Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Thrashmetalový Tendr se vrací po čtvrtstoletí, zasloužil se o to Bilos z Malignant Tumour

Thrashmetalový Tendr se vrací po čtvrtstoletí, zasloužil se o to Bilos z Malignant Tumour

20.7.2016 07:10 Hudba

Tohle je pro ostravskou metalovou scénu rozhodně zpráva roku: Thrashmetalová banda Tendr hlásí comeback po 23 letech, a to téměř ve stejné sestavě jako tehdy. Vystoupí na výročním koncertě kapely Malignant Tumour, který se uskuteční 19. listopadu 2016 v Dolní oblasti Vítkovice u příležitosti 25 let existence této crust´n´rollové party. O tom, proč došlo ke znovuzrození formace Tendr, hovoří ten nejpovolanější, tedy kytarista Dan Říman.

Zvětšit obrázek

Po dlouhých 23 letech se vrací kapela Tendr. Daniel Říman zcela vpravo.
Foto: Archiv

Nedávno jste zveřejnili novou skladbu Radikál. Jde o ojedinělý počin, nebo máte v plánu nahrát celé nové album?

O novém albu zatím neuvažujeme, nicméně rádi bychom nahráli ještě pár skladeb v domácích podmínkách a publikovali je na Bandzone. Ať mají fanoušci představu, co mohou na koncertě očekávat.

Každopádně jste se vrátili na scénu po dlouhých třiadvaceti letech. Co stálo za vaším návratem? Měl v tom prsty pouze Bilos (kytarista a zpěvák Malignant Tumour), jak uvádíte na serveru Bandzone, nebo jste s touto myšlenkou koketovali už dříve? Jakým způsobem vás dokázal přemluvit?

Popravdě, byla to jen zásluha Bilose. Vůbec nás nenapadlo, že bychom ještě někdy spolu hráli, natož vstoupili na koncertní pódium. Přemlouvat moc nemusel. Poté, co mne požádal, zda bychom pro něj nezahráli, že jsme jej přivedli k hudbě, jsem obvolal ostatní členy kapely, a ti souhlasili. Je to pro nás velká čest.

Už jsme zmínili, že hlavním důvodem comebacku je vaše vystoupení na narozeninovém koncertě Malignant Tumour. Chystáte v rámci této akce nějakou speciální show?  

Vůbec ne, chceme hlavně (ne)udělat ostudu. (smích)

Jak tomu mám rozumět?

Myslím, že po tak dlouhé době se budeme soustředit jen na to, abychom těch pár písniček odehráli v uspokojivé kvalitě. Na nějakou show určitě nebude prostor.

Co tedy můžeme od kapely Tendr v budoucnu očekávat? Když už nikoliv album s novými songy, hodláte vydat na CD aspoň starší písně?

Soustředíme se na naše vystoupení na výročním koncertu Malignant Tumour a vzpomínáme, jak jsme to kdysi hrávali. Pak se uvidí, co dál. Zatím to vypadá, že nás to baví, tak uvidíme, zda budeme ve hraní pokračovat i poté.

Nicméně prvotní snímek Demo a tehdy plánovaný počin Civilizační strach, který nakonec zrealizovaný nebyl, by si CD podobu jistě zasloužily… Minimálně pro sběratele rarit a jako připomenutí toho, jak se thrash metal na Ostravsku drtil v devadesátých letech minulého století…

Já si myslím, že sběratelé rarit se spokojí s naší kazetou s černobílou fotkou.

Pravda, také varianta… Shodou okolností se však váš comeback odehrává ve chvíli, kdy vycházejí skvělá thrashová alba (namátkou od Death Angel, Destruction, Megadeth, Slayer, Anthrax atd.), to znamená, že thrash metal je aktuálně v kurzu… Může i tato skutečnost hrát roli ve vašem rozhodování, zda pokračovat, respektive jakou formou pokračovat?  

Ještě jsi zapomněl zmínit Metallicu, prý letos vydají novou desku. Nemyslím, že tahle skutečnost by mohla mít vliv na to, jestli spolu budeme hrát dál. Já osobně už delší dobu sleduji i jiné než thrashové počiny. Zásadní bude, jestli nás to bude bavit a zda budeme mít chuť skládat nové věci. Zatím jsme nadšení, ale co bude za rok, netuším.

Jak se vám po více než dvaceti letech tvoří nové písně? Pozorujete ve vašem tvořivém procesu nějaké změny?

Já osobně mám za tu dlouhou dobu spoustu nápadů v šuplíku. Složité je se potom na podobě skladeb domluvit s ostatními členy kapely. Přece jen dvacet let jsme spolu nic netvořili, za tu dobu jsme se každý posunuli jiným směrem. Kdysi jsme měli všichni stejný hudební vkus, poslouchali jsme stejná alba, měli stejné idoly a cítili to stejně.

Na druhou stranu tento fakt může být přínosný, ne? Přece jenom thrashmetalové skladby doplněné o prvky jiných žánrů mohou být velmi lákavé…

Může. Pokud to tak budou cítit všichni v kapele, pak rozhodně ano.

Ať tak, či onak, pro Tendr už v minulosti, a je to patrné i u nového songu Radikál, že jste své thrash metalové vypalovačky obohacovali o vkusné melodické vyhrávky… Co vás k tomuto kroku vede?

Prostě se nám to líbí. (smích)

Dá se říci, že vaší největší hitovkou je píseň Zelené peklo (Vietnam). Pamatuješ si, za jakých okolností tato píseň vznikla? Co vás vedlo k napsání tohoto fláku? Válka ve Vietnamu není téma, kterému by moc českých kapel holdovalo…  

Text jsem napsal během deseti minut bezprostředně po zhlédnutí filmu Četa, který režíroval Oliver Stone. Silně to na mne zapůsobilo. Nicméně dle reakcí publika bych za největší hit považoval song Fuck Off Army!

Za jakých okolností vznikla tato píseň? Že by opět inspirace nějakým filmem, nebo tentokrát to byla realita?

Bohužel tenhle text vznikl na základě reality. Jsem ještě z generace, která zažila povinnou vojenskou službu. Můj názor na ni jsem vložil do této skladby.

Ostatně ve vašich textech jste se zabývali, respektive se zabýváte poměrně vážnými politicko-sociálními tématy. Jak tedy hodnotíš společenskou situaci, která kolem panuje?

Jsem hodně kritický, vždy jsem byl. Vadí mi spousta věcí: současná politická kultura, vláda, prezident, globální nebezpečí, posilování radikálních názorů, terorismus, ztráta osobní svobody, závislost na sociálních sítích… Na druhou stranu mám o čem psát a můj pohled vkládám do textů nových skladeb.

Čím se podle tebe lišíte od ostatních thrashmetalových seskupení? V čem je podle tebe vaše jedinečnost ve srovnání s dalšími thrashmetalovými kapelami? 

Myslím, že se příliš nelišíme. Snad jen textově, ale jsme sví a hrajeme tak, jak se nám to líbí.

Když tedy celý náš rozhovor shrneme, jaké jsou aktuální sny kapely Tendr? 

Přežít ve zdraví oslavu pětadvaceti let existence Malignant Tumour.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.