Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Opavští Baby Secondhand nabízejí na novince V zrcadlech punkovou svěžest na dobu neurčitou

Opavští Baby Secondhand nabízejí na novince V zrcadlech punkovou svěžest na dobu neurčitou

31.10.2020 08:13 Hudba

Baby Secondhand, kteří označují vlastní hudební žánr jako kabaret punk, vydávají nové album. Kapela ze slezské metropole se vyzbrojila obvyklým punkovým střelivem, ale zároveň nabízí řadu obohacujících elementů. Součástí alba je i píseň, která už v první čtvrtině roku 2019 popisovala v textu to, co se děje v současnosti.

Zvětšit obrázek

Opavská kapela Baby Secondhand.
Foto: archiv kapely

Novinka V zrcadlech je po debutu Střepy z roku 2014 druhým studiovým zápisem do diskografie Baby Secondhand. Opavská skvadra hraje se stejnými punk-rockovými kartami, které odhalila už před šesti lety. Nicméně její aktuální skladby jsou variabilnější, řekněme tedy i dospělejší, přesto si nadále zachovávají dostatečnou punkovou energii.

Písně také provází výrazná emocionální linka, jež albu dodává naléhavost. Skladby jsou tedy nadále dostatečně průbojné, ale nyní i daleko tvárnější, přívětivější a flexibilnější. A co je podstatné, zdárně se vyhýbají podbízivosti a nesnaží se za každou cenu ukusovat z mainstreamového koláče.

Zvýšenou pozornost vyvolává i zjištění, že je tento počin velmi bohatý na kontrasty. Dokazuje to mimo jiné song Dokonalý partner, kde se zpěvák Bart doslova stylizuje do něžného barbara, přičemž jeho křehký projev zní, jakoby chtěl hlasem hladit a uchlácholit. Nicméně po textové stránce se jedná o hořký střípek do mozaiky mezilidských vztahů a zlomených srdcí („…pro tu, kterou mám teď rád, nasadím jednu z milionů svých masek…“).

Zmíněnou rozmanitost podporují další prvky, které lze na nahrávce zaznamenat. Jde například o všudypřítomnou a slyšitelnou rozjařenost. Ačkoliv se prezentované songy opírají o dětskou hravost, tak Baby Secondhand tuto přirozenost přetavují do kabaretního projevu, jenž nahrávce velmi sluší. K žádné pocukrované naivitě se nesklouzá. V tomto případě se slezští hudebníci projevují jako znalci svého řemesla, protože vědí, co ještě může a co už nemůže fungovat.

Dva songy z celkové kolekce devíti skladeb už byly známé z dřívějška. Jedná se o Jmelí a úvodní dravou vypalovačku To, kterou lze s klidným svědomím označit za nadčasový song vzhledem k současné situaci.

„V mém podání je To synonymem pro zlo, které dřímá v každém z nás. Záleží jen, jaký prostor mu dáme, jak jej necháme vyrůst. Já za velké zlo dnešní doby považuji mediální dezinformace, kterým lidé věří, a stávají se tak ovcemi systému. Stávají se zlými a nenávistnými, ovládne je To,“ řekl Bart v rozhovoru pro kulturní deník Ostravan.cz, který byl uveřejněn letos 18. ledna. A jistě ani sám tento všestranný muzikant, působící dále v kapelách Staré pěšky či Proti směru, netušil, jak těmito pár větami předběhne dobu.

Baby Secondhand rovněž upřeli pozornost do světa filmu, protože song Vrána vznikl jako pocta herci Brandonu Lee, který při natáčení stejnojmenného snímku tragicky zahynul. A v neposlední řadě vstoupili i do teritoria, které není zas tak běžné. Ve skladbě Plyšový král je totiž rozebíráno téma stáří.

O potenciálu, kompaktnosti a vyzrálosti jednotlivých skladeb svědčí fakt, že většina z nich nepochybně získá stabilní místo v koncertním playlistu, přičemž z takové Naděje vyzařují dokonce rádiové ambice. A to nejen vzhledem k jejímu inspirujícímu vyznění.

Pro úplnost ještě dodejme, že kapela vznikla v roce 2010 a aktuálně působí ve složení Bart (baskytara, zpěv), Petr „Šonaj“ Janoš (sólová kytara), Béďa (kytara), Bekus (bicí), Pája Margaux (zpěv), Had (zpěv, tamburína). Mezi hosty se objevil například Zdeny Šponar (Staré pušky), jenž si zahrál na saxofon ve skladbě V síti.

Zkrátka a jasně, Baby Secondhand žádné spálené mosty za sebou nenechávají. Cílem kabaret punku je zapomenout na starosti všedních dnů. A to se daří. Album V zrcadlech je nahrávka, která si zachovává punkovou ráznost, přitom je velmi poutavá, ačkoliv žádnou veselost na ní nehledejme. Tak či onak bude radost se k ní vracet. I po letech. Tohle mnohavrstvé „klamání tělem“ je totiž opravdu kouzelné.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.