Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Nad Karvinou se vznáší Kyselý Dech, démon zrozený z kultu videopůjčoven

Nad Karvinou se vznáší Kyselý Dech, démon zrozený z kultu videopůjčoven

11.10.2016 00:00 Atd.

Jdete v noci parkem a najednou vám za zády zasyčí Kyselý Dech? Nemusíte se hned bát, třeba to jsou jen filmoví nadšenci z Karviné, kteří pod tímto nostalgicky obskurním názvem právě dokončují svou novinku. Snímek je momentálně v postprodukci a studio Horrowatch v čele s Lukášem Bulavou shání finance na její dokončení.

Zvětšit obrázek

Záběr z připravovaného filmu Kyselý dech.
Foto: Horrorwatch

O tohle filmové dílo by se měli zajímat především diváci odkojení zlatou érou videopůjčoven, kterým už před pár lety sklapl tipec. Jedním z mnoha postižených tímto fenoménem byl právě Bulava. Dá se říci, že Kyselý Dech je jeho láskyplným vyznáním k tomuto zatím ne zcela vymýcenému fenoménu. Videokazety totiž mají nenapodobitelné kouzlo a ty s originálním obalem se v současnosti stávají i vyhledávanou sběratelskou lahůdkou.

Jaký že vlastně mají dech zombie? A dýchají vůbec? Otázky zodpoví právě Kyselý Dech. Skupina Horrorwatch dokáže kolem svých filmů budovat zajímavé městské legendy a v případě jejich nejúspěšnějšího snímku Šest prstů v zeleném to dokonce vypadalo, že v Karviné skutečně řádí sériový vrah. O tom, jak vážně svou tvorbu Horrorwatch vnímá, svědčí i dojemný horor z těžního prostředí Karbon či černočerná satira Teď ne, Broskvičko.

Už jen samotný titul nového filmu Kyselý Dech má dlouhou historii. „Prvotním impulsem byla láska ke starým hororům z 80. let jako Zombi Holocaust, Neon Maniacs, The Curse nebo Babiččin dům,“ sděluje Bulava tituly svých oblíbených snímků z dětství. Tehdy zároveň propadl metalové hudbě a tato vášeň posléze vykrystalizovala k založení stylové kapely Pátek XIII.

V případě Kyselého Dechu se začaly klíčové události dít v loňském roce, kdy se režisér rozhodoval o tom, pod jakým názvem vytvořit další film. Inspirací byly opět filmy z prostředí VHS. „Základním kamenem k vytvoření názvu filmu byl podzim roku 2015. Během sledování Hřbitova domácích zvířátek (1989) mě zaujala jedna věta, kterou zde vyslovil herec Victor Pascow: The Ground is sour (Půda je kyselá). Což mě okamžitě začalo fascinovat a nutilo přemýšlet nad novým filmem. Věděl jsem, že slovo kyselá nebo kyselý musí zaznít v názvu, ale chyběl mi dodatek. V tom jsem si uvědomil, že živí-mrtví mají přece sípavý dech a bylo vymalováno,“ prozrazuje tvůrce bizarní rodokmen Kyselého Dechu.

Na vysvětlenou je třeba dodat, že Bulava miluje sledování filmů v originálním znění, a to pokud možno s co nejobskurnějším rychlodabingem. Teprve pak si prý může divák vychutnat tu pravou nefalšovanou hrůzu. Navíc kyselá půda na Karvinsku už dávno je, proč ji tedy nedodat rovnou drásavě plicní rozměr?

Jakmile byl znám název, stačilo vyhledat vhodnou zápletku a prostředí, ve kterém se bude filmový příběh odehrávat. Volba padla na 90. léta, tu nejdivočejší éru videopirátství, kdy každé sídliště ovládal místní videogang a půjčovny VHS rostly jako kontaminované houby po kyselém dešti, prostě zlatý věk podnikání a k tomu perfektní zábava pro místní teenagery. Děj z 90. let byl tedy velmi blízký i ostatním členům štábu, kteří jej přivítali s neskrývaným nadšením. „Zasazení příběhu do 90. let pro nás vytvořilo hnací motor. Bylo mi neskutečnou ctí toto dobrodružství s celým našim týmem prožít a podílet se na výletě do doby, kterou mám pořád v mysli,“ řekl Lukáš Bulava.

O čem tedy Kyselý Dech (psáno opravdu s velkým D) vlastně bude? Napoví obskurní dobový titulek: „Sestry Červeňákovy se s nadšením pouštějí do natáčení nového hororu Kyselý Dech, což se záhy stává jejich nejhorší noční můrou. Samy se ocitají v hnisajícím světě doktora Ericha Karpiho, jehož zničená mysl touží přeměnit vše lidské v naprosté zlo. Dostává ovšem protivníka v podobě starší sestry, kterou žene msta.“

Poetika filmu podle Bulavy bude zásadní, vychází totiž ze „staré dobré ruční práce“. Kyselý Dech tak nevyužije digitální efekty, plakát k němu je ručně malovaný a podobně. Všichni videomaniaci odkojeni už zaniklou érou VHS půjčoven a příznivci karvinských Horrorwatch mohou jejich dílo podpořit na serveru hithit.cz. Odkaz ZDE.

Halloween se blíží, a tak střižna běží na plné obrátky. Amatérští herci momentálně zažívají muka postsynchronu, doufejme, že řádně kyselého. Sladké plody kvalitní práce teprve přijdou.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.