Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba V Ostravě vykvetla nová hudební naděje. Koncert kapely Botanyk byl krásnou tečkou za Létem plným hudby

V Ostravě vykvetla nová hudební naděje. Koncert kapely Botanyk byl krásnou tečkou za Létem plným hudby

23.8.2018 09:50 Hudba

Galerie výtvarného umění v Ostravě v létě oživila centrum města hudbou. Prázdninový festival nazvaný Léto plné hudby ve středu večer završila ostravská kapela Botanyk koncertem plným nápaditých, melodických songů, které zafungovaly na první dobrou. Na Botanyk se u Domu umění sešlo různorodé osazenstvo – od miminek s rodiči až po důchodce. A lidé si hudbu nové ostravské formace náramně užili.

Zvětšit obrázek

Miki Kalus a Kateřina Ocisková během koncertu kapely Botanyk.
Foto: Martin Straka

Přicházím k Domu umění, respektive k jeho postranní terase, která je okolo šesté už solidně zaplněna. Botanyk avizují ještě chviličku příprav, pak už energicky zahájí první věcí nazvanou Amor z baroka. Písnička má v sobě startovací sílu a energii, která postupně roste od melodických vyhrávek ve sloce po kolektivně zpívané refrény.

Botanyk zahrál i svou novinku, song Aplikace se objevil nedávno v premiéře na Ostravanu a kapela naživo potvrdila, že píseň dokáže zahrát spolehlivě včetně rafinovaně koncipovaných vokálů.

Frontman Miki Kalus. (Foto: Martin Straka)

Frontman Miki Kalus toho mezi písněmi mnoho nenamluví, ale když už něco řekne, člověk se něco zajímavého dozví. Například to, že jedním z kmenových autorů českých textů Botanyk je básník Radim Hájek, jehož cit pro melodický spád verše a rytmizaci je nesporný a zřetelný.

Botanyk jsem ve středu naživo slyšel poprvé a potěšilo mě (i přes skromnou ozvučovací techniku), jak je kapela dobře sehraná a sezpívaná. Jádro jejich muziky stojí na komunikaci doprovodné akustické kytary zpěváka Mikiho Kaluse, pregnantní base Kuby Hajducha a mnohotvárně koncipovaných bicích bubeníka Marcyna, které upoutaly emotivní dynamikou a rytmickým členěním.

Bubeník Marcyn. (Foto: Martin Straka)

Na koncertě vystoupila i čerstvá posila kapely, kytarista Lukáš Lukáš, který si jako vzpruhu přinesl kytaru od samotného Radka Pastrňáka a svůj koncertní debut s kapelou zvládnul dobře.

Z koncertu kapely Botanyk. (Foto: Martin Straka)

Jako pocta legendárnímu frontmanovi Butů zazněla snad nejsilnější věc podvečera, magická píseň Namasté, inspirovaná slovem pocházejícím ze sanskrtu, které znamená „klaním se ti“. Sestavu Botanyk doplnily vokály a perkuse Kateřiny Ociskové a vypadá to, že kapela je kompletní, jelikož jejich zvuk se ukázal jako optimálně vyvážený a bohatý.

Z koncertu kapely Botanyk. (Foto: Martin Straka)

Miki Kalus se v pěvecké rovině představil jako přirozený, lehce introvertní vypravěč. Jeho hlas nezní ostře ani ve výškách, barevně má v sobě jakýsi spodní, neučesaný podtón. Kalus také odezpíval koncert se slušnou intonací a dobrou artikulací, kapela potvrdila svou vynalézavost v květnatém využití sborových vokálů. Jako kytarista a skladatel písní frontman potěšil invencí i v oblasti ladění – jednotlivé songy mne zaujaly právě specifickým laděním nástroje, které jim propůjčilo osobité kouzlo.

Z koncertu kapely Botanyk. (Foto: Martin Straka)

Botanyk zahráli hodinový setlist v dokonalé pohodě s neskrývaným potěšením a takovou zvláštní, čistou radostí a drajvem, která častokrát chybí u mnohem větších profesionálů. Právě ta radost a entuziasmus se přenesly i na obecenstvo a bylo potěšivé vidět, jak lidé koncert Botanyk prožívají, jak dávají najevo své emoce.

 

Oceňuji i přirozenost v chování všech členů kapely, kteří na lidi nepřišli s nějakou strhující pódiovkou, ale pouze a jedině s tím, co jejich hudba, povaha a temperament obsahují. Došlo i na přídavek a pak už byl definitivní konec.

Z koncertu kapely Botanyk. (Foto: Martin Straka)

Je milé, že ostravské ulice ožívají zvukem domácích kapel, které na sobě poctivě makají a prokazují jednoznačně svůj talent napsat melodické písně. Že se nebojí emocí, stejně jako poezie. Že svou inspiraci podstupují poctivému zkoušení, buskingu v ulicích a že jsou otevřeni novým podnětům.

Z koncertu kapely Botanyk. (Foto: Martin Straka)

Snad i proto je hudba Botanyk naživo tak charismatická, protože čerpá spíše z alternativnějších hudebních žánrů, než z oficiální, vyprahlé a zprofanované popové dálnice.  A to je moc dobře. Už nyní se těším na jejich debutovou nahrávku a z jejich koncertu si odnáším přesvědčení, že v Ostravě uzrává další nesmírně zajímavá kapela, která rozhodně stojí za pozornost.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.