Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Mnoho Tibeťanů ví, že v Ostravě začíná most pomoci, říká organizátor Festivalu ProTibet

Mnoho Tibeťanů ví, že v Ostravě začíná most pomoci, říká organizátor Festivalu ProTibet

1.3.2016 05:43 Atd.

Setkání s Tibeťany, tibetology, cestovateli, herci, ale také výstavy, přednášky, čtení, divadlo, besedy i filmové projekce nabídne tradiční březnový Festival ProTibet. Jeho patnáctý ročník se v Ostravě i v dalších městech ČR zaměří na podporu tibetských seniorů, zejména na lékařskou péči. O festivalu v rozhovoru pro Ostravan.cz hovoří zástupce ostravských organizátorů Petr Ďásek z obecně prospěšné společnosti MOST.

Zvětšit obrázek

Petr Ďásek u billboardu, který zve na letošní ročník festivalu
Foto: Johanka Krajčírová

Jaká je programová nabídka letošního ročníku Festivalu ProTibet v Ostravě?

Jako každý rok se snažíme skladbou programu zaujmout co největší publikum s co nejpestřejší nabídkou akcí. Takže Ostravu navštíví člen tibetské exilové vlády Thubten Wangchen, ale i cestovatelé Víťa Dostál či Jana Ježíková, socioložka Jiřina Šiklová, tibetoložka Zuzana Ondomišová. Proběhnou tři fotografické výstavy, veselé čtení herce Vladímíra Poláka a benefiční představení Báry Hrzánové Hrdý Budžes. V oblasti filmu se Ostravané můžou těšit na minifestival tří filmů s tibetskou tématikou či známého režiséra Viliama Poltikoviče, který přijede představit svůj nejnovější film Dalajlama v Buddhových stopách. Celkově půjde o 17 akcí v průběhu měsíce.

Na co byste rád upozornil, co byste z festivalového programu vypíchl?

Hlavním motivem patnáctého Festivalu ProTibet je stáří – důležitá etapa v lidském životě. Proto také výtěžek festivalu věnují organizátoři z ostravského sdružení MOST na podporu tibetských seniorů, zejména na lékařskou péči a zlepšení jejich životních podmínek. Největším dílem se bude na výtěžku podílet benefiční představení Hrdý Budžes, které proběhne ve spolupráci s Domem kultury města Ostravy.

Letošní rok 2016 je rokem olympijským. Můžeme si tak připomenout olympiádu v Pekingu v roce 2008, kterou Čína získala veřejnými přísliby ohledně zlepšení na poli lidských práv. Nenaplněné naděje přinesly Tibetu tragický fenomén sebeupalování Tibeťanů. Tomuto tématu se věnuje první výstava  v České republice s názvem Plameny v tichu. Vernisáže se zúčastní i ctihodný Thubten Wangchen, člen parlamentu tibetské exilové vlády, se kterým bude následně probíhat beseda.

A jako třetí zajímavý tip bych uvedl neskromně pozvánku do antikvariátu Fiducia, kde bude od 7. března k vidění výstava o organizátorech festivalu, tedy o obecně prospěšné společnosti MOST. Cílem této neziskovky je podpora vzdělanosti a zlepšování životních podmínek Tibeťanů –  dětí, malých mnichů a starých lidí. Jde o historicky největší českou nevládní pomoc v objemu přes 16 milionů korun. Ostrava se tak může opět pochlubit jedním z prvenství – lidé z tohoto kraje umí být solidární, umí zorganizovat pomoc, zaktivizovat ostatní. Mnohý by se podivil, ale hodně Tibeťanů v indickém exilu ví nejen to, kde leží Česká republika, že hlavním městem je Praha, ale že právě v Ostravě začíná most mezi lidmi v srdci Evropy a obyvateli země na střeše světa.

Na které zajímavé hosty se můžou návštěvníci těšit?

Bezesporu největším lákadlem je již zmíněná herecká stálice Bára Hrzánová se svým „budžestýmem“. Lístky na přestavení byly vyprodány během pár týdnů, a to zde hrála stejné přestavení loni na konci října. Ale osobně si myslím, že každá akce je zajímavá jinak – někoho více zaujme přemýšlivá debata s paní Šiklovou, jiný dá přednost některému z filmových přestavení. Historickou událostí bude první návštěva člena tibetské exilové vlády v Ostravě. Já jako občasný cyklista netrpělivě čekám na vyprávění starosty Hlubočce Víti Dostála – jeho cykloobjetí zeměkoule je pro mě i po letech fantastickým výkonem. Ředitelka společnosti MOST Jana Neboráková se těší na ajurvédskou poradkyni J. Ježíkovou a vyprávění o jejích opakovaných návštěvách ženského buddhistického kláštera v průběhu 15 let.

Budou nějaké změny oproti loňsku?

Každý festival je programově jiný, zajímavé je však pozorovat vnější okolí, to se mění – méně či více. Na naše akce přicházejí vždy nové ročníky mladých lidí z Ostravské univerzity. Těší nás také přízeň sponzorů – ke stálicím patří například městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

Letos město Ostrava opět rozhodlo, že nevyvěsí tibetskou vlajku. Co na to říkáte?

Je to tak, viset nebude. Zúčastnil jsem se městského zastupitelstva, když  se tento bod projednával. Vedle několika věcných argumentů padaly často nesmysly typu „Tibet byl otrokářský stát, který Čína v podstatě osvobodila“.  Lidé někdy bez rozmýšlení přeberou rétoriku některých našich nejvyšších politiků, kteří umí populisticky vytrhnout  pár detailů ze složité historické mozaiky… Ale ať už v minulosti visela tibetská vlajka na radnici, či ne, tak vlastně největší tibetský symbol v Česku byl opakovaně ztvárněn každoročně v Ostravě. Vždy jsme malovali vlajku velkou asi sto čtverečních metrů.  Ze začátku to bylo na Masarykově náměstí, později poblíž hotelu Imperial. Nyní to nelze z logických důvodů opakovat  na žádném z uvedených míst, jelikož došlo k rekonstrukcím starých asfaltových ploch.

Možná na okraj – často jsme je malovali s Tibeťany z různých koutů světa, od moravských Bravantic až po himálajské Thikse). Umístění vlajky na zemi a časem následné zničení vlivem pošlapání a počasí nebrali jako nedůstojné pro jejich symbol. Bylo to pro ně něco jako princip mandaly  – barevný obrazec se dny či týdny sype barevným pískem a následně se rozmetá jako symbol pomíjivosti.

Festival ProTibet má už v Ostravě svou tradici. Jaký je zájem o programy ze strany veřejnosti? Co diváky zajímá nejvíce?

Návštěvníci jsou – jak to zřejmě znají organizátoři jiných akcí – stále náročnější. Jdou po zvuku známého jména, po neobvyklém zážitku. V tom směru byly úspěšné ročníky 2006, 2009 a 2011, kdy v Ostravě sypali tibetští mniši mandalu z písku. Náš festival však může často přinést překvapení – nevšední postřehy neznámého cestovatele, zklidnění při meditaci v malé čajovně nebo fantastický zážitek při čtení lechtivých tibetských povídek Vladimírem Polákem. Přijďte a nechte se překvapovat.

Program Festivalu ProTibet podle jednotlivých měst.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.