Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravský Bauhaus se znovu otevře v listopadu, předcházet tomu bude balet s bagry

Ostravský Bauhaus se znovu otevře v listopadu, předcházet tomu bude balet s bagry

18.10.2016 00:00 Divadlo

Druhý ročník festivalu na pomezí divadla a vizuálního umění Norma se uskuteční v Ostravě ve dnech 11. a 12. listopadu 2016. Dvoudenní mezinárodní přehlídka autorského divadla a současného umění se letos bude konat v prostorách bývalého hobby-marketu Bauhaus, který byl pro veřejnost několik let uzavřený. Zahájení festivalu se přitom uskuteční v Trojhalí na Karolině, kde bude uvedeno představení výjimečného projektu polské tanečnice a choreografky Izy Szostak - půjde o balet s bagry.

Zvětšit obrázek

Balet s bagry v Trojhalí bude prologem festivalu Norma, který se koná v půlce listopadu.
Foto: Zbigniew Żupa, Teatralna Maszyna

Festival Norma spolupořádají PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava a pražské divadlo Studio Hrdinů.  I napodruhé bude festival přehlídkou originálních projektů, které je obtížné žánrově zařadit. Vznikaly sice v prostoru označovaném jako střední Evropa, ale zároveň se nechaly ovlivnit nejnovějšími trendy i zakořeněnými tradicemi z celého světa.

Asi největší pozornost na sebe upoutá úvodní festivalové představení, které začne 11. listopadu v 18 hodin. Bagrový balet je pokusem současného umělce navázat na dílo Oskara Schlemmera, kterého fascinovala mechanika pohybu baletních tanečníků. Používal jejich těla jako formy a tvary – vytvořil podle  nich model složitých vztahů mezi člověkem a geometrizovaným prostorem. Podstatnou částí příprav projektu byl odborný výcvik pro umělce v ovládání bagru. Proces řízení stroje a získání nových dovedností (jak stroj aktivovat, řídit a ovládat) jasně demonstroval vzájemnou závislost člověka a objektu.

Návštěvníci festivalu Norma se mohou dále těšit na práci českých performerů z okruhu CreWcollective nebo na mezinárodní inscenaci Studia Hrdinů Skugga Baldur, která letos získala Cenu Divadelních novin v kategorii alternativní divadlo. Oba festivalové večery zakončí hudební program, který bude volně přístupný. O DJské sety se postarají například Harakiri Break Brothers nebo Floex.

„Pro festival Norma je charakteristické vnímat jednotlivé hrací dny jako dramaturgické celky, proto je ideálem divák, který absolvuje celý program, nikoli jen vybrané projekty,“ říká dramaturg festivalu a umělecký ředitel Studia Hrdinů Jan Horák. „Pokud bych ovšem měl upozornit na jeden projekt z programu festivalu, byly by to Aesops fables no. 2 Dominika Gajarského, protože tento projekt vzniká přímo pro festival, tedy pro konkrétní čas a prostor. To je další z linií festivalu, oslovovat každý rok jednoho umělce, aby vytvořil dílo pro tuto příležitost.“

Festival se letos přesune z Dolní oblasti Vítkovic do centra města a jeho program se bude z větší části odehrávat v bývalém hobby-marketu Bauhaus. Budovu odkoupilo v létě město Ostrava spolu s přilehlými jatky. Od příštího roku bude prostory dočasně využívat městská galerie PLATO Ostrava, a to do doby, než projdou rekonstrukcí památkově chráněná jatka, která by měla být budoucím sídlem galerie. Festivalový program po letech opět otevře bývalou prodejnu veřejnosti. Návštěvníci se tak budou moci poprvé přesvědčit, jak můžou netradiční prostory Bauhasu sloužit kultuře.

„Naše instituce už od svého založení v roce 2013 sleduje současné umění jako součást širších kulturních proudů, které v posledních letech výrazně ovlivňují divadlo a performativní prvky. Takže zaštítění festivalu, který se zaměřuje na autorské divadlo a nové způsoby jeho propojování s výtvarným uměním, je logickou součástí naší dramaturgie,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer PLATO. „Navíc se vyrovnáváme s novým prostorovým zázemím galerie, při jehož využití je právě divadelní moment mimořádně inspirativní,“ doplnil.

Festivaloví návštěvníci si mohou zakoupit vstupenky na jednotlivá představení, celodenní permanentky nebo festivalové pasy.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.