Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zemřel Josef Béďa Perzyna, známý z kapely Moribundus i z Woodmanova Rock´n´roll Bandu

Zemřel Josef Béďa Perzyna, známý z kapely Moribundus i z Woodmanova Rock´n´roll Bandu

11.1.2022 22:02 Hudba

Ve věku 59 let odešel v pondělí 10. ledna 2022 do hudebního nebe výborný muzikant a dříve i hudební pedagog Josef Perzyna, zvaný též jako Béďa. Hrál ve spoustě kapel, ať už na basu, nebo na tubu. Spolehnout se na něj mohli ve Vítkováku, Big Bandu R. Sochora nebo skupinách Isabel, Berenika, Moribundus, Rock´n´roll Band Marcela Woodmana a dalších.

Zvětšit obrázek

Josef Perzyna alias Béďa.
Foto: Petr Vitásek

Jeho kolegové o něm mluví jako o profesionálovi, který vždy přišel připravený s notovým partem a spustil. V dřívějších dobách působil i jako vychovatel na vítkovickém učilišti na Hasičské, kde vedl hudební skupiny a přivedl na svět spoustu dobrých muzikantů.

Na Béďu svou osobní vzpomínku zaslali naší redakci dva známí ostravští hudebníci. Prvním z nich je kytarista a hudební pedagog Jan Gajdica, který v letech 1989 a 1992 navštěvoval zmíněné učiliště a jehož Béďa přivedl k hudbě.

„Béďa byl pro mne a spoustu dalších muzikantů taková porodní bába. Bez něj bych nedělal to, co dělám dnes. Naučil mne vše, co jsem potřeboval do budoucího hudebního života. Jak vést zkoušku, jak se na ní připravit, jak aranžovat, co poslouchat a mnoho dalších věcí. Tehdy to byla skvělá doba. Učiliště bylo bohaté a zapůjčilo nám nástroje, vybavení a on byl ten, který mi řekl: A teď hrej. Měl jsem před ním respekt, ale ten časem přešel v kolegialitu. Už jsem nebyl jen žák, ale i kolega muzikant. Ten čas Odpichu byl prostě neopakovatelný a každému začínajícímu muzikantovi bych to přál. Je a byl to můj učitel,“ říká Gajdica.

S úctou bude na Béďu vzpomínat také jeho dlouholetý spoluhráč a spoluzakladatel skupiny Moribundus Petr Vitásek: „S Béďou jsem prožil dvanáct krásných let ve skupině Moribundus, kterou jsme spolu také založili. Byl první, koho jsem oslovil poté, když skončila má éra Truc Blues Pepy Streichla a mně to blues nějak začínalo chybět. Béďu jsem znal ještě z doby, kdy jsem pracoval na učilišti tehdejších VŽKG, kde on vyučoval hudbu v rámci kulturního oddělení. Spolu jsme pak začali shánět muzikanty, kteří byli naladěni na stejnou notu. A tak vnikla kapela Moribundus. Pro Béďu byl Moribundus srdeční záležitostí. Nemalou měrou se podílel na výběru repertoáru a také na organizaci chodu kapely. Díky jeho zkušenostem s kapelnictvím jsem se od něj hodně naučil. Když Moribundus před čtyřmi lety skončil, hodně ho to mrzelo a snažil se dělat vše pro to, abychom to dali zase dohromady. Bohužel se to nepovedlo. Nicméně předloni jsme si opět spolu zahráli na srpnovém ,,OldFesťáku“ a rozhodli se udělat comeback. Avšak zabránil nám v tom covid. Ten se také stal nakonec Béďovi osudným. Když jsem mu na Silvestra poslal péefku odpověděl mi, že leží doma s covidem. Mluvilo se mu kvůli kašli špatně, proto jsme spolu pak ještě pár dnů jen chatovali. To poslední, co napsal, bylo, že se už cítí lépe a že 21. ledna má koncert s Woodmanem, tak musí být fit. Odepsal jsem, že mu držím palce. Bohužel jsem je držel asi dost špatně, protože se už pak neozval a mě za dva dny přišla esemeska, že Béďa už není.“

S Béďou Perzynou odešel dobrý muzikant, kamarád a dobrý člověk na kterého mnoha ostravským muzikantům zůstanou jen ty nejlepší vzpomínky. Rozloučení s ním se bude konat v pátek 14. ledna 2022 od 16 hod. v klubu Garage v Ostravě-Martinově.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.