Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Deathmetaloví Bloody Obsession neuhnuli. Na novém albu jsou nadále drtivě neúnavní, a přitom nevyčerpávají druhé

Deathmetaloví Bloody Obsession neuhnuli. Na novém albu jsou nadále drtivě neúnavní, a přitom nevyčerpávají druhé

5.1.2021 08:13 Hudba

Tři roky po minulé desce Husaria, která byla po textové stránce ovlivněna knihami polského spisovatele Henryka Sienkiewicze, jsou Bloody Obsession opět v plné ráži. Také tentokrát jsou na programu deathmetalové tance, které ctí pravidla tohoto žánru, jež platila zejména v devadesátých letech dvacátého století.

Zvětšit obrázek

Orlovská metalová kapela Bloody Obsession.

Smrt všude, kam se podíváš. Death metal až do morku kosti. Takové je nové album Inevitable Death komanda Bloody Obsession. Jde o čtvrtý studiový počin této skvadry z Orlové, a to po demu Fall Down Into The Apocalypse, debutu New From the Morgue, druhé řadovce Steel Messengers of War a zmíněném počinu Husaria.

Ačkoliv pětice, zpěvák Rawar, kytaristé Walter Morbid a Apollyon, baskytarista Pentaroth a bubeník Ovarus, inklinuje k old school death metalu, tak je zásadní zmínit, že skladby neznějí tuctově ani nepodléhají nějakému nostalgickému vzpomínání. Vyzdvihněme tedy fakt, že songy mají říz, jsou dostatečně úderné, průbojné, řezavé a hlavně variabilní. Ostatně nač se utápět v jakési falešné progresivitě, když v daném žánru jde zejména o oddanost, respektive přesvědčivost. A to Bloody Obsession splňují.

Jinými slovy, všechna deathmetalová pravidla jsou dodržována striktně. Nicméně kapela se snaží nabídnout rovněž něco nad rámec očekávaného, což ve výsledku znamená, že fláky mnohdy vybavila velmi poutavými melodickými linkami. Rozmanitost je patrná také v rámci kompozičního procesu, takže album nabízí svižné palby ve stylu Broken Spirit and Lost Hopes a Rising Sun part I: Ten Thousand Years, valivé písně ve středním tempu (Ears and Curses), a všimnout si můžeme také různých, řekněme, „cizokrajných“ motivů s orientálním nádechem, jako například v Exhaustion and Hypothermia nebo Rising Sun part II: Last Sunrise.

Orlovští chachaři zkrátka neuhnuli z vlastní cesty ani o píď a jdou stále vzpřímeně vpřed. Rozhodně se nesnaží vyválet písně v nějakých rozmělňovacích přísadách, a to jen proto, aby ty se více blyštily a Bloody Obsession více zaujali. Nic takového.

Navíc důležitým prvkem, který tu více, tu méně prostupuje skladbami, je blackmetalové zátiší. Hlavně co se týká zvuku, je patrná náklonnost k severským blackmetalovým hordám. V tomto případě se nejedná o žádnou snahu experimentovat, ale o to, aby nahrávka získala větší dynamiku. A to se podařilo.

Zkrátka a jasně, songy jsou díky všem zahrnutým složkám velmi košaté. A to i přesto, že se pracuje s ingrediencemi, které jsou dostatečně známé. Nicméně když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Záleží na přístupu. Bloody Obsession nežijí z deathmetalových vzpomínek, ani se nechtějí opakovat. Jen se co nejefektivnější snaží minulost přetransformovat do současnosti. A v tom odvedli velmi dobrou práci.

Co se týká textů, tak od husarských válek, které dominovaly předchozí nahrávce, se Bloody Obsession přesunuli k jinému tématu. Jak už bylo zmíněno, otevřeli různé komnaty se všudypřítomnou a nevyhnutelnou smrtí. Rawar jakožto autor textů popisuje například mytický příběh z období vlády Přemyslovců, také zavítá do poválečného Sovětského svazu nebo fanouškům připomene situaci ve feudálním Japonsku.

Bloody Obsession jsou ve svém projevu drtivě neúnavní, a přitom nevyčerpávají druhé. Optimální kombinace. Zároveň prokázali dostatečné znalosti o deathmetalové látce, přičemž ani na moment nestřílí do prázdna způsobem pokus/omyl. Tohle album není zkoušku, v rámci které by s přibývajícími poslechy mělo docházet k vymývání mozků. Inevitable Death je osmipoložková kolekce ve stylu „ber, nebo nechej být“. Nic mezi tím.

Bloody Obsession: Inevitable Death. Pařát Magazine & Productions 2020

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.