Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Famózní Rag’n’Bone Man, zpěvák několika globálních hitů, míří na Colours 2019

Famózní Rag’n’Bone Man, zpěvák několika globálních hitů, míří na Colours 2019

6.12.2018 00:04 Hudba

Další hvězdou mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava 2019 se stane britský zpěvák Rag'n'Bone Man, kterého proslavily především hity Human a Skin. Trojnásobný držitel Brit Awards tak v Ostravě zažije tuzemskou festivalovou premiéru. K dalším nově potvrzeným jménům patří francouzská kapela Shaka Ponk, jejíž divoká vystoupení kombinují rock, elektroniku s výraznými projekcemi, kterým dominuje virtuální opice Mr. Goz. Jejich premiéra na Colours of Ostrava 2014 vyvolala obrovský ohlas a nadšení.

Zvětšit obrázek

RAG’N’BONE MAN.
Foto: Colours of Ostrava

„Hit Human zná z rádií asi každý. Kdo ale navíc zažil open-air koncerty Rag’n’Bone Mana například na festivalech v Roskilde nebo Lollapalooza, tak dosvědčí, že jde o strhující zážitek. Skvělý mohutný hlas i šlapající kapela,” zdůrazňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Vždycky když se zjeví podobný fascinující zpěvák, rozjíždí se závody ve srovnávání, a pokud jde o Roryho Grahama aka Rag’n’Bone Mana, dostal se po bok těch nejlepších: Adele, Joe Cockera, Johnnyho Cashe a poklonu mu vysekl Elton John: „I f**king love you, I think you’re brilliant.“

Na rukou má trojnásobný držitel Brit Awards vytetovaná slova blues a funky. Mít rukou víc přibyl by gospel, soul, hip hop, rock a pop. Možná i country. Vysoký vousáč z východního Sussexu si s touto nepravděpodobnou kombinací poradil s věrohodnou upřímností, odkoukanou, jak sám přiznává, od starých amerických bluesmanů, svých prvních velkých hudebních vzorů. Pak k nim přidal hip hopové střelce, a jakkoliv to k sobě moc nepasuje, svět beatů, rapu a blues se mu podařilo během uplynulých let pohodlně usadit vedle sebe.

„Miluji příběhy, miluji Johnnyho Cashe a tradiční folkovou hudbu, stejně jako blues. Pro mě se překrývají. Jestliže chci, aby mi lidé věřili, co zpívám, pak musím píseň zpívat s přesvědčením. A k tomu jí musím věřit sám.“ Albem Wolves z roku 2014 zaujal. Masivní zájem na sebe přitáhl dvěma hity: písně Human a Skin svět doslova paralyzovaly emocionalitou a vášní, s jakou byly nazpívány. Album Human se pak ve Velké Británii stalo jedním z nejrychleji prodávaných mužských alb dekády.

Osmnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července 2019 opět v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Prvními oznámenými jmény jsou The Cure, Florence + The Machine, Mogwai, Mariza, Xavier Rudd a Lewis Capaldi.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.