Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Startuje vyhlašování kandidátů na Ceny Jantar. Za literaturu jsou nominováni Chlupová, Chrobák, Polách a Šťastná

Startuje vyhlašování kandidátů na Ceny Jantar. Za literaturu jsou nominováni Chlupová, Chrobák, Polách a Šťastná

4.2.2022 09:29 Obraz & Slovo

Moravskoslezské umělecké Ceny Jantar začínají se zveřejňováním nominací za rok 2021. Jako první zveřejnila své nominace odborná porota pro literaturu. Nominovaná byla jedna próza a tři básnické sbírky. Nominováni byli (v abecedním pořadí) spisovatelka Danuta Chlupová za román Jizva a básníci Jakub Chrobák, Roman Polách a Irena Šťastná za sbírky vydané v roce 2021.

O nominacích v literární kategorii rozhodla porota ve složení Libor Magdoň, Iva Málková, Jan Malura, Joanna Maksym Benczew a Simona Martínková Racková, která byla letos zvolena předsedkyní poroty. O tom, kdo cenu získá, rozhodne porota krátce před vyhlášením, které se uskuteční 25. dubna v Ostravě. Zdůvodnění poroty je následující:

DANUTA CHLUPOVÁ: JIZVA (VYŠEHRAD, PRAHA 2021)

Román Danuty Chlupové Jizva patří k širokému proudu současné prózy, který reflektuje stále živá traumata moderních dějin. Pomocí dvou vypravěčských linií nachází autorka způsob, jak srozumitelně a zároveň dramaticky přiblížit tragédii v Životicích, významnou, ale dnes už poněkud zapomenutou válečnou událost z česko-polského pomezí. České verzi předcházelo vydání v polštině.

JAKUB CHROBÁK: V KRVAVINÁCH (PAVEL KOTRLA, KLENOV, BYSTŘIČKA 2021)

Chrobákovy básně na první přečtení upoutají anonymním citováním cizích promluv. Kousky řeči ve valašském nářečí, téměř filozofické průpovídky i vulgární slovní gesta mohou někdy naznačovat nadhled, často však také bezradnost v bolavých situacích. Jadrnost a někdy až brutalita tu představuje kontrastní látku pro vyjadřování něhy a pokory.

ROMAN POLÁCH: DÉLKA ŽIVOTA VE VOLNÉ PŘÍRODĚ (GRAPHIC HOUSE V EDICI LANDEK, OSTRAVA 2021)

Roman Polách ve svých básních působivě vykresluje situaci či zárodek příběhu, v němž hrdinové nakonec přijdou o svou hlavní roli. Už nejsou aktéry či pozorovateli, sami jsou pozorováni. Sbírka tak sugestivně zprostředkovává osvobozující okamžiky, kdy je člověk schopen opustit egoistickou perspektivu a aspoň na chvilku si uvědomit sám sebe v souvislostech celé přírody.

IRENA ŠŤASTNÁ: DNY. NOCI. A CO VÍC?  (SRDEČNÍ VÝDEJ, BRNO 2021)
Básnická sbírka Ireny Šťastné Dny. Noci. A co víc? představuje precizně myšlenkově a kompozičně propracovaný celek. V segmentech událostí a sedimentech života se vyjevuje DNA lyrické tvorby s jedinečnými a srozumitelnými zlomky obrazů odolného, vzdorujícího a současně narušeného a chátrajícího života.

Další informace o Moravskoslezských uměleckých Cenách Jantar získáte ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.