Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Autor návrhu ostravské koncertní haly Steven Holl: Děti vám za to jednou budou děkovat

Autor návrhu ostravské koncertní haly Steven Holl: Děti vám za to jednou budou děkovat

14.10.2021 12:57 Atd.

Americký architekt Steven Holl, který je autorem vítězného návrhu nové koncertní haly pro Janáčkovu filharmonii, je právě v Ostravě. Jeho tým zde pokračuje v intenzivních přípravách projektu, kterému podle vedení města již nic nebrání v jeho realizaci. S hloubením základů se začne příští rok, budova pak vyroste o rok později. Steven Holl si během své návštěvy prohlídl výstavu svých návrhů v Domě umění a ve čtvrtek večer pak ještě zamíří na veřejnou debatu do Domu kultury města Ostravy. Ještě předtím se setkal s novináři a my po tomto setkání přinášíme pár jeho drobných postřehů k otázkám, které si řada Ostravanů pokládá.

Zvětšit obrázek

Steven Holl na tiskové konferenci v Ostravě.
Foto: Aleš Honus

Jak vás vlastně napadlo navrhnout budovu, která připomíná pouzdro na hudební nástroj a která doslova překračuje stávající historickou budovu Domu kultury města Ostravy?

Já jsem věděl, že pro tuto stavbu bude velice důležitá akustika, i v zadávací dokumentaci se nacházel požadavek na prvotřídní akustiku. Když jsme s Martinem Kropáčem (z Architecture Arts, český spoluautor návrhu) hovořili o místě, kde se má budova nacházet, bylo nám jasné, že z hlediska akustiky bude lepší koncertní sál umístit na straně přilehlého parku, ale zároveň jsme viděli, že na hlavní komunikaci před budovou pulsuje život, takže jsme chtěli vstup do budovy umístit právě z této strany. Pak už byla jen otázka, jak to všechno propojit, a ten nápad přišel jednou ráno, když jsem se vzbudil a udělal jsem si náčrt. Když jsem ho pak ukázal své ženě, tak prohlásila, že tohle je vítězný nápad.

Vítězný návrh koncertní haly. (Foto: Magistrát města Ostravy)

Opravdu potřebují města jako je Ostrava takový moderní koncertní sál?

Právě proto, že Ostrava není velkoměstem, je důležité, aby zde prvotřídní koncertní sál vznikl. Ostrava se po jeho otevření stane destinací, kam budou lidé přijíždět z velké dálky, nejen z Prahy, ale třeba i z Vídně. Máte tady vynikající orchestr, máte tady dědictví Janáčka, na které je dobré navázat. Tahle stavba bude vnímána jako skutečná oslava kulturního dědictví tohoto kraje. Když jsem se procházel kolem Domu kultury, viděl jsem v parku hrát si malé děti a uvědomil jsem si, že se to dělá právě pro ně. Tyhle děti vám budou jednou děkovat za to, že jste koncertní halu postavili. Protože Ostrava si tento pětihvězdičkový koncertní sál skutečně zaslouží. Uvedl bych jedno srovnání: Když jsme postavili muzeum současného umění v Richmondu ve Virginii, což také není velkoměsto, bylo vidět, jak se kolem budovy začínají najednou otevírat restaurace, kavárny a další služby. Každá taková stavba přispěje ke vzniku dalších služeb, jako jsou hotely a podobně. Takže právě pro město typu Ostravy je vznik takové kulturní stavby velmi důležitý.

Návrh interiéru. (Foto: Magistrát města Ostravy)

Návrh se setkal nejen s pozitivními reakcemi, ale vzbudil a stále vzbuzuje řadu negativních komentářů, zejména ze strany laické veřejnosti. Co byste vzkázal těmto kritikům, kterým se nelíbí propojení historické budovy s futuristickou přístavbou?

Co bych těmto lidem vzkázal? Ať si o návrhu popovídají se svými dětmi, protože právě pro ně tohle děláme. Když vytváříme takové stavby, tak je vytváříme právě pro další generace. U nových věcí je vždycky problém s nostalgicky založenými lidmi, kteří ne zcela chápou propojení s budoucností. A určitě bychom měli vzít na vědomí, že Janáček byl futurista. Moderní hudba nezačala s Bartókem, ale právě s Janáčkem, jehož hudba se dnes velmi často hraje v New Yorku. Takže tahle stavba by měla být určena budoucím generacím, stejně jako Janáček se svou vizionářskou hudbou díval do budoucna.

*

Veřejná debata se Stevenem Hollem se uskuteční 14. října od 17 hodin v Domě kultury města Ostravy.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.