Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Nominace na Cenu Jantar 2019: Benda Quartet, Camerata Janáček a Ostravská banda

Nominace na Cenu Jantar 2019: Benda Quartet, Camerata Janáček a Ostravská banda

23.1.2020 00:44 Ceny JANTAR » Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v oblasti artificiální hudby. Odborná porota rozhodla v kategorii Hudební těleso roku nominovat soubor Benda Quartet, komorní orchestr Camerata Janáček a také orchestr Ostravská banda. Kdo cenu nakonec získá, bude oznámeno 15. března na galavečeru v ostravském Gongu.

Porota pro artificiální hudbu rozhodovala ve složení Milan Bátor (předseda), Hana Adámková, Jiří Čech, Martin Jemelka, František Mixa a Tomáš Thon.

Komorní orchestr Camerata Janáček porota nominovala za sérii znamenitých koncertů ve spolupráci s houslistou Jiřím Vodičkou a harfenistkou Janou Bouškovou. Camerata Janáček přesvědčila technicky vytříbenou interpretací a strhujícím podáním, které dokládají velkou muzikálnost a bytostnou hudební komunikaci. Porota přihlédla i k výbornému provedení a nastudování kompozice ostravského skladatele Jana Grossmanna.

Benda Quartet porota nominovala za vynikající spolupráci s předním českým hobojistou Vilémem Veverkou a řadu výborných koncertů, které potěšily originální dramaturgií a obdivuhodnou uměleckou úrovní. Každý člen Benda kvarteta se profiluje jako vnímavý umělec, ve společné interpretaci pak lze vysledovat progresivní růst, který se odráží v pestrosti repertoáru, znamenité sehranosti a v dynamicky turbulentním hudebním výrazu. 

Ostravská banda získala nominaci za mimořádně citlivé a zodpovědné nastudování celé řady skladeb soudobého světového repertoáru, který reflektuje aktuální dění a zrcadlí současnou kulturu bez škrabošky staletí. Orchestr s mezinárodním obsazením vyniká hráčským entuziasmem, odvahou a širokým žánrovým záběrem, s nimiž přetavuje Ostravu na spektakulární hudební fórum a místo inspirativních setkávání a intimních objevů.

*

Které hudební těleso se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 15. března 2020, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování poroty.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už potřetí celkem v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech kategoriích budou oznámeny do poloviny února. Kromě výročních cen budou uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například klavírní virtuos Ivo Kahánek, sopranistka Veronika Rovná Holbová, kapely Mirai, The Truth Is Out There a Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikálový zpěvák Lukáš Adam, Přípravný sbor Permoník a orchestr souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.