiž udělal pár záběrů ze zvukové zkoušky hudebníka Václava Kořínka, které pak v průběhu svého večerního koncertu promítl a na několik minut tak kostelem zněla hudba obou umělců současně.

IMG_7241

Jiří Stivín (vlevo) doprovází projekci Václava Kořínka. (Foto: Aleš Honus)

Těžko říct, kolik tisíc lidí během celého odpoledne a večera jednotlivými částmi Festivalu v ulicích prošlo. Pořadatelé nejspíš brzy s nějakým číslem vyrukují, ovšem bude to jen velmi hrubý odhad. Na akci se totiž nevybírá vstupné a jen těžko lze spočítat, kolik lidí přišlo jen na chvíli a kolik jich zde strávilo celou dobu.

IMG_7026

Při vystoupení Elis na chvíli zapršelo, ale opravdu jen na chvíli. (Foto: Aleš Honus)

Potěšující ale je, že téměř na všech hudebních produkcích bylo plno a rušno bylo i na Masarykově náměstí, kde se nacházela spíše oddechová zóna pro rodiny s dětmi, scéna Hitrádia Orion a večer se zde uskutečnil i koncert belgicko-francouzské dechovky Orchestre International du Vetex i vizuálně velmi působivé představení souboru Amanitas (obě produkce se budou opakovat i ve středu).

Festival v ulicích se po loňském rozpačitě přijatém ročníku, který se konal v akusticky nevhodném Trojhalí Karolina a v sousedním obchodním centru, tentokrát po všech stránkách vydařil. Snad jen lidí mohlo na některé produkce přijít ještě více, vždyť příležitost vidět tak skvělé muzikanty zdarma se opravdu naskytne jen jednou za rok.

IMG_7318

Z vystoupení kapely Heymoonshaker na Černé louce. (Foto: Aleš Honus)

Ale to možná Ostravané doženou ještě ve středu, kdy program pokračuje a kdy se očekává jeden ze zlatých hřebů – společné vystoupení Vlasty Redla s kapelou a Jiřího Pavlici se souborem Hradišťan, kteří se na jednom pódiu sejdou po dlouhých dvaceti letech.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.