Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V Lajně hrají Lichý, Langmajer, Kaluža, Vagnerová a další. V Havířově se natáčí nový online seriál

V Lajně hrají Lichý, Langmajer, Kaluža, Vagnerová a další. V Havířově se natáčí nový online seriál

27.4.2017 20:44 Atd.

Havířov se rozhodl ostře vstoupit do virtuálního světa internetu. Ve čtvrtek zde na hokejovém stadiónu padla první klapka nového osmidílného seriálu Lajna. Na tiskové konferenci v místním kině Centrum za účasti představitelů města se pak Havířov pochlubil, že by seriál mohl významně posloužit k propagaci tohoto města.

Zvětšit obrázek

Norbert Lichý při natáčení, zcela vpravo režisér seriálu Vladimír Skórka.
Foto: Obbod.cz

Seriál slibuje atraktivní obsazení v hlavní roli s Jiřím Langmajerem, v dalších rolích se objeví Zdeněk Piškula, Hanka Vagnerová, Petra Špindlerová, Marek Taclík, ale také vynikající ostravský herec Norbert Lichý či jeho kolega Josef Kaluža. Režisérem je místní Vladimír Skórka, jeden z hlavních tvůrců televizního seriálu skečů Pečený sněhulák. K divákům se Lajna dostane v květnu v období mistrovství hokeje. Místní od seriálu mohou očekávat masivní prezentaci města na sociálních sítích a možná i s tím spojené zvýšení turistického ruchu.

„Seriál bude k dispozici kdykoliv a kdekoliv, bude založen na internetovém šíření. Máme poměrně dobrou zkušenost s jiným internetovým seriálem Vyšehrad, který diváky hodně zaujal a má velkou sledovanost. Rozhodli jsme se proto přijít s nějakým dospělejším sourozencem nebo bratrem. Společně s tvůrčí duší našeho týmu Petrem Kolečkem, který je čerstvým držitelem Českého lva, jsme tak dali dohromady námět seriálu Lajna. Jak dokládá už samotný název, bude z hokejového prostředí. Poté jsme se rozhodli oslovit vhodného režiséra z regionu, což je v tomto případě Vladimír Skórka,“ vysvětluje producent Daniel Strejc.

Hlavní roli hokejového trenéra v Lajně vytvoří známý herec Jiří Langmajer. „Roli překvapivě přijal, z čehož mám velkou radost. V současné době za sebou máme první natáčecí den a čekají nás ještě dva. Během nich natočíme pilotní díl, který bude zhruba dvacetiminutový. Rádi bychom ho uveřejnili během mistrovství světa v hokeji.  Následně bychom natočili dalších sedm dílů, a to v průběhu září nebo října. Ty bychom rádi uváděli během podzimu a zimy, třeba až do roku 2018, což by se spojilo s krásným jubileem, kterým bude dvacet let od Nagana,“ dodává Strejc.

Představitelé města Havířova natáčení seriálu vítají, mohl by podle nich ukázat, že se Havířov má čím pochlubit. Věří, že touto formou osloví zejména mladší publikum. Někteří Češi si například podle radních myslí, že se Havířov nachází někde u Kutné Hory.

Jak došlo k tomu, že právě Havířov tvůrce zaujal? „Před čtyřmi lety jsem tady byl s Honzou Hřebejkem na obhlídkách, když jsme hledali nějaké vhodné lokality pro natáčení Zakázaného uvolnění. Od tohoto okamžiku mě Havířov strašně okouzlil. Když jsme pak dávali dohromady náš námět, Havířov se mi v podvědomí usadil natolik, že jsem věděl, že bude tím správným místem pro natáčení,“ říká Daniel Strejc.

Lajna bude komediální záležitost hraná s velkou nadsázkou. Pro svou roli si Jiří Langmajer nechal například obarvit vlasy na černo. Panují dohady, jestli se role trenéra nezakládá na skutečné postavě hokejového trenéra Vladimíra Růžičky. Ivan Langmajer to ale popírá. „Pokud bych se měl někým inspirovat, tak spíše panem Hlinkou, v žádném případě ne Vladimírem Růžičkou. Obsazení mne samotného překvapilo, je to blízké mému srdci. Domluvili jsme se navzájem s celým týmem, že nebudeme někoho napodobovat, natož někoho zesměšňovat, že vytvoříme svou vlastní představu na základě našich schopností. Dnes jsme to odpálili,“ uvedl Jiří Langmajer na tiskové konferenci v kině Centrum, která se konala ve čtvrtek.

Jiří Langmajer během prvního natáčecího dne. (Foto: Archiv V. Skórky)

„Moje role bude zpracovaná s nadsázkou. Myslím, že je to vidět na první pohled díky tomu, jak mám obarvené vlasy. Normální chlap v padesáti letech je takové nemá,“ poukazuje herec na svou leskle černou kštici a dodává: „Jde o snahu se podívat na tuto profesi z jiného úhlu pohledu. Kdybych měl hrát jako většinu svých rolí, kdy mě z nepochopitelných důvodů režiséři s oblibou obsazují do rolí playboyů, tak je mi účinkování v Lajně proti srsti. Což ovšem nevylučuje, že bych se ani tady nemohl honit za ženami, záleží to ale na scénáristovi.“ V seriálu se objeví hráči místního AZ.

A o čem bude děj seriálové Lajny? Online platforma OBBOD.cz, která ji produkuje, to vidí takto: „Bývalý hráč NHL, olympijský vítěz z Nagana a nyní úspěšný trenér Luboš Hrouzek odchází z Prahy trénovat druholigový Havířov. Odchází nejen pro neshody se současným vedením Slávie Praha, ale také od své ženy Heleny, se kterou manželství poněkud vyšumělo. Má začínající vztah s tanečnicí Denisou, což mu vyčítá nejen jeho žena, ale také bulvární noviny. Největším šokem pro Helenu, ale je, když se dozví, že do Havířova si Luboš ze Slavie bere i jejich syna Patrika, nadějného hokejistu. Hokejová kariéra je však pro Patrika důležitá, což Helena po velkých protestech ctí a přes svou naštvanost na Luboše Patrikovo angažmá toleruje. To nic nemění na tom, že rozvod hodlá Lubošovi pořádně osolit. Luboše tak čekají těžké chvilky na všech frontách. Rozvod s běsnící Helenou, nový vztah s Denisou, která není jen tak ledajaká go-go tanečnice, a především hokejová výchova syna Patrika, který je ale jiný než Luboš, líbí se mu krasobruslení a hlavně krasobruslařka Klára, dcera místního rolbaře Zbyni…Luboš je ovšem plný vášně, vášně k hokeji. Všude, kde byl, dokázal vítězit, nesnáší prohry, ty životní, více pak ty sportovní.. Je možné, aby i podceňovaný tým dovedl k postupu? Najde klid a novou motivaci v Havířově?“

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.