Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Náš festival by měl být oslavou návratu k normálnímu životu, říkají pořadatelé Štěrkovna Open Music

Náš festival by měl být oslavou návratu k normálnímu životu, říkají pořadatelé Štěrkovna Open Music

15.7.2021 12:08 Hudba

Nové místo, nové výzvy, ale stále stejně kvalitní program. Tak se dá ve stručnosti hovořit o letošní Štěrkovně Open Music. Tento festival se uskuteční v Landek Parku Ostrava, protože aktuálně probíhá rozsáhlá revitalizace Hlučínského jezera, jež je obvyklou domácí scénou této přehlídky. O tom, co všechno mohou návštěvnici na Landeku od 29. do 31. července zažít, jsme si povídali s organizátory akce, a to Davidem Moravcem a Matějem Ostárkem.

Zvětšit obrázek

Pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music Matěj Ostárek a David Moravec.
Foto: Aleš Honus

Zásadní informací pro letošní ročník je, že Štěrkovna Open Music se uskuteční v Landek Parku Ostravě. Proč zrovna vyhrála tato lokalita?

David Moravec: Zvažovali jsme několik lokalit. Nejdůležitějšími kritérii byly dostupnost, prostředí a atmosféra místa a také vstřícnost na straně poskytovatelů daných prostor. Ve všech těchto aspektech jednoznačně zvítězil Landek Park. Děkujeme za možnost tam akci udělat. Děkujeme i v mnohém za novátorský přístup a snahu oživit objekty, které zatím v takové souvislosti nikdy využity nebyly.

Matěj Ostárek: Myslíme si, že i když na nějaký čas přijdeme o kouzlo vodní hladiny Hlučínského jezera, můžeme návštěvníkům nabídnout zase trochu jiný areál. I ten bude mít své kouzlo a moc se těšíme až prostory zabydlíme naším festivalovým městečkem.

V čem je tedy letošní organizace z vašeho pohledu jiná?

Matěj Ostárek: Jiná je téměř ve všem. Nový prostor, nové problémy a nová řešení. V areálu hlučínské štěrkovny byl festival doma 16 let. Prostor jsme do detailu znali a věci mohli organizovat i poslepu. Na Landeku je situace zcela jiná. Stali jsme se tam stálými hosty a prostor si už minimálně stokrát prošli.

David Moravec: Nejprve jsme řešili rozestavení hlavních pódií a pivních stanů. Několikrát vše měnili. Nyní už řešíme detaily jako umístění světel a dalších prvků. Myslím si, že se nám to povedlo. Posoudit to ale musí hlavně návštěvníci.

Původně jste měli v plánu zařadit všechny interprety, které jste plánovali pro minulý rok, kdy festival ze známých důvodů neproběhl. Nicméně s ohledem na omezenou kapacitu areálu Landek Park Ostrava ve srovnání se Štěrkovnou se některá připravovaná vystoupení nemohou uskutečnit. Podle jakých kritérií jste tedy program nakonec vybírali.

David Moravec: Kapacita není omezena areálem, ale vládními nařízeními. Naším hlavním cílem bylo letos festival uspořádat. Nyní platné limity nám umožňují připravit festival s téměř kompletním programem, který jsme plánovali na rok 2020. Z ekonomických a kapacitních důvodů jsme ale museli na rok 2022 přesunout některé velké projekty.

Jedním z velkých taháků určitě bude Ben Cristovao. Proč jste vsadili zrovna na něj? 

David Moravec: Viděli jsme jeho vystoupení. Je energické. Má své posluchače. Ale jak jsi správně řekl, je to jeden z velkých taháků. Program je opět natolik pestrý, že si v něm najde to své téměř každý. A hlavně letos by festival neměl být jen o hudbě, ale oslavou toho, že se snad vracíme k normálnímu životu. Děkujeme všem, kteří za námi přijdou, že se nebojí. Že chtějí opět žít, bavit se a užívat si festivalové atmosféry.

Dá se předpokládat, že velmi emotivní bude i jedno z prvních vystoupení Kateřiny Marie Tiché s kapelou Bandjeez. Máte třeba připraveno něco speciálního v souvislosti s tímto koncertem? 

David Moravec: Myslím si, že celý tento koncert bude speciální. Odchod Davida Stypky nás oba velmi zasáhl. Znali jsme se dlouho. My měli rádi jeho hudbu a David zase náš festival. Několikrát u nás vystupoval. Hrál i loni na sCoro Štěrkovně, měl hrát i letos. Spojení Bandjeez s Kateřinou se nám líbí, a proto jsme jejich zařazení do programu uvítali. Situace je pro všechny stále emotivní a bude to asi znát i na pódiu.

Téměř polovina z šestadvaceti vystupujících, a to včetně spíše lokálních kapel, jako například Adobre, The Konvertor Rock Band a Candle Sauce, má spojitost s Moravskoslezským krajem. Je to záměr, nebo to prostě vyplynulo ze situace? 

David Moravec: Je to hlavně známka toho, jak kvalitní máme interprety v regionu. Většina z moravskoslezských vystupujících (Klus, Farna, Buty a další) jsou celorepublikové hvězdy. Co se týká menších kapel, tak těm dáváme prostor vždy. Vlastně od začátku historie festivalu, kde byl program právě na takových kapelách vlastně postavený.

Štěrkovna Open Music je titulována jako festival mimořádných projektů. Dostane se i letos na ně?

Matěj Ostárek: Letos jsme mimořádné koncerty z velké části museli přesunout na další ročník. Je to dáno omezenou kapacitou a vysokými náklady spojenými s těmito projekty. Připravujeme ale dva nové projekty, na které se naši fanoušci mohou těšit. Uslyší je možná ještě letos v zimě.

Celkem budete mít tři hudební scény a jednu dětskou s workshopy, žonglováním, provazochodectvím, balančními disciplínami a podobně. Chystáte ještě nějaké další bonusové aktivity či doprovodný program?

Matěj Ostárek: ČEZ rodinná zóna má hned několik špičkových novocirkusových interpretů ze zahraničí, celou tuto zónu koncipujeme tak, aby tam našli své celé rodiny, od dětí po prarodiče. Soustředíme se také na zajištění dopravy pro návštěvníky z Hlučínska. Posilové spoje, těch bude na sedm desítek, budou jezdit během všech festivalových dnů. Řešíme i testování pro návštěvníky. To jsou takové bonusové aktivity současné doby.

Nemůžeme opominout ani současnou epidemiologickou situaci. Pořadatelé některých koncertů v pokynech oznamují, že návštěvník musí mít po celou dobu akce na ústech respirátor. Jinde spoléhají na osobní zodpovědnost s tím, že k vyžadování různých potvrzení, prohlášení ani testů v souvislosti s onemocněním covid-19 nemají zákonnou pravomoc. Jak tomu bude ve vašem případě? Co všechno budete kontrolovat a vyžadovat?

Matěj Ostárek: Splníme všechny platná protiepidemiologická nařízení. Návštěvníci jsou a budou informováni o tom, co je potřeba v areálu dodržovat. Necháváme si zpracovat právní analýzu toho, co všechnu můžeme jako pořadatelé kontrolovat. Rozhodně nechceme porušovat zákon.

Jak z lidského hlediska hodnotíte nařízení z vyšších míst, že člověk, který se stará o svůj imunitní systém, a tudíž onemocnění covid-19 neprodělal, tak musí mít test? Zatímco člověk, který zmíněné onemocnění už měl, tak žádný test při vstupu na kulturní akce mít nemusí.

David Moravec: Situace s epidemií je složitá a nejen u nás. Je to celosvětový problém. Nad řadou rozhodnutí mnohdy člověk kroutí hlavou. Bohužel prioritou je zastavení šíření infekce. A tu šíří hlavně nemocní. Lidé, kteří už nemoc prodělali a mají protilátky, třeba i z očkování, jsou méně nebezpeční. Z toho pak vychází tato lehce represivní opatření postihující zdravé jedince.

Dá se už naznačit, co plánujete pro příští rok 2022? Kam chcete, aby se Štěrkovna Open Music dále posouvala?

Matěj Ostárek: Nyní se chceme hlavně zabydlet v dočasném prostředí. S ohledem na náročnost rekultivačních prací v areálu Hlučínského jezera je možné, že na Landeku budeme i v příštím roce.

David Moravec: Chystáme dva velké mimořádné projekty a pracujeme na programu pro příští rok. Věříme, že situace už bude zcela normální, festivaly bez omezení a na poslední dva roky budeme už jen vzpomínat.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.