Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Chvilka poezie: Básník David Bátor sepsal sbírku o letošním ročníku Colours of Ostrava

Chvilka poezie: Básník David Bátor sepsal sbírku o letošním ročníku Colours of Ostrava

4.8.2019 06:24 Obraz & Slovo

Po zimní Chvilce poezie rozjíždíme v kulturním deníku Ostravan.cz její letní pokračování. Básník David Bátor se v této rubrice naposledy objevil v lednu 2018 a nyní redakci nabídl rukopis své nejnovější sbírky Běh věcí. Ta je úzce svázána s letošním ročníkem Colours of Ostrava.

Zvětšit obrázek

Básník David Bátor je mimo jiné organizátorem BrankaFestu.
Foto: Archiv Davida Bátora

„Zachyceno na festivalu Colours of Ostrava 2019, osekáno v Brance u Opavy. Dokončeno 2. srpna 2019 v Brance u Opavy,“ uvádí David Bátor svůj nový rukopis. Spojení s festivalem v Dolních Vítkovicích ale rozhodně není fanouškovské. Bátor neměl potřebu napsat oslavnou ódu třeba na vystoupení The Cure. Básník spíš vstřebával emoce a zvuky. Totální hluk i občasné absolutní ticho. Duši festivalu.

VÍTKOVICE

Tmy Prach
Železo Dráty Síť
Škrábance zevnitř
Ve Světle Bříz
Ticho starých spojů
Šité do srdce

A jak už to bývá u Davida Bátora zvykem, editora Chvilky poezie průběžně informoval o spontánním vzniku souboru: „S nějakým pochybným syslením textů z předchozích let mého života to nemá vůbec nic společného. Je to jiné. Nepíšu. Naslouchám. Texty osekané na kost. Ještě plné bolesti. Ale i naděje,“ napsal básník ve zprávě z 24. července.

PSYCHIKA

Vstřelený roztok
Mezi kůží a masem
Tečkující suita
Nejsou to pocity
Spíše za zrcadlem
Psychika ohlodané kosti

„Další básně. Chodí to samo. Z běžných věcí. Ze zkurvených krizí. Z telefonního hovoru s úplně neznámou ženou dnes ráno. (…) Jsem v novém tvůrčím procesu a na všechno kašlu. A nějak mě to baví,“ napsal ve zprávě z 25. července. A takto Bátor vnímal, když na letošní rozpálený festival padlo několik milosrdných deštivých kapek.

DÉŠŤ

Jen tak Déšť
Mezi rourami
Nastavíš tvář
V očích světlo
Bodá tě jemně
Malou nadějí

Vznik básnické sbírky je obvykle věcí bolestnou. „Jelikož jsem v úterý večer spadl z kola na mostě, rozbil jsem si koleno a levou dlaň si sedřel do masa, tak jsem soubor dokončil v děsných bolestech. Už se to pomalu hojí. K něčemu mi to bylo. Takové věci se nedějí náhodou. Zastavil jsem se a konečně poslouchám svou duši. A pokračuji v procesu duchovního léčení a poznání podle knih Rudolfa Steinera, Clemense Kubyho a jiných moudrých lidí,“ napsal David Bátor v pátek 2. srpna.

ENERGIE

Bolesti Barvy
Tavení Výkřik
Pád Ticho Dech
Potom Energie
Někde Uvnitř
Trhá Hráze Všeho

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.