Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Tanečník Sergio Méndez Romero: Kdybych měl kouzelnou moc, vytáhl bych Ostraváky k životu do ulic

Tanečník Sergio Méndez Romero: Kdybych měl kouzelnou moc, vytáhl bych Ostraváky k životu do ulic

10.5.2016 06:09 Divadlo

Člen baletního souboru Národního divadla moravskoslezského Sergio Méndez Romero, který v současné době účinkuje v roli Robina v novém baletu Sen noci svatojánské, se narodil v Madridu, kde také vystudoval. Pak prošel stážemi v německém Stuttgartu a v New Yorku, později na dva roky zakotvil jako sólista v Teatrul de balet Sibiu v Rumunsku. Od roku 2014 je členem baletního souboru NDM. Získal několik prestižních ocenění na zahraničních baletních soutěžích. V rozhovoru pro Ostravan.cz jsme si povídali nejen o jeho nejnovější roli.

Zvětšit obrázek

Baletní hvězda Sergio Méndez Romero.
Foto: Martin Popelář

V libretu baletu Sen noci svatojánské postava Robina není. Jak se do ostravské inscenace dostala a kým  vlastně Robin je?

Robin je známější pod jménem Puk, jsou to dvě jména pro stejnou postavu. V původním libretu a taky v samotném příběhu napsaném Shakespearem je Puk (nebo Robin) řečený „Vtipálek“ jeden, ale myslím si, že nápad Youriho Vámose rozdělit tuto roli mezi dva tanečníky je skvělý, neboť je pro diváka zábavnější, když si díky tomu můžeme více hrát a být ve stejný okamžik všude. Puk je duch, který všude a rád tropí potíže.

SEN_3

Giordano Bozza jako Puk a Sergio Méndez Romero jako Robin. (Foto: Tamara Černá SofiG)

Jak jste k angažmá v baletním souboru NDM přišel vy?

Do Ostravy jsem přijel z Rumunska, kde jsem působil v baletním souboru v Sibiu a shodou okolností a díky štěstí jsem poznal tanečníka, který už zde v Ostravě pracoval. V té době jsem chtěl změnit působiště, jít do jiného souboru. Onen kluk mi říkal, že zrovna v Ostravě nutně potřebují chlapy, a tak jsem bez meškání poslal všechny své dokumenty a asi jsem se jim zalíbil, protože mi nabídli smlouvu. Není to běžný postup, jelikož jsem neprocházel žádným konkurzem. Myslím, že jsem byl zrovna ve správný čas na správném místě a teď už jsem zde třetí sezónu.

Jste původem Španěl, ale ve Španělsku jsou regiony, kde tamní lidé o sobě neříkají, že jsou Španělé, ale například Katalánci a podobně. Jste tedy Španěl?

Původem jsem z Madridu, hlavního města Španělska. Řekl bych, že většina lidí tohoto regionu se opravdu cítí jako Španělé a vedou jakousi „válku“ s Katalánci. Samozřejmě to neplatí pro všechny obyvatele Madridu. A už vůbec ne o mně. Miluji svoji zemi, naši kulturu, gastronomii, naše slunce a styl života Španělů, ale sám Španěl nejsem. Měl jsem úžasné příležitosti cestovat po celém světě a žít v různých zemích: ve Velké Británii, Spojených státech, Argentině, Německu, Francii, Itálii, Rumunsku, České republice. Díky tomu se trochu cítím jako občan celého světa. Zbožňuji cestování, poznávání jiných kultur a způsoby života lidí různě po světě. Samozřejmě miluji svou zemi, ale nejsem moc velký patriot.

Vidíte nějaké rozdíly mezi vašimi krajany ve Španělsku a lidmi žijícími v Ostravě?

Ano, lidé v Ostravě jsou opravdu jiní. Zdají se mi více uzavření, alespoň více než Španělé, nechodí tolik ven a každý má svou vlastní rutinu a vlastní život. Ve Španělsku jsou lidi opravdu otevření, rádi chodíme někam do společnosti a pokecáme s kýmkoli. Myslím, že za to může i naše počasí a tradice.

Co se vám na Ostravě líbí a co byste raději změnil, kdybyste měl tu kouzelnou  moc, kterou má Robin?

Mám moc rád centrum Ostravy, myslím, že je překrásné, navíc kamkoli dojdu během pěti minut. Madrid, ze kterého pocházím, je opravdu velké město, a tak si cením toho, že je vše tak blízko. Speciálně park, který je hlavně v létě krásným místem, kde lze trávit čas a být v přírodě. Inu, kdybych měl kouzelnou moc jako Robin, rozhodně bych nestvořil kouzelnou květinu, která způsobuje, že se do sebe lidi zamilují, haha. Ale velice rád bych dodal více života do ulic, více lidí vytáhnul ven, přinesl bych do Ostravských ulic více hudby a tance. Myslím, že tomuto město chybí život, více událostí v průběhu roku, trhy na náměstí a takové ty věci, ale zároveň tohle je Ostrava a já ctím její kulturu a zdejší styl života lidí a mnoho dalších krás.

Co hlavně vám přináší práce v baletním souboru NDM?

Myslím, že tady máme dobré prostředí, mnoho mladých lidí z různých koutů světa. Tohle nás motivuje a cítíme se jako jedna velká rodina. Jen v nemnoho souborech na světě to takto funguje. Snad všichni navzájem se kamarádíme a máme kolem sebe skvělou skupinu zkušených profesionálů, kteří s námi pracují. Dle mého je to výborný mix: mladá a motivovaná skupina s takovými dobrými učiteli a choreografy. Tento soubor mi dodává hodně dobré energie, motivace, a nutí mne chtít pracovat víc a víc. Jsem rád, že mohu dělat to, co miluji, a to navíc s tímto baletním souborem

Ve světovém baletním repertoáru je hodně skvělých hlavních rolí. Máte nějakou vysněnou postavu, kterou byste rád tančil?

Ano, mám. Je mnoho postav, které bych si rád zatančil. Třeba Siegfried v Labutím jezeře je jednou z mých vysněných rolí. A také Manon nebo Don Quijote. Také bych rád pracoval se současnými choreografy jako Ohad Naharin, William Forsythe nebo Hofesh Schechter. Doufám, že se mi časem podaří dělat nějakou z jejich choreografií.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.