Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Podařilo se nám domluvit specialitu, jaká se jen tak nevidí, říká Patrik Kohut, spolupořadatel festivalu Ostrava v plamenech

Podařilo se nám domluvit specialitu, jaká se jen tak nevidí, říká Patrik Kohut, spolupořadatel festivalu Ostrava v plamenech

22.7.2021 05:50 Hudba

Už příští týden vypukne v Dolní oblasti Vítkovice další metalová vřava. Ve dnech 30. a 31. července se uskuteční festival Ostrava v plamenech, s jehož spolupořadatelem Patrikem Kohutem jsme hovořili nejen o strastech a radostech souvisejících s letošním ročníkem, ale také o tom, proč do role headlinerů byly vybrány německé party Sodom a Rage. Neopomněli jsme však ani nastínit, jaké mají organizátoři plány pro příští rok a která skupina jim už potvrdila účast.

Zvětšit obrázek

Pořadatel Ostravy v plamenech Patrik Kohut.

Máme pár dnů před festivalem. Jak se aktuálně cítíte? Převládá nejistota, nebo jste spíše natěšení?

To víte, těšíme se jako malí kluci. Ovšem dokud festival skutečně neproběhne, je to jedna velká sázka do loterie, kterou snad zvládneme se ctí. Moc nás mrzí, že se nám tady nepodaří dostat kapely z Ruské federace. Pracovali jsme na zajištění jejich účasti velmi tvrdě a teď naše snaha přichází vniveč. Chtěli jsme do Ostravy přivézt tři špičkové ruské kapely, které by k nám přivezly odlišnou hudbu, než na jakou jsme v našich končinách zvyklí, což by nás i fanoušky obohatilo.

Můžete vysvětlit důvod neúčasti ruských kapel?

Od 1. července nemohou Rusové cestovat do Evropské unie a naopak. Přestože jsme se snažili vyřídit pro ně výjimku, nepodařilo se. Podle ministerstva zahraničních věcí se nejedná o takzvaný „zahraničně-politický zájem“, a tak nám nedokázali pomoct. Možná kdyby se jednalo o nějakého politika, něco by se s tím dalo dělat, ale protože jde „jen o kulturu“, nedá se svítit.

Jaké to je připravovat festival v této době? Co třeba musíte řešit navíc ve srovnání s uplynulými ročníky?

Nebudeme zastírat, že je to vyčerpávající, ale zároveň krásná práce. Asi si umíte představit, že jsme do festivalu investovali a stále investujeme spoustu času, energie a taky velké finanční prostředky s tím, že do poslední chvíle budeme v nejistotě, jak to dopadne. Současně cítíme obrovskou podporu ze strany fanoušků a také našich partnerů a to nám dodává sílu jít kupředu.

Někteří pořadatelé festivalu se rozhodli i letošní ročník vynechat. Jak tomu bylo ve vašem případě? Uvažovali jste také, že byste pokračovali až příští rok, nebo jste byli rozhodnuti, že za každou cenu chcete mít festival v nějaké podobě i letos?

Pořádat v dnešní době něco takového, jako je hudební festival, je velký adrenalin a chce to odvahu. Oproti jiným festivalům máme tu výhodu, že nepotřebujeme návštěvnost v řádu desítek tisíc návštěvníků, ale „jen“ jednotek tisíc. Proto jsme to riskli a snad to bude dobré.

Nakonec letos bude Ostrava v plamenech dvoudenní s tím, že v pátek vystoupí české kapely a slovenská Symfobia. Proč jste vsadili zrovna na tuto symfonicko-metalovou partu?

Nic záhadného za tím nehledejte. Symfobia se nám moc líbí a zatím u nás ještě nehrála. Symfonický metal je velmi přitažlivým žánrem jak pro nás, tak pro naše fanoušky, a na Ostravu v plamenech tedy patří.

Sobotnímu programu budou vévodit němečtí Sodom. Čím si zrovna oni vysloužili být headlinerem vašeho festivalu?

Těch důvodů, proč jsme se rozhodli pozvat Sodom, je víc. Jednak je to jedna z nejlepších světových kapel v rámci thrash metalu a naší snahou je vozit do Ostravy ty nejlepší z nejlepších. Za další se nám podařilo s kapelou domluvit specialitu, jaká se jen tak nevidí. Sodom přijedou s programem složeným z jejich nejslavnějšího alba Agent Orange vydaného v roce 1989, které doslova definovalo thrash metal, a odehrají jej v Ostravě celé od začátku až do konxe. Prostě jako byste si pustili celé album, což bude zážitek, jaký fanoušek jen tak nezažije. Osobně nepamatuji koncert žádné kapely, která by během vystoupení odehrála kompletní celé album.

A dá se předpokládat, že to nebude vše…

V druhé část vystoupení zahrají Sodom také několik skladeb z posledního alba Genesis XIX (2020). Chybět nebudou ani skladby z alb Persecution Mania (1987), Better Off Dead (1990) a také z jejich prvotiny, mini alba In The Sign Of Evil (1984). Původně měli tento program odehrát loni nejprve na festivalu v německém Wackenu, den poté hned u nás a pak už nikde. Jelikož se loni žádné festivaly nekonaly, budeme jediným festivalem na světě, kde Sodom odehrají Agent Orange show. Další mimořádností je i to, že Sodom letos slaví 40. výročí svého fungování. Podle všeho to vypadá tak, že se bude v Ostravě slavit jak na pódiu, tak i mimo něj.

Místo původně plánovaných Crematory nakonec zahrají Rage. Pravděpodobně se nabízelo více možností. Proč jste tedy upřednostnili kapelu soustředěnou kolem Peavey Wagnera?

Bohužel Crematory letos nepřijedou. Kapela se nám omluvila s tím, že nechtějí nic riskovat a raději ruší celou letošní festivalovou sezonu. Dohodli jsme se s nimi ovšem na příští ročník Ostravy v plamenech. Pro Rage jsme se rozhodli velmi rychle, protože to byla jedna z kapel, které jsme chtěli stejně pozvat v roce 2022. Samozřejmě jsme uvažovali také nad jinými kapelami, ovšem Rage vyhráli i proto, že jsou z Německa. Tedy ze sousední země, takže odpadají možné problémy s přepravou kapel ze zámoří nebo z Velké Británie. Kapela doma nastoupí do tourbusu a za pár hodin je v Ostravě bez různých rizik spojených s leteckou přepravou. Postupem času se toto naše rozhodnutí ukázalo jako správné.

Jak to myslíte?

Všichni vidíme, co se kolem nás děje. Říkáme si, že to tak asi mělo být, protože když jsme Rage oslovili, měli jsme od nich vystoupení potvrzeno v řádu hodin, což je poměrně vzácná věc. Většinou se čeká na rozhodnutí a odpověď v lepším případě jen několik týdnů, většinou to ale trvá pár měsíců. Já osobně mám navíc na Rage takovou nostalgickou vzpomínku. V roce 1988 jsem s kamarády tajně, aby to doma nevěděli, vyrazil na slavný festival Metalmania do polských Katovic, kde jsem právě Rage poprvé viděl a doslova mě uchvátili. Dodneška mám ten koncert zapsaný hluboko v paměti. Vedle nich tam tehdy hráli taky Kreator a Citron, což jsou kapely, které jsme na Ostravě v plamenech už také viděli, takže účast Rage vidím tak trochu jako logické pokračování příběhu mého metalového života… (smích)

Na jaké služby, které u vás fungovaly v minulosti, se fanoušci mohou těšit i letos? Plánujete i nějaký doprovodný program, nebo to tentokrát bude výhradně o muzice?

Letos se omezíme výhradně na muziku. Vzhledem k různým opatřením nechceme nic riskovat. V budoucnu ale počítáme s návratem ringu s bojovými sporty a podobně. Pokud jde o další služby, opět se zaměříme na špičkovou kvalitu cateringu. Před několika lety jsme byli vůbec prvním festivalem v Ostravě, který zavedl bezhotovostní platby na festivalu. V tomto trendu budeme pokračovat. U vstupu dostane každý návštěvník na zápěstí festivalový náramek. Náramek má v sobě čip, prostřednictvím kterého se bude na celém festivalu platit.

To vypadá jako rozumné řešení…

Je to moderní, bezpečný a velmi pohodlný způsob placení, přičemž po celou dobu festivalu máte absolutně přesný přehled o tom, kolik jste utratili a za co. Samozřejmě také víte, kolik vám ještě zbývá prostředků na útratu. Zmíněný čip, což je vlastně taková vaše elektronická peněženka, si můžete dobít s předstihem online v pohodlí domova. Na festival si už pak nemusíte brát hotovost, ba ani platební kartu, čímž zamezíte případné ztrátě. To, co neutratíte, vám bude bez jakýchkoliv poplatků vráceno na váš účet. 

Jak známo, situace se sice může na poslední chvíli změnit. Nicméně jaká aktuální opatření bude třeba na festivalu Ostrava v plamenech dodržovat? Na některých akcích pořadatelé vyžadují, aby přítomní měli po celou dobu nasazený respirátor, jinde zase tvrdí, že potvrzení, prohlášení ani testy v souvislosti s onemocněním Covid-19 kontrolovat nebudou, protože k takovému kroku nemají zákonnou pravomoc. Jak tomu bude ve vašem případě?

Stejně jako ostatní zodpovědní pořadatelé budeme dodržovat nařízení týkající se zejména hygienických opatření. U vstupu požádáme fanoušky o předložení PCR nebo antigenního negativního testu, nebo potvrzení o prodělané nemoci Covid-19 za posledních šest měsíců, nebo potvrzení o prodělaném očkování po 22 dnech od první dávky. Pokud nic z toho nebudete u sebe mít, nevadí. Před vstupem bude pro vás připraveno testovací místo. 

Říká se, že nejvíce se naučíme v těžkých časech. Co jste se tedy během uplynulého a současného roku naučil? V čem by zrovna tato doba mohla být do budoucna pro nás nejvíce přínosná?

Člověk se dostal do režimu, jaký léta nepoznal. Mohu-li mluvit sám za sebe, měl jsem najednou mnohem více času na rodinu, koníčky a podobně. Každý z nás měl taky možnost se zamyslet sám nad sebou a spoustu věcí přehodnotit. Potvrdilo se staré známé úsloví, že nejdůležitější věcí v životě je zdraví.

Dá se už v této chvílí naznačit, jaká bude Ostrava v plamenech příští rok?

V tuto chvíli počítáme s tím, že budeme pokračovat jako dvoudenní festival. Konkrétně to bude opět pátek a sobota 29. a 30. července 2022. Pokud je o kapely, můžeme slíbit již potvrzené Crematory. Další si zatím necháme pro sebe, ale není vyloučeno, že něco málo prozradíme již během letošního festivalu.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.