Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Black metal je moc komplexní, aby měl jediný řádný cíl, říká Ra z kapely Tortura, která připravuje novou nahrávku

Black metal je moc komplexní, aby měl jediný řádný cíl, říká Ra z kapely Tortura, která připravuje novou nahrávku

8.4.2021 07:09 Hudba

Po zdařilém albu Psychopompos byl čas napnout plachty kreativity směrem k dalšímu počinu, a to se právě v táboře skupiny Tortura děje. Frýdecko-místecká skvadra aktuálně kuchtí následovníka zmíněného počinu, přičemž detaily už prozradí kytarista Ra a zpěvák Sæth. Dozvíte se například to, proč název novému EP dalo místo, které je spjato s krvavými obřady, nebo proč je black metal vnímán nejen jako hudební žánr, ale i jako smysl života. 

Zvětšit obrázek

Blackmetalová kapela Tortura.
Foto: archiv

Právě chystáte nové EP. Co byste o nahrávce mohli říci?

Sæth: Název EP je Tophet a vychází z tetralogie názvů písní. Moloch znamená bůh, další skladba je Hinnom, tedy jméno první oběti, pak Úlitba jako rituál. A Genius Loci jako celkový otisk oněch činů. Zkrátka Tophet je původní název historického místa, kde se v minulosti konaly obřady, a to často i krvavé, kdy lidé byli schopni kvůli zalíbení se vyšším bytostem položit na oltář své potomstvo. Jako otce mě ta historie šokuje a zároveň fascinuje. Zdálo se mi škoda lacině odbýt celou myšlenku jako text jedné písně. Všechny texty budou v češtině stejně jako na albu Psychopompos. Dokončené to budeme mít snad do konce jara. 

V čem vidíte hlavní rozdíly mezi vydaným albem Psychopompos a aktuálním EP?

Ra: Hlavní rozdíl je v objemu hudby. Naše snaha je dodat celistvější, provázanější výsledek a vypouštět hudbu do světa častěji. Zvukově chceme dosáhnout změny oproti předchozímu albu Psychopompos. Doporučuji se zaposlouchat do bicích. Do podrobnějšího popisu se nebudu pouštět. To uslyšíte sami, ale ve zkratce by měla mít hudba více temné atmosféry. 

Když nahráváte nové písně, jdete do studia s tím, že máte všechno předem připraveno, nebo dáváte prostor i nějaké improvizaci?

Ra: Do studia chodíme připravení s hotovými skladbami. Bylo to tak při každém nahrávání. Jediná výjimka je, když při nahrávání vyjde na povrch nějaká ohavnost, která nám ve zkušebně unikla, ale většinou jsou to detaily.

Jak moc konečný výsledek letošního EP, tedy včetně skladatelského procesu, ovlivnila současná kulturně-společenská situace?

Ra: Konečný výsledek neovlivnila vůbec. Základ hudby byl hotový před tímto stavem. Komplikoval se hlavně proces. Věnovali jsme dost času přípravám na koncerty, které se nakonec rušily na poslední chvíli. Nové skladby jsme v té době ještě neměli připravené na koncerty, tak jsme jim věnovali méně času.

Rovněž lze uvést, že plánujete videoklip. Můžete prozradit více?

Ra: Videoklip bude ke skladbě Hinnom. Jedná se o sestřih našeho nahrávání této skladby. Až ho vypustíme, bude to první skladba k poslechu před vydáním celého EP.

Členové kapely Tortura Marten, Sæth a Ra. (Foto: archiv kapely)

Na albu Psychopompos jste se mimo jiné zaobírali tím, jak duše zemřelých přecházejí do světa mrtvých. Co vás lákalo na tomto tématu? Obecně vzato, asi ne všichni jsou otevřeni takovým tématům jako například duše zemřelých, inteligence našich srdcí, faktu, že každá naše myšlenka ovlivňuje naše zdraví a podobně.

Sæth: Téma smrti, nesmrtelnosti duše či života po životě je otázkou všech zvědavých a zdravě přemýšlejících lidí. Ta ponurá a neprostupná tajemství obestírající představy života a smrti jsou věčná a samy si říkají o zakomponování do metalu. Nejsme první ani poslední, kteří toho využívají. Myslím si, že v řadách fanoušků metalu jsou celkově rozumní lidé, kteří sami rádi o tomto polemizují. A myslím si, že nastala právě ta doba, která to jasně vystihuje.

Chcete tedy fanouškům předávat i něco více než jen hudbu, třeba nějaké poselství? Nebo vám jde hlavně o to, aby Tortura zaujala po hudební stránce?

Ra: Zaujmout hudbou je priorita. Z výsledné hudby musí být znát nálada a atmosféra. Zavřít oči a nechat se pohltit.

Po hudební stránce jste věrní old school black metalu, s čímž jsou spjatá určitá pravidla, image a podobně. Jaký máte recept na to, abyste se neopakovali, abyste se stále vyvíjeli, byli nadále kreativní, abyste nezabředli do nějakého klišé, ale zároveň abyste si zachovali příslušnost k old school black metalu?

Ra: Od označení old school black metal jsme už upustili. Takové označení neslo první album Heretic Pride. Další alba už bereme jednoduše jako black metal. Další škatulky necháme na posluchači. Každý určitě nějakou další najde. Připravované EP toho bude příkladem, základ je bez debat black metal, ale mohli bychom hodiny polemizovat o dalším zařazení. Co se opakování týká, tak v našem případě máme stálou sestavu kapely od vydání prvního plnohodnotného alba. Každý z nás zná celou tvorbu a pokračujeme stále kupředu.

Epikuros tvrdil, že filozofie má jediný řádný cíl, a to zmírnit lidské utrpení. Co by tedy mělo být cílem black metalu?

Ra: Black metal je moc komplexní, aby měl jediný řádný cíl. Jeden z nich by měl být uvědomění, že black metal není jen hudba, je to styl života. 

Tortura existuje už patnáct let. Jak moc se za tu dobu změnil váš pohled na black metal? Co třeba vnímáte jinak ve srovnání s rokem 2006?

Ra: Určitě jsem méně ortodoxní. Velmi rád poslouchám novinky a těším se, kdy zase někdo vnese do black metalu něco nového. Je opravdu zajímavé se ohlédnout zpátky a podívat se na black metal jako celek po hudební stránce. Vývoj a pokrok hudby na scéně je neskutečný. Přitom stylově je to pořád black metal, který je sám o sobě velmi specifický a striktní. Nevím, jak je to u jiných stylů. Black metal mě jako jediný neomrzel, a to od prvního poslechu Burzum až do teď.

V roce 2005 vydala zpěvačka Shakira skladbu La Tortura, kterou nazpívala s Alejandrem Sanzem. Znáte tuhle píseň? Neuvažujete třeba o cover verzi této skladby?

Ra: Ano, znám. Cover neplánujeme. Jak vás vůbec něco takového napadalo?

Napadlo mě to z toho důvodu, že metalovou, natož blackmetalovou cover verzi tohoto songu zřejmě ještě nikdy nikdo neudělal, takže by určitě šlo o oživení žánru či scény. Navíc je tu shoda mezi názvem kapely a titulem skladby…

Ra: Shoda jména sice je, ale pořád platí, že takový cover dělat nebudeme.

Co by se letos mělo či muselo stát, aby kapela Tortura hodnotila tento rok jako úspěšný?

Ra: Novým EP náš počin nekončí, jako další hudební tvorbu jsme si dali trochu nevšední cíl. Detaily zatím neprozradíme, ale je se na co těšit. Samozřejmě chceme odehrát nějaký koncert, bohužel všichni víme, jak to teď s koncerty je. Nakonec sice to není úplně hudební záležitost, ale souvisí to kapelou. Na tento rok máme v plánu nechat vyrobit limitovanou edici mikin. Dále zvažujeme vydání našeho EP na vinylu. Detaily zveřejníme pravděpodobně v létě.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.