Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Chytím tě za ruku a zmizíme do oblak! Kryštof na svém Halywůdu kráčí dál cestou nekonfliktní továrny na sny

Chytím tě za ruku a zmizíme do oblak! Kryštof na svém Halywůdu kráčí dál cestou nekonfliktní továrny na sny

8.10.2021 00:01 Hudba

„Tančíme na obloze, nikdo nejde spát. Bránou do vesmíru se můžem klidně dát.“ Líbí se vám takové verše? Pak s velkou pravděpodobností najdete zalíbení i v novém albu kapely Kryštof Halywůd. To dnes vyšlo po více než šesti letech od poslední řadové kolekce Srdcebeat. Pokud vám byl sympatický směr, kterým se tehdy Kryštof vydal po hudební a textové stránce a kterým pokračoval na svých dalších singlech, pak budete z nového alba nadšeni. Jestliže naopak v novější tvorbě Richarda Krajča a jeho družiny spatřujete hudební kalkul a textovou plytkost, nové album vás ke změně názoru nepřesvědčí.

Zvětšit obrázek

Nové album Halywůd vychází i na vinylu.
Foto: Universal Music

Poslední řadovou kolekci Srdcebeat vydal Kryštof v červnu roku 2015. Od té doby kapela jen občas vypouštěla videoklipy a vydala také dvoudiskový komplet největších hitů Kryštof 25 doplněný o pár novinek. Nové řadové album na sebe ale skutečně nechalo čekat déle než šest let. Jaký je tedy Halywůd Richarda Krajča a spol.?

Album, které je již k dispozici jak na všech streamovacích platformách, tak ve formě CD a vinylu, obsahuje celkem jedenáct písní, přičemž pět jste už mohli slyšet dříve. Jde o baladu z roku 2019 Hvězdáři, ve které Krajčovi sekunduje slovenská zpěvačka Sima Martausová, optimismem přetékající píseň Hned teď (Pojď být světlometem), poměrně zdařilou poctu fotbalové ikoně s názvem Milan Baroš, píseň Vánoční, která měla premiéru loni v prosinci a ve které hostuje Karel Gott, a nový singl Halywůd. Jen šest písní má tedy v pátek 8. října na čerstvě vydaném albu premiéru.

Hned na první poslech je u všech jedenácti kousků patrné, že kapela pro nové písně použila podobnou a osvědčenou šablonu jako už mnohokrát dříve, zejména pak na albech Inzerát a Srdcebeat. Richard Krajčo je bezpochyby nezaměnitelný zpěvák, který sice nedisponuje bůhvíjakým rozsahem, přesto má hlas takového charisma, že není těžké se do něj zamilovat. Tohoto daru si je dobře vědom, a tak ho na novém albu využívá v co nejhojnější míře, a to nejen v baladách s typickými kryštofáckými melodiemi, tak ve svižných písních, z nichž některé zdařilé evokují diskotékovou produkci osmdesátých let. Velká většina písní na Halywůdu se odehrává ve velmi rychlém tempu. V tomto ohledu jde o nejenergičtějí a zároveň nejvíce optimistické album v diskografii kapely.

Autorský rukopis je zde velmi, skutečně velmi podobný jako u starších nahrávek Kryštofa. Asi nejvíce to je patrné v baladě Hvězdáři, jež svým tempem i melodickou výstavbou nápadně připomíná duet Cesta, který Richard Krajčo nazpíval spolu s Tomášem Klusem. Nejen tato píseň, ale i některé další se odvíjejí naprosto předvídatelně, takže už při prvním poslechu není těžké odhadnout, jaká bude následovat akordická změna, dokonce někdy i to, jak bude znít refrén. Nezamaskuje to ani snaha o další zvukový posun kapelního soundu takovým směrem, který naznačil už stejnojmenný pilotní singl. Za zmínku možná stojí fakt, že na zvuku alba se tentokrát nepodíleli američtí producenti jako na dvou dřívějších kolekcích, přesto je album po zvukové stránce velmi zdařilé.

Samostatnou kapitolou jsou texty Richarda Krajča. Jeho rozpoznatelná poetika se v minulosti stala tečem různých vtípků a na Facebooku dokonce i vznikla skupina s názvem Skládáme texty kapele Kryštof. V případě písní na Halywůdu ale narozdíl od dřívějších alb nemůže nikdo říct, že by některému z veršů nerozuměl. Ještě nikdy neměl Kryštof texty (s drobnými výjimkami) tak srozumitelné jako nyní. Zároveň ale snad ještě nikdy nepřetékaly takovou mírou klišé.

Jak naznačuje úvod tohoto textu a jak lze vytušit i z obalu alba, kterému kromě ostravské haldy Ema dominuje fotografie oblohy, nejčastěji Krajčo v textech sahá po nebeské a vesmírné tematice. Například v písni Co bude pak se zpívá: „Sundej šaty, já si shodím frak, chytím tě za ruku a zmizíme do oblak.“ V písni Hned teď (Pojď být světlometem) je tento text: „Když vyletíš nad naši planetu, tak uvidíš, že se nepletu, že bydlí tam Bůh a že nás ochrání!“

Další písně pak nesou názvy Hvězdáři, Do nebe se propadám či Koupím celý vesmír, kde Richard Krajčo zpívá například toto: „I když se to nesmí, koupím celý vesmír s prodlouženou zárukou.“

A tak by se dalo pokračovat skladbu po skladbě. Kdo bude při poslechu pozorný, hravě spočítá, že v osmi písních z celkového počtu jedenácti najdeme téma létání, nebe, hvězd a vesmíru. A protože slovo hvězda je mnohoznačné, ve zbylých třech písních se zpívá o hvězdách filmových (Halywůd), sportovních (Milan Baroš) a také vánočních (již loni zveřejněná píseň s názvem Vánoční, ve které navíc hostuje hudební hvězda Karel Gott).

Abychom ale nebyli nespravedliví, u některých písní z nového alba se nudit nebude asi ani největší odpůrce kryštofovského mainstreamu, protože album Halywůd je od začátku do konce dílem skutečných profesionálů ve svém žánru, kteří si tuhle cestu zvolili a chtějí svou hudbou v prvé řadě rozdávat pozitivní energii. To se jim daří na výbornou, takže pokud si třeba píseň Vohul basy pustíte do sluchátek někde na veřejnosti, budete si muset dávat pozor, abyste nezačali bezděčně tančit.

Kapela, která bezesporu představuje fenomén české populární hudby, sice zatím ještě neavizuje žádné velké halové turné, ale pokud k němu v příštím roce dojde a Kryštof do jeho produkce vloží tolik peněz a energie, jak se stalo zejména u turné k předchozím komerčně úspěchým albům Inzerát a Srdcebeat, lze očekávat, že rozhodně půjde o velmi efektní a výpravné, zkrátka halywůdské koncerty. Z nich budou s nadšením a úsměvem odcházet tisíce spokojených fanoušků, kterým písně Richarda Krajča o radosti ze života a o tom, že „po každé noci se vždycky rozední“, udělají radost. Protože tohle je věc, kterou od hudby kapely Kryštof čekají.

Nové album kapely Kryštof tedy vlastně nepřináší žádné překvapení. Ať jde o její fanoušky, anebo o ty, kteří se vůči kapele mají potřebu vymezovat,  přestože ji měli možná dříve rádi, všichni přesně vědí, co na novém albu dostanou. Kdo si Kryštofa zejména v posledním desetiletí zamiloval ještě více, než kdykoliv dříve, bude nové album poslouchat hodně nahlas. Ti ostatní ho budou buď ignorovat, nebo litovat, že už to není ten starý dobrý Kryštof. Anebo se mu budou posmívat, a možná pak právě jim Richard Krajčo v písní Vohul basy zpoza zdi sebevědomě zazpívá: „Rozpalme to pěkně za dne, vohul basy, ať klidně spadne dům, zatopíme sousedům!“

*

Kryštof: Halywůd. Universal Music, vydáno 8. října 2021. Celkový čas: 45:42

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.