Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Oblíbenému klubu hrozí zánik. Fanoušci teď mohou ukázat, zda jim na Barráku záleží, říká Marcel Palovčík

Oblíbenému klubu hrozí zánik. Fanoušci teď mohou ukázat, zda jim na Barráku záleží, říká Marcel Palovčík

16.3.2020 05:12 Hudba

Voláme všechny Čechy, přijďte na pomoc, ozývalo se z Českého rozhlasu v květnu v roce 1945 na sklonku druhé světové války. A podobně nyní o pomoc volá ostravský hudební klub Barrák, jehož provozovatel se dostal do nesnází, a to ne vlastní vinou. S epidemií koronaviru to přitom nemá nic společného. O tom, co se stalo, co reálně hrozí a jak lze danou situaci aspoň částečně řešit, jsme si povídali právě s Marcelem Palovčíkem, šéfem tohoto hudebního stánku.

Zvětšit obrázek

Provozovatel hudebního klubu Barrák Marcel Palovčík.
Foto: Archiv M. Palovčíka

Jednoduchá otázka na úvod: Co se přihodilo, že se klub Barrák dostal do existenčních potíží?

Jak už jsem uvedl ve svém prohlášení, které si lze přečíst na webových stránkách Barráku, loni jsem zajišťoval stánkový prodej na festivalu Rock Heart v Moravském Krumlově, kde se platilo čipovým systémem. Následně pořadatel akce zpronevěřil peníze, které nebyly jeho, včetně tržeb stánkařů a dalších. Stánkařům tedy nebyly vyplaceny tržby za zboží, které prodali. Nicméně smlouva se stánkaři byla sepsána se mnou. To znamená, že za to jsem zodpovědný já…

Přijmout zodpovědnost za své činy a nevymlouvat se, pokud dojde k nějakému selhání, je v České republice ojedinělý jev…

Nerad někomu něco dlužím. Dokážu přijmout zodpovědnost. Dohodl jsem se s nimi a postupně jim ty částky splácím. Nejprve mi pořadatel sliboval, že peníze budou za týden, pak za čtrnáct dnů, až nakonec zmizel v zahraničí. V tu chvíli jsem pochopil, že žádné peníze nebudou… To všechno se podepsalo na provozu Barráku, takže došlo k tomu, že jsem tady začal dlužit na nájmu.

Vraťme se ještě k samotné spolupráci s organizátorem festivalu. Měl jsi nějaké indicie, že by k této situaci mohlo dojít?

Byla to naše první spolupráce. Mně se naštěstí podařilo část peněz pro stánkaře od něj po festivalu získat, ale v tuto chvíli mi pořád dluží 1,3 milionu korun. A musím říci, že nedluží jenom mně. On dluží dalším několika velkým subjektům, včetně pivovarů. Jemu se podařilo nás podvést úplně všechny. Vím také, že ani některé hlavní kapely nedostaly kompletní honorář. Po festivalu jsme s hrůzou zjistili, že nikdo nemá peníze. Kdyby třeba dlužil mně a další osobě, tak si řeknu, že jsem blbec, ale ten člověk dokázal podvést spoustu lidí, kteří se v této branži pohybují několik let.

Pokud to tedy shrneme, věc se má takto. Ty dlužíš na nájmu za provoz klubu. Pořadatel festivalu ti dluží 1,3 milionu korun. Ty se však rozhodl prostřednictvím portálu Hithit vybrat 400 000 korun…  

Je to přibližná částka, jež nepokrývá všechno, ale byl by to takový výchozí bod, který hodně pomůže. Vím totiž, že zbytek nějak dokážu dokrýt. Kdyby chybělo třeba 100 nebo 150 tisíc, dokážu to pokrýt z jiného zdroje. Ale bez této pomoci to nedám. Tolik peněz do konce června ani náhodou nevydělám. A teď kvůli koronaviru budu rád, že budu mít na výplaty pro personál.

Jak ti tedy mohou fanoušci pomoci?

Na stránkách projektu Hithit.com, kam se lze dostat jak z našeho webu, tak z facebookového profilu klubu, je možné si vybrat různé odměny. Fanoušci si mohou koupit spoustu vstupenek, které platí na všechny koncerty bez omezení ceny a doby. Je tam jakési předplatné koncertů v Barráku. Nechci od nikoho nic zadarmo, nechci si vzít od nikoho peníze. To si můžu půjčit. Je tam i položka Přispět jen tak, přičemž mě překvapuje, kolik lidí to využívá, aniž by si říkali o nějakou odměnu. Vím, že hodně návštěvníků navštíví i dvacet koncertů ročně, takže se jim určitě vyplatí ty odměny koupit.

A dá se předpokládat, že budou i finanční výhody…

Fanoušci hodně ušetří. Stanovil jsem průměrnou cenu vstupenky na jeden koncert tři sta korun. Vstupenka na mnohé koncerty přitom stojí více, ne-li pět set korun, takže je tam i výrazná finanční úspora. Zatím se však neprodala ani jedna permanentka na celý rok, přičemž spousta návštěvníků mě o ně v minulosti žádala, tak věřím, že si je zájemci koupí co nejdříve.

Můžeš prozradit aspoň pár skupin, které by se mohly na podzim v Barráku objevit?

Je potvrzený Krucipűsk, pak koncerty punkových kapel N.V.Ú, Malomocnost prázdnoty, Aqva Silentia, z grindcoru můžu uvést koncert General Surgery ze Švédska a Gutalax, což podle mě bude skvělá akce. Také jsme domluveni s Debustrolem na dalším koncertu, pak i s Cocotte Minute a s Komunálem. Zkrátka asi takhle, ty akce, které se konají pravidelně, budou, plus další koncerty zahraničních kapel, které se řeší.

Říká se, že v nouzi potkáš přítele… Platí to rovněž v tomto případě?

Musím říci, že nám pomáhá hodně kapel. Dávají nám elpíčka, trika, cédéčka. Jsem překvapený, kolik lidí zareagovalo. Doufám, že to neskončí u sdílení, že fanoušci aktivně přispějí. Čekal jsem hodně špatných reakcí, ale bylo jich minimum. Zatím to tedy vypadá, že se v nouzi přítel najde. Hodně lidí mě podpořilo, okamžitě mi začali volat. Musím zmínit třeba kluky z klubu Melodka v Brně. Ti mi volali, že nechtějí nic dávat na Hithit, ať jim pošlu číslo účtu, že mi pošlou peníze. A takovým způsobem se ozývají další zástupci klubů a festivalů.

Mohou tě podpořit také další kapely, které se dosud neozvaly?

Jasně. Já ty odměny pořád můžu doplňovat, minulý týden jsme přidávali nové odměny, máme nachystány další odměny i na další týden. Pořád doplňujeme nabídku od kapel, které se průběžně ozývají.

Americký odborník na leadership John C. Maxwell tvrdí, že o našem charakteru rozhodují naše neúspěchy, respektive jak se s těmito neúspěchy dokážeme vypořádat. Aktuální situaci tedy za neúspěch považovat můžeme. Co ti to tedy ukazuje o tobě?

To je velmi těžká otázka… Mě to jenom utvrzuje v tom, že… (po kratší odmlce)… Pořád si myslím, že s poctivostí nejdál dojdeš a lidi jsou v jádru hodní. Snažím se k tomu celý život takhle přistupovat… A co mi to ukazuje o mně? Možná že jsem jenom blbý a nechám se sebou takhle zamést, abych nad sebou začal trochu více přemýšlet. Každopádně to vedlo k tomu, že letošní sezonu v rámci spolupráce s různými festivaly řeším hodně smluvně. Už to není ve stylu: „Dobře, jsme domluveni.“ Podání ruky bohužel v České republice u hodně lidí nefunguje, i když u některých díkybohu jo. Kdo je nový, tak s ním se nebudu po téhle zkušenosti bavit jinak než prostřednictvím smlouvy. Každopádně mi to asi ukazuje, že jsem moc důvěřivý…

Podle mě je dobře věřit druhým. Bez důvěry v druhé nemůžeme dosáhnout větší cíle…

Já si taky myslím, že to je dobře. Já takový budu pořád, ale nyní si už musím dávat pozor. Takové peníze totiž neleží na ulici.

Musíme nastínit i černý scénář. Jaké jsou varianty ve chvíli, když se požadovaná částka nevybere?

Variant moc není. Když se zmíněná částka nevybere, tak Barrák na 99 procent skončí. Není to totiž jenom o penězích, ale i o té komunitě, která může v tuto chvíli prokázat, že to není jenom plácání u baru po ramenou, ale že jsou rádi, že tento klub v Ostravě je. Nyní mají všichni reálnou šanci ukázat, že jim na tomto klubu záleží. Já prostě vím, že celou částku neseženu. V tom případě Barrák nebude a budu se věnovat něčemu jinému. Možná bych na podzim dokončil nějaké koncerty, které jsou domluveny, které by v nějaké formě a někde proběhly, protože je budu chtít udělat, ale co bude pak, už nevím… Každopádně ještě bych uvedl jednu podstatnou věc.

Samozřejmě, máš slovo…

Když se uvedená částka nevybere, tak se všem přispěvovatelům peníze vrací. Nikdo o peníze nepřijde. Není to tak, že někdo peníze pošle, a když to nevyjde, tak já si vybrané peníze nechám. V tom případě by se všechno v souladu s pravidly portálu Hithit.com vracelo. Pokud se však částka naplní, okamžitě rozesílám odměny.

Informace o možnosti pomoci klubu Barrák najdete ZDE.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.