Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Nejžhavější ročník Colours of Ostrava pokořil loňský návštěvnický rekord

Nejžhavější ročník Colours of Ostrava pokořil loňský návštěvnický rekord

19.7.2015 17:26 Atd.

Letošní ročník festivalu Colours of Ostrava, který provázelo nejteplejší počasí za čtrnáctiletou historii, podle očekávání ustanovil nový návštěvnický rekord. Podle informací z nedělního večera prošlo branami Dolní oblasti Vítkovic zhruba 43 700 diváků.

Zvětšit obrázek

Fanoušci poslouchají vystoupení kapely Dub Inc.
Foto: Aleš Honus

Letošní ročník nabídl kromě hlavního programu a menších scén, které se osvědčily už v minulosti, také řadu novinek, mezi které patřilo zejména rozšíření areálu o zrekonstruované prostory Dolu Hlubina.

„Velkému zájmu návštěvníků čelila Bolt Tower. Oproti tomu do U6 a Světa techniky si návštěvníci příliš často cestu nehledali, protože lidé přišli hlavně na koncerty, za muzikou,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová na nedělní tiskové konferenci.

Chválila také novou elektronickou scénu na Hlubině, která byla jediným místem festivalu, kde se návštěvníci mohli bavit každý den až do rána. „Myslím si, že všechny novinky vyšly. Kdo byl v afterparty zóně, viděl, že tam bylo neuvěřitelně narváno a lidé se fantasticky bavili. Z toho jsem měla radost,“ dodala Holušová.

Festival proběhl až na mírné výchylky hladce. Asi největší komplikace nastala v sobotu, když se kanadskému hudebníkovi Owenu Pallettovi rozbil aparát. „Takže dokonce uvažoval, že zruší koncert, ale profesionalita v něm zvítězila a zapůjčil si od produkce jiný,“ popsala umělcovu profesionalitu i následné peripetie Zlata Holušová. „Trochu s tím zápasil, ale zvládl to jako profesionál. Dokázal zahrát, i když měl ztížené podmínky,“ dodala.

divaci4

Na festivalu vládla velmi vlídná, až rodinná atmosféra. (Foto: Aleš Honus)

Zlata Holušová také na setkání s novináři odpovídala na otázku, zda ji některá část programu překvapila. „Myslím si, že dramaturgická linie vyšla, jak jsem ji plánovala, včetně toho začátku, který vyžadoval větší soustředění.“

Dodala však, že ji velmi překvapilo vystoupení St. Vincent, která zahrála ještě daleko lépe, než jak ji zná z koncertů. „Jsem si vědoma toho, že často frustrujeme návštěvníky tím, že nemohou stihnout všechno,“ doplnila.

Na tiskové konferenci padl také dotaz na to, zdali organizátoři plánují něco speciálního na příští, jubilejní ročník. „Asi ne, je to hrozně frustrující. Myslím si, že festival stárne a vyvíjí se tak, jak nás to zrovna napadá,“ uzavřela Holušová toto téma.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.