Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Pršet určitě nebude, říká hlavní organizátor Majálesu Ostrava Vojtěch Smolka

Pršet určitě nebude, říká hlavní organizátor Majálesu Ostrava Vojtěch Smolka

15.5.2018 11:33 Atd.

Ostravský Majáles buduje svou stálou značku. Prezentace dvou místních univerzit vyvrcholí již v tento pátek. Kromě hvězdných jmen jako Tomáš Klus, Mirai nebo N.O.H.A. se mohou návštěvníci v Dolní oblasti Vítkovice těšit na skvělé novinky.  Jednou z nich je například Majálesová tramvaj. Vojtěch Smolka, hlavní organizátor akce Majáles Ostrava, říká, že je pro něj podstatná i hornická minulost města.

Zvětšit obrázek

Organizátor letošního ročníku Majálesu Ostrava Vojtěch Smolka.
Foto: Majáles Ostrava

Ostravský Majáles je považován tradičně za největší studentskou akci v Moravskoslezském kraji, která oslavuje příchod jara a krásy studentských let. Co děláte pro to, aby to nebyl pouze ten „další ročník“?

Na úvod si drze dovolím malou opravu – přesný název zní Majáles Ostrava. Snažíme se, abychom byli minimálně v našem kraji známá značka. Jinak se snažíme o to, aby každý ročník byl něčím jedinečný, i když je to už v dnešní době trochu těžší. Pro letošní ročník je velkou novinkou naše Majálesová tramvaj, která bude z Poruby a z centra města svážet účastníky Majálesu Ostrava přímo do areálu v Dolních Vítkovicích.

Jak se tedy podle vás bude lišit letošní ročník od těch předcházejících?

Asi nejvíce viditelný je vždy line-up Majálesu Ostrava. Naší hlavní snahou je, aby se kapely po roce neopakovaly. Jediná výjimka je kapela Mirai, které jsme chtěli vynahradit loňský ročník, kdy jim v půlce vystoupení vypadla na scéně elektřina. Letos rovněž budeme mít pět plnohodnotných scén. Také se návštěvníci každý rok můžou těšit na prezentaci obou ostravských univerzit a také mnoha studentských organizací, které si každý rok připraví něco nového.

Akce se koná v Dolní oblasti Vítkovice, která je vyhlášeným industriálním prostorem s neobyčejným kouzlem, připomínající historii a tvrdé jádro města. Bude ta průmyslová minulost i důležitou součástí dneška ve vnímání studentů? Jsou si vědomi, že pod sebou mají hluboké štoly vedoucí k ostravské minulosti?

Určitě i my chceme, aby dnešní studenti nezapomínali na průmyslovou minulost města Ostravy. Vždyť i Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava je s touto minulostí úzce spjata, a to nejen některými studijními obory. Je pravda, že Ostrava se rychle proměňuje a některým novým studentům už může připadat, že se průmyslová minulost trochu vytrácí. Nicméně bychom si ji určitě měli připomínat a snad k tomu i trochu přispíváme.

Jak se podle vás liší vnímání majálesu současnými studenty? A co od něj podle vás nejvíce očekávají?

Vnímání studentů se samozřejmě mění. Určitě nejvíce očekávají zábavu a odreagování se, ale pořád je velká skupina studentů, která zná historii majálesu jako takového. Na jednu stranu slýcháváme hlasy, že Majáles Ostrava je jiný, než býval, což je určitě pravda. Snažíme se držet krok, ale zároveň stále dbát na tradice, které jsou pro nás stále velmi důležité. Majáles Ostrava není jen jednodenní akce v Dolních Vítkovicích. Je to dnes už měsíc a půl trvající období, kdy děláme spoustu aktivit v rámci doprovodného programu, který vyvrcholí tradičním Majálesovým průvodem v den konání Majálesu Ostrava.

Co podle vás především stojí za pozornost z hudebního programu?

Konečně se naší dramaturgyni Barči podařilo dostat do Ostravy Tomáše Kluse, za což jsme určitě rádi. Rovněž by si lidé neměli nechat ujít skupiny Pipes and Pints a N.O.H.A., hip-hopovou legendu PSH nebo třeba hlavní hvězdu D&B scény – Delta Heavy. Rovněž nebudou chybět ani mladé a nadějné kapely jako třeba The Complication nebo Světlo. A mohl bych pokračovat dále….

Co vás vedlo k angažování až tolika interpretů spjatých s místním regionem?

Osobně hodnotím letošní dramaturgii za extra povedenou. Věřím, že si u nás vybere opravdu úplně každý. Snažíme se nabídnout rozdílnou směsici žánrů, protože speciálně u studentů je hudební rozpětí opravdu velké. Nemyslím si, že bychom úplně speciálně cílili na hudebníky a umělce spjaté s našim regionem, ale samozřejmě jsme rádi, že je můžeme i tímto způsobem podpořit, a věříme, že i oni si vystoupení na „domovské půdě“ užijí.

Sázíte hodně na hvězdy? Třeba na držitele hudebních ocenění Anděl?

Není to náš prioritní cíl. Samozřejmě vždy chceme přitáhnout do Ostravy nějaká velká jména, ale dáváme šanci i menším a začínajícím interpretům. Nemůžeme rozpočtem ani velikostí konkurovat velkým komerčním majálesům, i přesto si však myslím, že vždy na Majálesu Ostrava vystoupili zajímaví interpreti, které si studenti a veřejnost rádi přijdou poslechnout.

Jakou očekáváte návštěvnost, a bude nějaká mokrá varianta?

Každý rok očekáváme tu největší možnou návštěvnost… (úsměv). Především chceme, aby dorazilo co nejvíce studentů. Přeci jen děláme Majáles Ostrava primárně pro ně. Vítáni jsou však úplně všichni, kdo by si chtěli třeba zavzpomínat na studentská léta nebo si prostě jen užít tu pravou majálesovou atmosféru Majálesu Ostrava. A co se mokré varianty týče – pršet určitě nebude!

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.