Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Boris Urbánek před branami Jazz Open Ostrava: Vždycky mám obrovskou radost, když narazím na talent

Boris Urbánek před branami Jazz Open Ostrava: Vždycky mám obrovskou radost, když narazím na talent

26.5.2018 05:00 Hudba

Tradiční jazzový festival Jazz Open Ostrava se letos uskuteční ve dnech od 2. do 8. června. Jeho třináctý ročník je plný překvapení. Jedním je expanze festivalu do vyhlášených ostravských klubů, dalším jsou novinky v podobě Hall of Fame, změna v počtu dní a v neposlední řadě i velmi zajímavý program, v němž se představí talenty českého jazzu, stálice i světová jména. Markéta Komarová, Dali Mraz Group, Emil Viklický, Electro Deluxe, to vše a řadu dalších jmen přiblížil v rozhovoru jeho šéf a duchovní otec Boris Urbánek.

Zvětšit obrázek

Ostravský jazzman a organizátor festivalu Jazz Open Ostrava Boris Urbánek.
Foto: Jan Lapiš

Mezinárodní jazzový festival Jazz Open Ostrava propukne už za pár dnů. Jeho 13. ročník se letos odehraje na několika scénách. To je proti loňským létům novinka, že? Co vás vedlo k rozšíření počtu scén i počtu dnů?

Už 12 let nazývám Jazz Open Ostrava „festivalem“. Všichni si pod tímto pojmem představíme víc než jednodenní nebo dvoudenní akci. Díky podpoře města, ministerstva kultury, městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a mnoha dalších komerčních subjektů jsme se mohli letos konečně rozšířit na vícedenní festival. Existence dvou jazzových klubů se přímo nabízí k dramaturgickému využití. Parník je odvěkou „základnou“, kterou jsem chtěl už dávno zapojit do dění Jazz Open Ostrava, a Pjetka je nová klubová scéna, navíc je to „dítě“ mého kolegy a spoluorganizátora Jazz Open Ostrava Jakuba Sedláčka, takže se to všechno tak nějak logicky propojuje.

Festival letos zahájí nová slavnostní událost. Hall of Fame je Síň slávy festivalu Jazz Open Ostrava a prvním umělcem, který do ní vstoupí, bude zpěvák Peter Lipa! Volba této žijící legendy, která se navíc letos dožívá 75 let, se nabízela vcelku jednoznačně, ne?

Ta kategorie „Hall of Fame“ mne napadla ihned, když jsem si uvědomil, že Petr letos slaví tyhle neuvěřitelné narozeniny. Je opravdovou legendou. Patří dlouhé roky k nejlepším jazzovým zpěvákům u nás. Vydal nespočet alb, spolupracoval snad se všemi důležitými osobnostmi nejen československé jazzové scény. Je neúnavným popularizátorem jazzové hudby, uvádí vlastní rozhlasové pořady. Svým způsobem je také mým vzorem, neboť v roce 1976 založil Bratislavské jazzové dny, které se dnes řadí k nejvýznamnějším evropským jazzovým festivalům. Hrávali jsme spolu v letech 1986–1992, natočili jsme v roce 1987 LP „Je to stále tak“, které bylo na naší jazzové scéně svým způsobem revoluční. Někdy mám pocit, že náš vztah je skoro rodinný. Proto byla ta volba jednoznačná.

Jste známý tím, že pamatujete na své bývalé spoluhráče, ale také stále objevujete nové a nové instrumentální a pěvecké talenty.  Prozraďte nám něco o Markétě Komarové, s níž vystoupíte 6. června v Domově pro seniory na Kamenci…

Mám vždycky obrovskou radost, když narazím na talent. A není vůbec podstatné, jestli je to talent hudební, sportovní, šachový, výtvarný nebo jakýkoliv jiný. Markéta Komarová je pozoruhodný talent hudební. Je s ní radost spolupracovat. A nápad udělat koncert v Domově pro seniory jako „Jazz for seniors“, byl logickou reakcí na předchozí myšlenku udělat „Jazz juniors“.

Hned následující den se představí mladé kapely v hudebním klubu Pjetka. Budou to dvě formace The Abs a The JazzCake. Jakou hudbu v jejich podání uslyšíme?

Ano, to je ten koncert v rámci „Jazz Juniors“. Už od prvního ročníku Jazz Open Ostrava v roce 2006 jsem každý rok představil jednu mladou kapelu. Asi to souvisí s nostalgií, kdy se i nám, v našich profesních začátcích, dostalo příležitosti se ukázat vedle renomovaných jazzových osobností. Strašně moc nás to nakoplo. The Abs i The JazzCake jsou kapely složené z mladých muzikantů rovněž velmi talentovaných. Pobavili mne kluci z The Abs, kteří napsali o sobě charakteristiku: „Vem akordeon, vraž do něj trombón a basu. Zalij to litrem jazzu a vař. Syp to modernou a dolévej ambientní omáčkou a nakonec ještě špetku hip hopu“. Tak se fakt moc těším.

The JazzCake je parta muzikantů, kterou spojují „léta praxe a drilu na ostravské konzervatoři“. Kluci teď studují jazzové obory na JAMU a HAMU. Zaměřují se na tradiční swingový repertoár, kterému dávají mladický šmrnc a osobitost. Vedle osvědčených evergreenů, které známe od Franka Sinatry, Elly Fitzgerald či Louise Armstronga, obohacují repertoár i o novější populární písně či staré české swingové skladby. Jsem přesvědčený, že po experimentujících The Abs roztančí swingovou hudbou celou Pjetku. Navíc frontman a zpěvák Radek Melša nedávno zazářil jako Romeo v mém a Jarkově (myšleno Nohavicově) muzikálu Romeo a Julie v NDM.

7. června se uskuteční ostře sledovaný koncert legendárního šoumena, baviče, skladatele a textaře Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu. Je vám jeho muzika, která vychází z dixielandu, blízká?

K Ivanu Mládkovi jsem si nacházel cestu delší dobu. Ale to se bavíme o sedmdesátých letech minulého století, kdy jsem byl blázen do Deep Purple. Časem jsem pochopil jedinečnost jeho poetiky. Málokdo si ale všimne, že vedle toho, že se „blíží jéz jéz jéz“ také poslouchá jazz jazz jazz, přesněji řečeno dixieland, který stál na počátku hudby zvané jazz. Proto ta volba – Parník, který se promění v pomyslný Jazz Boat, tak jako tomu bylo kdysi v New Orleans.

Máte rád Mládka jako humoristu? Jeho vtipy jsou někdy drsné a lascivní. Myslíte, že něco dá k dobru i na svém koncertě v klubu Parník?

Doufám. Jak už jsem řekl, našel jsem si k jeho osobitému humoru cestu. Že je Ivan Mládek nepřehlédnutelnou postavou české hudební scény, člověk mnoha talentů, skladatel, textař, zpěvák, hráč na banjo, malíř, scénárista, spisovatel, fejetonista, moderátor a bavič, snad nemusím připomínat. Navíc asi ne každý ví, že je vystudovaným ekonomem a mimo jiné spolužákem Václava Klause na VŠE. Znáte jeho výtvarné dílo? To je opravdu zážitek. Škoda, že se nám nepodařilo uspořádat vernisáž jeho obrazů. Díky nim také člověk lépe pochopí Ivanovu osobnost.

Program Jazz Open 2018 vyvrcholí 8. června na nádvoří Slezkoostravského hradu. Headlinerem soboty je bezpochyby Electro Deluxe, strhující energie soulu a funku s Jamesem Copleyem. Myslíte, že si získají také srdce ostravských posluchačů?

Tomu pevně věřím! Electro Deluxe mi učarovali někdy před dvěma lety. Naprosto přesně si pamatuji, jak jsme po jejich koncertě na Přerovském jazzovém festivalu stáli jako opaření s Petrem Vavříkem (baskytaristou kapely Buty) a shodli jsme se, že to byl jeden z nejlepších koncertů, který jsme kdy viděli a slyšeli. Prostě peklo i ráj.

Jaká je hudební a koncertní alchymie Electro Deluxe? Co je na nich tak jedinečné, že slyšíte peklo i ráj?

Tak především jedinečný, jak se dnes s oblibou říká, charismatický zpěvák James Copley dává celému konceptu přímo ďábelskou energii. Spousta skvělých hudebních nápadů, špičkové hudební výkony a hlavně nadhled. To vše je výbušná směsice made in Electro Deluxe.

Z českých zástupců stojí určitě za pozornost trio Dali Mraz Group. Co je podle vás na tomto fenomenálním mladém bubeníkovi zajímavé?

Začnu trochu osobně. Dalibor je synem mého dlouholetého kamaráda a profesního kolegy, režiséra a scénáristy Vladimíra Mráze. Je také bratrem zpěvačky Elis. Přemýšlím, jak se to tak „stane“, že se narodí dvě tak mimořádně talentované děti? Dalibora znám od malého dítěte. Jak už jsem řekl na začátku, mám obrovskou radost, když narazím na talent. U Dalibora je to radost mnohonásobná. Moc mu držím palce, ať ta jeho strmá dráha růstu zůstane ještě dlouho tak dynamická. Je zážitek sledovat jeho zaujetí a pracovitost a opravdu moc se těším, co nám společně se stejně talentovanými hudebníky, italským baskytaristou Frederico Malamanem a rumunským kytaristou Marius Popem, předvedou. Cítím, že se tady odehrává něco mimořádného.

Na Jazz Open údajně přiveze i materiál své první autorské desky. Máte představu, o jakou muziku půjde?

Dalibor nedávno nahrál album Level 25, které vyjde v září 2018. Je výjimečné především tím, že si pozval do studia 19 významných muzikantských hostů z celého světa, jako jsou například Scott Kinsey, Federico Malaman, Anton Davidyants, Gergo Borlai a další. Jejich osobitý styl posouvá již tak hudebně pestré a rozmanité album do dalších zvukových rovin. CD je unikátní Daliborův projekt, jsou to jeho autorské skladby. Můžete se těšit na nevšední zážitek hudby 21. století, která překračuje a bourá veškeré hranice. Není bez zajímavosti, že vloni Dali Mraz Group vystoupili na festivalu Days of Oradea, kde hráli pro více než 10 000 lidí.

Festival hostí také legendu jazzového piana Emila Viklického, který tentokrát vystoupí po boku zpěvačky a herečky Bereniky Kohoutové. Na co se mohou posluchači v podání tohoto dua těšit?

Bude to jedinečné spojení jednoho z nejlepších hlasů u nás s legendou jazzové hudby. Bereniku Kohoutovou znají posluchači mimo jiné z filmů Soukromé pasti, Muži v naději nebo Můj vysvlečenej deník. V roce 2017 vyhrála čtvrtou řadu televizní soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Ostravskému publiku se představí s jazzovým repertoárem z alba Berenika Meets Jazz, které natočila společně s pianistou a skladatelem Emilem Viklickým. Emil je skvělý jazzový pianista, skladatel a patřil k mým prvním velkým vzorům. Hrával s Karlem Velebným a SHQ, kromě toho byl jedním z prvních československých jazzmanů, kteří se v sedmdesátých letech dostali na prestižní Berklee College of Music v americkém Bostonu. Od té doby nahrál a vydal nespočet úspěšných jazzových alb, spolupracoval s celou plejádou předních světových jazzových hudebníků a může se také pochlubit nedávnou spoluprací s legendárním newyorským The Jazz at Lincoln Center Orchestra Wyntona Marsalise. Emil si přiveze do Ostravy svůj kvartet, jehož členem je i fantastický trumpetista Miroslav Hloucal. Moc se na ně těším.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.