Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kino na hranici přivítá polského oskarového scénografa Starského, ale i Rodena a Lasicu

Kino na hranici přivítá polského oskarového scénografa Starského, ale i Rodena a Lasicu

24.1.2017 02:20 Atd.

Allan Starski není ani režisér ani herec, přesto obdržel Oscara a bude jednou z hlavních hvězd 19. ročníku mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici. Patří k nejžádanějším filmovým scénografům a je držitelem množství ocenění. Spolupracoval také s Andrzejem Wajdou, Romanem Polańskim nebo se Stevenem Spielbergem, za jehož snímek Schindlerův seznam získal cenu nejvýznamnější. Společně s ním se do Těšínů, kde se přehlídka koná, podívají všestranný slovenský herec Milan Lasica, jeho český kolega Karel Roden, ale také mladá polská herečka Karolina Gruszka, kterou mohou diváci znát i díky snímku Davida Lynche Inland Empire.

Zvětšit obrázek

Snímek z loňského ročníku Kina na hranici.
Foto: Archiv pořadatelů

„Spojuje vzácnou kombinaci krásy, talentu a inteligence. Své dobrodružství s filmem začínala jako náctiletá. Přicházela do styku s celebritami – Krzysztofem Zanussim, Aleksandrem Proszkinem a především s Izabellou Cywińskou,“ říká o Karolině Łukasz Maciejewski, polský programový ředitel Kina na hranici.

Také její kolega scénograf, který bude patřit k dalším prominentním hostům letošního ročníku, patří k tomu nejlepšímu, co naši severní sousedé mohou nabídnout. „Allan Starski je polský filmový a divadelní výtvarník, držitel několika desítek ocenění včetně Oscara za Schindlerův seznam Stevena Spielberga. Mnohokrát spolupracoval s Andrzejem Wajdou a také mimo jiné s Krzysztofem Kieślowským,  Agnieszkou Holland, Romanem Polańským a Władysławem Pasikowským. Kromě filmů, na kterých se podílel, uvidíme také výstavu jeho prací a rovněž kostýmy Wiesławy Starské, které zahrnují práci pro film, divadlo i televizi”, vysvětluje Maciejewski.

Konkrétně budou moci diváci obdivovat Karolinu Gruszku mimo jiné v novince Szczęście świata (Michał Rosa), v novodobé klasice Inland Empire (David Lynch) nebo v romantickém dramatu Kochankowie z Marony (Izabella Cywińska). Scénografii Allana Starského zhlédnou diváci díky oskarovém filmu Schindlerův seznam (Steven Spielberg), neméně slavnému snímku Slečny z Vlčí (Andrzej Wajda) nebo v proslulém Pianistovi (Roman Polański).

Slavný komik Milan Lasica se v Těšíně vystřídá se svou manželkou Magdou Vášáryovou, která Kinu na hranici kralovala v uplynulém roce. I tentokrát se bude o vzácného slovenského hosta starat český programový ředitel Martin Novosad: „Není to pouze populární slovenský herec, ale také humorista, dramaturg, spisovatel, textař, režisér, moderátor a písničkář. Mezi jeho nejznámější díla patří scénky natáčené společně s kolegou Júliem Satinským. Jejich humor spočívá v analýze banálních životních situací a jejich přenesení na hranice absurdity,” představuje Martin Novosad Milana Lasicu. Kromě toho, že se s ním diváci osobně setkají, budou jej moci vidět v dnes již klasických filmech jako jsou Obsluhoval jsem anglického krále (Jiří Menzel), Vážení přátelé, ano! (Dušan Klein) nebo Srdečný pozdrav ze zeměkoule (Oldřich Lipský).

Karel Roden patří k několika málo českým hercům, který se neztratí ani v zahraničních produkcích. Jedna z nejobsazovanějších tváří na tuzemském hracím poli se prosadila i v hororových snímcích, jako je například jeden z nejambicióznějších projektů nezávislé kinematografie The Abandoned (Nacho Cerdà). „Rodena, jednoho z nejvýraznějších herců své generace, který se dokázal prosadit jak na divadle, tak ve filmu, není třeba představovat. Mimořádně charismatický herec patří mezi vyhledávané herce velkých rolí,“ dodává Martin Novosad. Rodenovo herectví si Český Těšín užije například ve filmech Čas sluhů (Irena Pavlásková), Tajnosti (Alice Nellis) nebo Lidice (Petr Nikolaev).

Kino na hranici nabízí až do konce ledna možnost zakoupení akreditací za zvýhodněnou cenu. Týdenní vstupenka vyjde na 850 korun. Zahrnuje nejen vstup na všechny filmy a doprovodné akce, ale také katalog, tričko a ekologickou tašku. Od února už bude vstupné dražší.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.