Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba VIDEO: Ostravští filharmonici před Colours nacvičují s kapelou Zrní

VIDEO: Ostravští filharmonici před Colours nacvičují s kapelou Zrní

15.7.2015 14:15 Hudba

Unikátní projekt se právě v těchto hodinách rodí ve zkušebně Janáčkovy filharmonie v Ostravě. Kapela Zrní tady s ostravským orchestrem ladí poslední detaily koncertu, který se uskuteční ve čtvrtek na hlavní festivalové scéně, a to po vystoupení islandské zpěvačky Björk. Na koncertu zazní nejznámější písně Zrní, jako například Deště, Hýkal, Dva, Rychta nebo Jabloně. Deník Ostravan.cz přináší videoukázku ze středeční zkoušky.

Zvětšit obrázek

Kapela Zrní na zkoušce s Janáčkovou filharmonií.
Foto: Aleš Honus

Spolupráce Zrní a Janáčkovy filharmonie Ostrava vznikla díky oslovení ze strany ředitelky Colours of Ostrava Zlaty Holušové. „Udělalo nám to fakt velkou radost,” říká zpěvák kapely Zrní Jan Unger. Za aranžéra úprav pro filharmonii si kapela zvolila vynikajícího slovenského jazzového a tradičního houslistu a skladatele Stano Palúcha.

Dirigentem koncertu bude Stanislav Vavřínek, podle kterého jsou aranže velmi zajímavě napsané. „Navíc členové kapely jsou velmi talentovaní lidé, kteří jdou svým vlastním směrem. Není to jako u jiných populárních kapel, kdy téměř nerozeznáte jednu od druhé. Je to velmi originální kapela, to musím ocenit,“ řekl dirigent Vavřínek.

S tím, že projekt je opravdu velmi kvalitní, souhlasí i ředitel filharmonie Jan Žemla. „Postupem času jsem k němu získával stále větší důvěru. Není to jako u jiných podobných projektů, kde orchestr jenom podkresluje zvuk rockové kapely. V tomto případě jsou kapela a orchestr rovnocennými partnery a aranže jsou opravu velmi dobré,“ dodal Žemla.

Zatím není jasné, zda zůstane pouze u jediného koncertu, anebo jich Zrní s ostravskými filharmoniky odehraje více. „To zatím nevíme, ale věřím, že po koncertu se nám o tom bude mluvit snáze,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

V to, že koncertů bude zřejmě více, věří i ředitel Janáčkovy filharmonie. „Je to opravdu velmi zajímavý projekt. Byla by škoda to zahrát jednou a pak to hodit do koše,“ dodal Žemla.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.