Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Ceníme si každého člověka, který na Inverzi přijde, říká spolupořadatel literární přehlídky Vasilios Chaleplis

Ceníme si každého člověka, který na Inverzi přijde, říká spolupořadatel literární přehlídky Vasilios Chaleplis

27.8.2021 00:00 Obraz & Slovo

Ostravský literární festival Inverze startuje v pondělí 30. srpna v ostravském Provozu i na dalších místech v centru moravskoslezské metropole. „Každý ročník vzniká na míru. Snažíme se mít program vybalancovaný a reflektovat literární trendy. Letos jsme si dali za cíl akcentovat ty mladší a mnohdy i debutující autory a autorky. A také být mezinárodní,“ říká v rozhovoru pro kulturní deník Ostravan.cz jeden z pořadatelů festivalu, muzikant a básník Vasilios Chaleplis. Inverze je tradičně multižánrová, takže velký prostor i na čtvrtém ročníku dostane také hudba.  

Zvětšit obrázek

Pořadatelé Vasilios Chaleplis (vlevo) a Jan Dvořák.
Foto: pořadatelé

Věřil jste v březnu, což byl letos zatím nejčernější měsíc, kdy v Česku zemřelo na infekci Covid-19 téměř 5800 lidí, že vůbec nějaká Inverze ještě někdy bude?    

Věřil, i přes černé statistiky jsme s organizačním týmem byli optimističtí a pevně doufali, že stejně jako minulý rok bude i letos konec léta rozvolněnější. 

Na druhé straně, když za covidu poklesla výroba, tak se v Ostravě po letech výrazně zlepšilo ovzduší, inverze už tolik nedoprovázel smog, který na sebe nabírá například rakovinotvorné částečky z koksoven. Znamená to, že i festival Inverze se pořád vylepšuje? Podle letošního programu se to tak určitě jeví…

Jestli bude lepší, to ukáže až návštěvnost a ohlasy. My jsme vždy rádi, když se nám podaří udržet kvalitu ročníku předešlého. Ale letos máme pár novinek, které budou diváky zajímat.

Ano, festival je třeba víc mezinárodní, přijedou výrazní slovenští, polští i maďarští autoři, některé už jsme viděli na ProtimluvFestu či na vystoupeních v klubu Les. Vsadili jste záměrně na umělce, které už Ostrava zná? Myslím tím třeba polského básníka Macieje Meleckého nebo slovenskou prozaičku Ivu Gibovou.

S panem Meleckim byla super domluva a ano – při volbě autorů jsme zohlednili i to, že Ostravu zná. A to, že se jedná jeho sbírka jmenuje Inverze, nás jenom utvrdilo v tom, že jsme vybrali dobře. Iva Gibová zase vystoupí spolu s východoslovenskou literární skupinou Unikový východ. Myslím, že s touto formací v Ostravě ještě nevystupovala.

Na koho se zahraničních hostů jste nejvíc zvědav vy?

Já osobně se těším na celý blok polských autorů, kde kromě již zmíněného Macieje Meleckého vystoupí i skvělá básnířka Joanna Oparek a Konrád Wojtyła. Neméně zajímavá bude určitě přednáška s tématem: Maďarský postmodernismus. A také Visegrádské slam poetry utkání, kde vystoupí slameři ze zemí Visegrádu. 

Já mám zase radost, že konečně spatřím naživo autory, které začalo vydávat nové ostravské nakladatelství Bílý Vigvam. To je spojeno s vaší osobou, pořadateli festivalu i skupinou Harakiri Czurakami. Co všechno se bude křtít?

Dvě básnické sbírky. První autorkou je Anna Ročková (Ulepená), které jsme vydali sbírku básnických koláží a obrazových montáží V sobotu se obejmeme. Křest doprovodí svým hlasem i Bára Zmeková, která některé Aniččiny básně dokonce zhudebnila. Další křest bude patřit Kateřině Marii Tiché, oceňované zpěvačce a básnířce, která je v Ostravě jako doma. To, že jsme ji mohli vydat básně ve sbírce Ostrov, co chutná jako pomeranče, považuji za stvrzení již tak krásného pouta, který Kateřina s naším městem má.

Festival proběhne nedlouho před parlamentními volbami a spisovatelé mají být svědomím národa. Koho jste pozvali, aby mladým divákům, mnohdy asi i prvovoličům, vysvětlil, že někteří politikové to s demokracií nemyslí úplně dobře? V Maďarsku třeba vsadili na populisty a nezávislí vydavatelé a spisovatelé kritizující vládu jsou tam v nemilosti, nedostávají granty a situace trochu připomíná nástup normalizace v roce 1969 v Československu.

Do politiky zabrouzdáme třeba s novinářem Ondřejem Kundrou, který ve své poslední publikaci rozkrývá pozadí kauz, které mají za cíl likvidaci kritiků Putinova režimu.

Tak jasně, ruskou cestou snad nepůjdeme. I slam poetři dokážou být hodně angažovaní, jací budou ti letošní?

Co se týče slamu, sám se nechám překvapit, co si na nás připraví. 

K festivalu patří i literární procházky, loni s Karin Lednickou, letos s básníkem Petrem Ligockým. Kam zavede účastníky? A proč padl výběr zrovna na tato místa?

Jen oprava – s Karin to nebyla procházka, spíše zájezd do pohornické oblasti Karvinska, kde se četlo přímo uvnitř Šikmého kostela. Procházky Petra Ligockého se konají celoročně a mají skvělý ohlas, tudíž jsme si řekli, že naše návštěvníky o tento zážitek nesmíme připravit. Koneckonců jednou z devíz Inverze je prezentace lokálního literárního života.

Dalším hostem Inverze je Lucie Faulerová, která získala Cenu Evropské unie za literaturu. V jakém poměru vybíráte hosty, když máte volit mezi úspěšnými, debutanty či teprve úplně začínajícími, jaký je ten klíč?

Každý ročník vzniká na míru. Snažíme se mít program vybalancovaný a reflektovat literární trendy. Letos jsme si dali za cíl akcentovat ty mladší a mnohdy i debutující autory a autorky. A také být mezinárodní, což se nám myslím povedlo.

Ostrava se ukazuje jako místo zaslíbené literárním festivalům, ale není jich už moc? Měsíc autorského čtení (MAČ), ProtimluvFest, Inverze… Třeba MAČ měl letos jen průměrnou návštěvnost, budete mít vyprodáno? A jsou tyto festivaly „generačně odlišné“, to znamená, že o MAČ třeba „vaši“ diváci neměli moc zájem?   

O návštěvnosti rozhodne až samotný inverzní týden. My samozřejmě doufáme v co největší účast, ale jsme si zároveň vědomi, že doba, kdy jsme museli sedět doma, byla dlouhá, a tak si na otevření kulturní fronty někteří z nás ještě pořádně nezvykli. O to víc si ceníme každého člověka, který přijde. A ano, je pravda, že Inverzi míříme spíše na mladší publikum, podobně jako např. Letní filmová škola, to ale neznamená, že na nás nechodí i starší generace.

A není to tak, že mladé publikum vyžaduje multižánrový festival, kterým třeba MAČ není? Jaká hudba letos zazní na Inverzi, kdo je váš černý kůň? 

Moc se těšíme na vystoupení již zmíněné Báry Zmekové a Bratří Orffů. Já osobně pak trsnu na alternativní Market a elektroniku Mutanti hledaj východisko.

Koho z literárních hostů byste ještě rád připomněl, ale zatím jsme se k němu neprokousali?

Vladimíra Mertu a Milana Děžinského, kteří vystoupí v rámci Paseky Petra Hrušky. Taky se těším na letošní literární pořad ve Fiducii Gotické duše. Moderátor Roman Polách si tentokrát připravil pásmo, jež bude věnováno české literární a výtvarné dekadenci.

Tak hlavně, ať se vydaří počasí. Je to paradox, ale přeji vám Inverzi bez inverze, která by na nábřeží Ostravice a do klubu Provoz, kde se festival odehraje, přinesla benzo(a)pyren z koksoven.

*

Ostravský literární festival, 30. srpna – 4. září 2021. Klub Provoz a další místa v ostravském centru.  Program ZDE

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.