Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Strach a panika jsou nejhorší nepřátelé rozumu, tvrdí členové kapely The Broadsword, která chystá nové EP

Strach a panika jsou nejhorší nepřátelé rozumu, tvrdí členové kapely The Broadsword, která chystá nové EP

16.3.2021 13:15 Hudba

The Broadsword jsou crossoverová kapela, která nedávno zveřejnila animovaný videoklip k písni Amy Blue. Zároveň má tato parta v plánu už brzy vydat následovníka jejich loňského dema. V rozhovoru jsme se soustředili jednak na hudební témata, ale zároveň se dozvíte například i to, koho skupina považuje za sebezničující druh, který se nikdy neponaučí. The Broadsword rovněž už na konci tohoto týdne budou jedním z účinkujících, kteří se představí na festivalu Carnival of Souls. Na otázky odpovídali kytaristé Honza a Vojta a baskytarista Pavel.

Zvětšit obrázek

Kapela The Broadsword.

Můžete na úvod našeho povídání popsat váš videoklip ke skladbě Amy Blue? Proč by jej třeba měl zhlédnout někdo, kdo jej ještě neviděl a není fanouškem žánru, který hrajete?

Pavel: On ho ještě někdo neviděl? (smích)

Honza: Tento klip nám udělal výtvarník Jiří Miškeřík, který se ztotožnil s naší písní, a vznikla tato zběsilá jízda. Pokud člověk není vyloženě fanouškem této hudby, stojí rozhodně za zhlédnutí alespoň vizuální část, která je, myslím si, dost povedená. Snažíme se spolupracovat s dalšími talentovanými umělci a přinášet tak komplexní audiovizuální tvorbu.

Každopádně samotná skladba Amy Blue je inspirována filmem Doom Generation. Co vám na tom filmu tak imponuje, že posloužil jako inspirace pro vaši píseň?

Vojta: Jedná se o divoké undergroundové road movie, ve kterém hrdinové hledají sami sebe a objevují různé aspekty své duše a osobnosti. Amy Blue je hlavní hrdinka tohoto filmu. Je strašně cool a furt sprostě nadává. (smích)

Honza: Nápad na píseň inspirovanou tím filmem jsem v hlavě nosil hrozně dlouho, tak jsme to nakonec s Wendy (zpěvačka kapely – pozn. red.) hodili na papír.

Když se zastavíme u popisu příběhu Amy, tak se mimo jiné dočteme, že „Amy Blue je kus našeho já, které si zvyklo na hrubou realitu, bolest a zklamání. Ve své přirozenosti jsme propadli peklu a cesta zpět je v nedohlednu.“ Jak tomu máme rozumět a jaké navrhujete řešení?

Pavel: V tomhle je ten vtip. Žádné řešení není, žádná spása nebude. My lidé jsme sami o sobě hrozně sebezničující druh, který se nikdy neponaučí. Je to docela pesimistické, ale je to tak.

Jste sice mladá kapela, nicméně natočili jste už vícero videoklipů. Máte tedy pocit, že klipy slouží jako vhodná propagace kapely? Ačkoliv těch televizních programů, kde by mohly být uveřejněny, tolik není, takže je možné je šířit spíše prostřednictvím sociálních sítí…

Vojta: Myslíme si že ano.

Honza: Chceme toho vydat spíše méně, ale v komplexní a kvalitní formě. To znamená místo CD raději průběžně vydávat singly nebo kratší EP, které podpoříme videoklipem nebo grafikou.

Pavel: Pro nás jsou primární YouTube a sociální sítě.

Právě EP zrovna chystáte. Co byste mohli v tuto chvíli o této nahrávce prozradit?

Vojta: Do studia se chystáme na konci dubna. EP by mělo obsahovat čtyři až pět skladeb a vyjít by mohlo někdy začátkem léta. S hosty zatím asi nepočítáme, ale každopádně budou určitě opět nějaké ty videoklipy.

Honza: O grafickou stránku EP se postará opět Jirka Miškeřík. Velmi se těšíme a doufáme, že se bude líbit.

V čem se tyto nové skladby liší po hudební stránce od těch, které jste loni natočili v rámci dema The Broadsword Hotel?

Vojta: Klademe větší důraz na atmosféru skladeb. Zkusili jsme nové experimenty s laděním nástrojů a efekty. Zkoušíme posouvat naši hudbu dále, aby nás to pořád bavilo dělat. Klademe také důraz na to, aby skladby byly úderné a chytlavé.

Je nějaký prvek nebo nějaká nálada, které vám ve vašich písních stále chybí, ale nedaří se vám je do vašich skladeb dostat?

Pavel: Nedaří se nám vložit do písní žádný synťák nebo klávesový part.

Honza: Mým snem je mít ve skladbě saxofon. (smích)

Jak se snažíte překlenout období, kdy nemůžete koncertovat? Zvlášť když jedním z cílů snad každého muzikanta je prezentovat vlastní tvorbu na koncertech…

Vojta: Je to špatné. Aspoň se tedy snažíme scházet ve zkušebně a tvořit nové věci. Samozřejmě máme respirátory a stojíme od sebe alespoň dva metry a máme negativní testy, které nejsou starší než 48 hodin. V současné době hlavně chystáme nové věci na EP. Ladíme a pilujeme.

Čemu vás tahle aktuální společensko-kulturní situace naučila?

Honza: Strach a panika jsou nejhorší nepřátelé rozumu.

V čem vidíte výhody a nevýhody toho, že v žánru, kterému se věnujete, máte zpěvačku?

Honza: Necítíme žádné výhody nebo nevýhody. Dnes to není nic neobvyklého.

Vojta: Po lidské stránce si sedíme.

Máte blíže k písní Broadsword od Jethro Tull, nebo k videohře Broadsword?

Pavel: O písni od Jethro Tull víme, ale nikdo z nás ji neslyšel. A o hře nikdo neví. (smích)

Honza: Inspirovali jsme se jednou hororovou povídkou Hotel Broadsword.

Co vás čeká v nejbližší době?

Pavel: Tak 20. března vystoupíme na festivalu Carnival of Souls na podporu muzikantů a kultury obecně, který se bude vysílat živě na Facebooku. No a dále nás čeká zmiňované EP i nějaké ty videoklipy. Vše se člověk dozví na našem facebookovém profilu, případně na Bandzone nebo Instagramu.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.