Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Štěrkovně rozjíždějí hudební bitvy. Jako první nastoupí rumunská dechovka proti punkovým klaunům

Na Štěrkovně rozjíždějí hudební bitvy. Jako první nastoupí rumunská dechovka proti punkovým klaunům

23.2.2016 00:00 Hudba

Mimořádný projekt založený na živém souboji dvou kapel připravují na letošní 12. ročník pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music, který se v poslední červencový víkend uskuteční v Hlučíně. Program nazvali Balkan Battle Live. V divoké bitvě se utkají rumunská dechovka Fanfara Transilvania a parta pražských punkových klaunů Circus Problem. Půjde pravděpodobně o první takovýto mezinárodní souboj na českých pódiích a zároveň také o začátek nové tradice na tomto festivalu.

Zvětšit obrázek

Pražská skupina Circus Problem.
Foto: Archiv

„Takovéto souboje jsou ve světě sice běžné, ale vždy spolu soupeří třeba dvě rumunské dechovky. V našem případě jsme se rozhodli tento model posunout a nabídnout něco, co tady ještě nebylo. Mezinárodní hudební bitvu,“ vysvětlil pořadatel festivalu David Moravec.

„Kapely se budou střídat, každá zahraje jednu píseň. Po každé budou posluchači rozhodovat potleskem, která byla lepší. Kapela, která vyhraje a získá větší diváckou přízeň, se za rok vrátí opět na pódium Štěrkovny Open Music, aby své vítězství obhájila v souboji s dalším vyzyvatelem,“ doplnil Moravec.

Detaily Balkan Battle Live pro Hlučín řeší pražský producent Michael Tardík: „V minulých letech jsem se setkal s oběma kapelami a obě mě okouzlily. Při společném klábosení v backstage jsem nadhodil nápad na takový souboj a klukům z obou kapel se zalíbil. Takže se proti sobě postaví nejaktuálnější world music, balkan beat skupina z Česka, která patří k nejvyhledávanějším kapelám pražské klubové scény, a originální uskupení ze země hraběte Drákuly, které se minulý rok poprvé představilo v Praze a v Plzni.“

Circus Problem kombinuje balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop a špinavý house. S albem Born Not Typical parta dobývá kluby po celé České republice i v zahraničí. Uskupení cirkusových klaunů a muzikantů poněkud bláznivého charakteru vzniklo v roce 2012 a má za sebou i řadu pouličních vystoupení, městských oslav a festivalů.

fanfara-transilvania

Rumunská dechovka Fanrafa Transilvania na archivním snímku.

Tradiční rumunská dechovka Fanfara Transilvania se zrodila v podhůří Dealul Cetatii v Karpatech ve městečku Cugir v roce 2008. Jejími členy jsou bratři a bratranci, kmotři, strýcové a synovci, kteří předávají své nadšení pro muziku z otce na syna a zachovávají tak bohaté hudební tradice.

„Souboj dvou kapel bude technicky o něco náročnější než obvyklé koncerty, ale i když to není obvyklý koncept, nepůjde o nic, co by standardní festivalová produkce nemohla dobře zvládnout. Budeme prostě připravovat obě skupiny najednou. Koncert bude trvat kolem hodiny a půl. Kapely budou hrát některé stejné písně, především lidové písně Balkánu. Divák bude moc sám vyhodnotit, jaké podání se mu líbí víc. No a ke konci souboje předpokládáme utržení ze řetězu a společný jam,“ navnadil Michael Tardík.

Dvanáctý ročník hudebního festivalu Štěrkovna Open Music se opět odehraje na březích Hlučínského jezera 29. a 30. července. Pořadatelé letos nabídnou hned několik mimořádných projektů – dalším je například pocta Petrovi Hapkovi s názvem Na cestě, ve které Michal Horáček uvede zpěváky Ondřeje Rumla, Lenku Novou a Františka Segrada. Dále si v Hlučíně zahrají kapely Horkýže Slíže, Mig 21, Jelen a mnoho dalších.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.