Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Ceny Jantar, nominace na hudební těleso roku: Janáčkova filharmonie, sbor Permoník a Benda Quartet

Ceny Jantar, nominace na hudební těleso roku: Janáčkova filharmonie, sbor Permoník a Benda Quartet

14.2.2018 05:30 Ceny JANTAR

Organizátoři prvního ročníku Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar oznamují nominace v kategorii hudební těleso roku. Porota pro artificiální hudbu na toto ocenění navrhla Janáčkovu filharmonii Ostrava, karvinský dětský sbor Permoník a ostravský Benda Quartet. Kdo se stane laureátem historicky prvního ročníku nových kulturních cen a převezme sošku pro nejlepší hudební těleso roku, bude jasné na slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v rámci galavečera ve vítkovické hale Gong 15. dubna 2018.

Zvětšit obrázek

Zleva šéfdirigent filharmonie H. M. Förster, členky sboru Permoník a umělecký vedoucí Benda Quartetu Jakub Černohorský.
Foto: Archiv

Největším nominovaným hudebním tělesem je Janáčkova filharmonie Ostrava, a to za všestranný organizační, dramaturgický a umělecký růst v roce 2017. „Orchestr je pilířem artificiální hudby a hudebního umění v Moravskoslezském kraji a jeho metropoli. Filharmonie je nominována mimo jiné za rostoucí uměleckou úroveň crossoverových projektů a reprezentaci regionu v rámci zahraničních turné (SRN, Španělsko ad.). Nominace zohledňuje festivalová vystoupení tohoto orchestru v rámci Janáčkova máje a Svatováclavského hudebního festivalu, zvláště však zájem o mimoostravské publikum v rámci hostování v Moravskoslezském kraji a péči o nejmladší generaci posluchačů,“ stojí ve verdiktu poroty, která o nominaci rozhodovala v úterý.

Janáčkova filharmonie na archivním snímku.

Dalším nominovaným hudebním tělesem je karvinský sbor Permoník, a to zejména za mimořádné soutěžní úspěchy v roce 2017. „Navrhován je také za realizaci úspěšného koncertního turné v SRN a za mimořádný výkon v nastudování Lisztovy Dantovské symfonie na Svatováclavském hudebním festivalu. Nominace zohledňuje i angažmá v oblasti soudobé hudby, například v premiéře oratoria Brigitte (N. Schapfl), a vysoké nasazení v koncertních programech na festivalu Janáčkovy Hukvaldy,“ usnesla se porota.

Z koncertu sboru Permoník. (Foto: Archiv)

Trojici nominovaným hudebních těles uzavírá smyčcové kvarteto Benda Quartet. „Smyčcové kvarteto Benda Quartet je nominováno za mimořádný projekt interpretace smyčcových kvartet regionálních skladatelů 20. století a přítomnosti v rámci série koncertů pořádaných u příležitosti 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Navrhováno je za vystoupení na zahajovacím koncertě MHF a interpretační soutěže Beethovenův Hradec. Nominace zohledňuje kontinuální umělecký růst souboru,“ píše se v zápisu ze schůzky poroty.

Benda Quartet během koncertu na Vítkovickém zámečku. (Foto: L. Tížek)

INFORMACE O CENÁCH JANTAR NAJDETE NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH WWW.CENYJANTAR.CZ.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech – za artificiální hudbu, populární hudbu, literaturu, výtvarné umění, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích, během kterého vystoupí někteří nominovaní umělci i další zástupci špičky kultury Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za symbolickou cenu od 165 korun, která platí pouze do konce února, jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.