Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Chceme pomáhat kapelám růst, říká Marek Slonina, organizátor Líhně, která se vrací do Ostravy

Chceme pomáhat kapelám růst, říká Marek Slonina, organizátor Líhně, která se vrací do Ostravy

10.9.2021 00:00 Hudba

V pátek 10. září startuje už  podvacáté hudební soutěž Líheň. S Markem Sloninou, hlavním organizátorem této přehlídky, jsme hovořili o slastech i strastech tohoto jubilejního ročníku. Dozvíte se například, co by si měly odpustit začínající kapely nebo jaký má názor na soutěžení v muzice. A nechybí ani postřeh k tomu, proč Líheň na rozdíl od jiných podobně zaměřených akcí vytrvala.  

Zvětšit obrázek

Pořadatel soutěže Líheň Marek Slonina.
Foto: Viking Agency

Jak probíhalo letošní přihlašování kapel do Líhně?

Bylo a stále to ještě je zřejmě nejsložitější v historii. V předchozím ročníku ani v tom historicky nejúspěšnějším, kdy jsme měli přihlášených téměř 1000 kapel, nikdo neřešil žádná omezení a prostě se jednoduše těšil na koncerty. Kapely se hlásily a chtěly hrát třeba v Polsku, kapely ze zahraničí chtěly hrát v českých klubech, a tak se hlásily o překot.

Tentokrát je tomu asi jinak…

Nyní nás omezují různá opatření. Působí i strach z cestování a následných problémů v práci, a tak nám spousta kapel píše, že by chtěla hrát, ale letos se nezúčastní. Počet zatím přihlášených kapel tak je v řádu dvou tří stovek, což je k historickému maximu zatím daleko. Ale přihlašování ještě neskončilo. Musíme reagovat na situaci a změny, a tak budeme kapely přibírat i v průběhu soutěže.

Co tedy bude v rámci Líhně následovat dále?

Odborná porota už z prvních přihlášek vybrala a poskládala první kola soutěže, ale víme, že ke změnám bude docházet i v jejich průběhu. A tak jsme připraveni stále něco měnit a přizpůsobovat se. Fanoušci vždy aktuální informace najdou na našem webu www.lihen.cz nebo facebookovém profilu soutěže. A kde se bude hrát? Právě kvůli zmíněným obavám z cestování jsme museli pozastavit soutěž v Polsku, kam se snad za rok zase vrátíme, ale naopak uděláme radost fanouškům z Ostravy, protože se do tohoto města opět vracíme.

Můžete upřesnit?

Jsme rádi, že můžeme potvrdit, že budeme asi první akcí, která se bude každý pátek konat v novém klubovém prostoru v porubském Domě kultury Poklad. Každý pátek po osmé večerní budeme koncertovat a soutěžit také v klubech Hard Cafe v Karviné a Clubu Centrum v Havířově. A pokud vše půjde dobře, pak celkem proběhne 27 koncertů a velké finále se uskuteční v sobotu 11. prosince 2021 v havířovském klubu Stolárna!

Chystáte i nějaké akce pro fanoušky, kteří na jednotlivé koncerty přijdou? Proč vůbec by měl fanoušek na koncert dosud méně známé skupiny přijít? Dá se předpokládat, že na koncerty v rámci Líhně chodí spíše kamarádi členů vystupujících kapel. Nicméně bylo by škoda, kdyby zůstalo jen u nich…

Jedním z důvodů, proč přijít na Líheň, je určitě možnost slyšet něco nového. Rádia hrají stále totéž, a tak je zde možnost slyšet hned tři neznámé kapely za jeden večer. A třeba se stát fanouškem jedné z nich. Navíc mají tuto možnost fanoušci díky partnerům zcela zdarma a ještě mohou v klubech vyhrát zajímavé ceny. Pro tento rok jsme uzavřeli například smlouvu s novým partnerem Tyčinky Havlík, kterých si fanoušci odnesou hromady. Podporu máme tradičně i od pivovaru Radegast, i nějaké to pivo určitě rozdáme, aby si jej mohli vychutnat. A bude toho ještě mnohem více. Kdo nás sleduje, ví, že budeme se startem soutěže v klubech soutěžit i na internetu…

Co byste kapelám, které jsou nějakým způsobem spojeny s Líhní, poradil? Třeba i těm, které neuspěly…

Nebudu si hrát na hudebního znalce, který má pravdu a je neomylný. Od toho máme v porotě zástupce klubů, zvukařů, hudebníků či promotérů, a ti asi na místě nejlépe poradí, co která kapela může zlepšit. Je to nejlepší zpětná vazba. Jsme rádi, že na tyto rady kapely slyší a mnohdy se hlásí další rok a už je jejich projev mnohem lepší. Snad i tímto způsobem pomáháme kapelám růst, což je cíl soutěže. A co by si měly odpustit? Určitě hlavně kopírování svých idolů, což je tradiční nešvar… Originalita vždy slavila úspěch a slyšet stokrát za sebou kapelu, která někoho kopíruje, unaví i největšího milovníka muziky…

Vraťme se ještě k poslednímu ročníku Líhně, který vyhráli Coincidence. Čím si zasloužili vítězství a co kapelu v nejbližší době i díky tomuto triumfu čeká?

Řekl bych, že vyhráli svým nadšením a na mladé kluky kvalitně zvládnutými nástroji. Určitě mají na čem pracovat, ale porota uvěřila, že tato kapela má potenciál růst. Díky Líhni dostali možnost si zahrát na akcích, kam by se jinak nedostali a počítáme s tím, že s kapelou budeme pracovat i dále. Slyšet bude jeden z jejich songů během každého kola Líhně, a to po celý podzim. Tradičně půjde o podklad uvozovacího spotu soutěže. Snad i takto pomůžeme k jejímu dalšímu růstu. Uslyší ji totiž stovky až tisíce rockerů.

Jak osobně máte sám pro sebe vyřešený fakt, že pořádáte hudební soutěž, i když víme, že v hudbě se vlastně soutěžit nedá?

Když jsme Líheň před dvaceti lety zakládali, byla naším jediným cílem udělat něco pro kapely, aby si mohly v Havířově vůbec zahrát. Zájem v dalších letech nás ale donutil provádět nějaký výběr, protože jsme neměli kapacity na tolik koncertů. A tak vlastně vznikla soutěž. Hodnotit se určitě úplně nedá, ale to není jen otázka muziky. Mohli bychom se takto bavit i o dalších oborech. Co třeba ceny za krasobruslení, herectví, design a další? Stále se tedy snažíme muzikantům a muzice nějak pomáhat i za cenu finančních a časových obětí…

Co osobně vás žene, abyste v soutěži nadále pokračoval? Hudebních soutěží bylo ještě nedávno poměrně dost, nicméně dopracovat se k 20. ročníku chce mnohem více než jen nadšení…

Právě to nadšení je zřejmě jediný a zásadní hnací motor celé soutěže. Jelikož ji nedělám sám, ale pomáhá i spousta lidí v klubech i v organizačním týmu, musí to být skupina nadšenců, protože bohužel finance na jejich placení v podstatě nejsou. Díky partnerům, a velké díky jim, máme na úhrady techniky a nutných nákladů a pak hlavně máme zajištěny atraktivní ceny pro kapely, které se i letos blíží hodnotě 200 tisíc korun.

To zní lákavě…

Jsme šťastní, když vidíme kluby plné lidí a kapely, které ze sebe vydávají maximum. Jsme šťastní, když můžeme z pódia odměňovat kapely a posílat je do dalších bojů. A jsme samozřejmě šťastní nejvíce, když vidíme kapely, které prošly naší soutěží a jsou úspěšné. Když vystupovala naše vítězná kapela na jedné z hlavních scén festivalu Colours of Ostrava, měli jsme pocit, že jsme pro muziku něco udělali. A hodláme v tom pokračovat, i když je to stále těžší…

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.