Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Triumf ostravské Arény v Českém Těšíně: Slyšení je nejlepší inscenací Moravy a Slezska

Triumf ostravské Arény v Českém Těšíně: Slyšení je nejlepší inscenací Moravy a Slezska

7.11.2015 22:36 Divadlo

Komorní scéna Aréna se stala s inscenací Slyšení hlavním vítězem patnáctého ročníku Festivalu divadel Moravy a Slezska, který v sobotu večer vyvrcholil v Českém Těšíně. Nejmenší ostravské divadlo přitom na tomto festivalu zvítězilo už poněkolikáté - stalo se tak například i loni, a to s inscenací Gogolových Hráčů. Do Arény putuje i cena za nejlepší mužský herecký výkon - získal ji Marek Cisovský právě za hlavní roli ve Slyšení autora Tomáše Vůjtka a režiséra Ivana Krejčího.

Zvětšit obrázek

Marek Cisovský jako Adolf Eichmann v inscenaci Slyšení.
Foto: Roman Polášek

„Vítězná inscenace je velmi plastickým a působivým vyobrazením životního příběhu a soudního procesu s jedním z největších nacistických zločinců Adolfem Eichmannem s varovným přesahem do současnosti, ve které se stále objevuji různé neonacistické recidivy. A hlavní cena pro Marka Cisovského, ta je za obrovský a opravdu obdivuhodný výkon,“ řekl deníku Ostravan.cz člen poroty a divadelní kritik deníku Právo Jiří P. Kříž.

Úroveň všech dvanácti soutěžních inscenací byla letos podle poroty velmi vysoká. „Diváci měli možnost zhlédnout představení, která svou uměleckou kvalitou i významem přesahují hranice regionu. Rozhodování bylo složité, protože každému z porotců bylo jasné, že není možné srovnatelně ocenit všechno a všechny,“ píše se v oficiálním verdiktu poroty.

Třetí hlavní cenu, a to cenu za nejlepší ženský herecký výkon, získala Jana Oľhová za roli Gurmyžské v inscenaci hry A. N. Ostrovského Les, se kterým na festival přijelo Slovenské komorné divadlo Martin.

„Porota měla k dispozici 3 ocenění, přesto si velmi vážíme čtyř dalších inscenací. A to inscenace Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě Večeře, inscenace Divadla Petra Bezruče Ostrava Scapinova šibalství, inscenace České scény Těšínského divadla Čarodějky ze Salemu a také inscenace Divadla loutek Ostrava Hodina Komenského,“ píše se dále ve verdiktu poroty.

Zvláštní cenu poroty pak ještě získalo Těšínské divadlo za soustavnou vynikající práci pro mladého diváka.

Porota festivalu letos pracovala ve složení: Zuzana Jindrová,  Jan Hyvnar,  Kazimierz Kaszper, Jan Kerbr, Jiří P. Kříž, Emil Orzechowski,  Ladislav Slíva s s čestným předsedou Vítem Slováčkem, starostou Českého Těšína.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.