Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Balónky vzlétly k nebi a organizátorky Majálesu říkají: V letošním průvodu půjdou filmové hvězdy

Balónky vzlétly k nebi a organizátorky Majálesu říkají: V letošním průvodu půjdou filmové hvězdy

7.4.2016 09:02 Atd.

Orchestrální verze ústřední melodie filmového Jamese Bonda a pestré souhvězdí za bílého dne, tedy stovky balonků vznášejících se k nebi. Takto slavnostně byl ve středu odpoledne zahájen doprovodný program ostravského Majálesu. Na Masarykově náměstí zněly hvězdné hity stříbrného plátna v podání čtyřicetičlenného studentského orchestru. Předznamenaly tak celkovou ideu letošního průvodu, který bude v duchu filmových masek. Deník Ostravan.cz si o společné oslavě obou ostravských univerzit povídal s hlavní organizátorkou Veronikou Snopkovou a dramaturgyní Bárou Žembovou.

Zvětšit obrázek

Majálesový měsíc začal vypouštěním balónků na Masarykově náměstí.
Foto: SUS Ostrava

Proč jste se rozhodli na zahájení pozvat orchestr, hrající pompézní filmové melodie?

Bára: Oslovili nás už v loňském roce, když jsme plánovali Kolejáles. Tehdy to ale nevyšlo. Orchestr tvoří nadšenci, kteří mají rádi filmovou hudbu, není to zdaleka jenom soubor studentů, je otevřen všem věkovým kategoriím.

Veronika: Já jsem je letos oslovila, zda by nechtěli vystoupit na slavnostním zahájení na Masarykově náměstí s tím, že by si připravili filmové melodie, protože jsem chtěla, aby tak podpořili i naši myšlenku uspořádat filmový průvod Majálesu. Jeho motto zní Objev své hvězdné já. Proto jsme chtěli i zahájení situovat do světa filmových hvězd. Přiblížit to více lidem. Někdy je melodie člověku více příjemná, když ji už odněkud zná, třeba právě z filmů. Když si prostě řekne: Jo, to jsem přece viděl, než aby hráli vážnou hudbu. V průvodu se tradičně objevují mažoretky a horníci, ale tentokrát jsme chtěli, aby průvod získal větší atraktivitu, třeba i pro střední školy.

Verča

Veronika Snopková. (Foto: SUS Ostrava)

Máte už také nějaké filmové masky, pokud se objevíte v průvodu? Chodíte do kina?

Bára a Veronika: Průvodu se nezúčastníme, ten den budeme připravovat Majáles v Dolní oblasti Vítkovice. Dění kolem filmu ale sledujeme, právě jsme si všimly, že jsou dost populární akční filmy, komiksové adaptace, takže na superhrdiny jsme vsadily. V nejbližší době zveřejníme i video, propagující filmový Majáles a svět filmových superhrdinů.

Na jaké téma bude Literární noc, která se příští středu koná jako součást doprovodného programu Majálesu?

Veronika: Jedná se o divadelně literární večer, účastníky Literární noci spojuje jedno téma, putují po divadlech, knihovnách a dalších kulturních institucích. Čtou se úryvky s ikonických děl, které vybírá tým kolem studentského časopisu Underground, ten pro letošek vybral téma cenzura.

Další program je 15. dubna, kdy se v klubu Barrák představí vítězové městských kol studentské soutěže University Band Contest…

Bára: Ano, bude se soutěžit o postup do velkého finále. Akce pod taktovkou Stavovské unie studentů vznikla v Ostravě před pěti lety, letos se potřetí koná po celém Česku a zapojilo se deset měst. Úroveň kapel byla velmi dobrá, naživo byly super, jejich souboje byly velmi vyrovnané.

Bára

Dramaturgyně Majálesu Bára Žembová. (Foto: SUS Ostrava)

Ostravu budou na semifinále reprezentovat Easy Steps, jací jsou?

Bára: Chlapecká kapela s propracovanou show, hudebně jsou na tom velice dobře, i co se týká kvality zpěvu. Budou hrát i v Dolní oblasti na samotném Majálesu.

Největší akcí doprovodného programu bude 27. dubna na Minigolfu porubských kolejí RocknMajáles s vystoupením kapel, grilováním a sportovními turnaji. V jaké duchu jej povedete?

Veronika: Program je zatím v přípravě, ale počítáme s místními kapelami.

Bára: Spíše chceme, aby to bylo více poslechové a oddechové, aby lidé přišli a řekli si: Jo, to je hezké. Na závěr bychom je pak mohli trochu rozparádit.

Majálesový měsíc vyvrcholí 4. května v Dolní oblasti Vítkovice, kam příjde průvod masek začínající srazem v 11 hodin v Husově sadu. V čem bude letošní Majáles jinačí než ty předchozí?

Veronika: Třeba tím, že se přesune z prostranství pod Vysokou pecí na širší plochu – tam, kde se odehrává i festival Colours of Ostrava. Jako hlavní hvězdu jsme pozvali Davida Kollera, který by měl oslovit i starší generace. Věříme, že zazpívá také známé songy od kapely Lucie. Kromě toho jsme pozvali i osvědčené kapely jako jsou Xindl X, Vypsaná Fixa, Slza a mnoho dalších.

Bára: Na každé scéně vystoupí osm i více interpretů, takže jich bude kolem čtyřiceti.

Máte i nějakou majálesovskou divokou kartu? Co byste doporučili jako tajné eso programu?

Veronika: Nenechte si ujít Mortal Cabinet, velmi zajímavý projekt ve složení frontmanů z kapel Vanessa, Master´s Hammer a Řezníka. Bude tedy nejenom co poslouchat, ale zároveň to bude dobrá show. Mortal Cabinet tedy rozhodně doporučuji jako zajímavost. Samozřejmě si ale každý najde to své, bude hip-hop, rapeři, rock, elektronika…

Perfektní, Majálesu zdar!

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.