Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V Ostravě bude letos poprvé udělena Cena Davida Stypky

V Ostravě bude letos poprvé udělena Cena Davida Stypky

30.3.2022 08:32 Atd. » Hudba

Cena Davida Stypky určená pro méně známé autory a interprety, kteří se však vyznačují mimořádně kvalitní a osobitou tvorbou, se bude od letošního roku udělovat v Ostravě. Nové ocenění bude součástí letošního pátého ročníku Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar.

Zvětšit obrázek

David Stypka & Bandjeez s Ewou Farnou na prvním ročníku Cen Jantar.
Foto: Jiří Zerzoň

Pořadatelé budou cenu udělovat s laskavým souhlasem Stypkovy rodiny. O laureátovi Ceny Davida Stypky rozhodne odborná porota. Cena je inspirována příběhem předčasně zesnulého umělce, který na své docenění čekal asi dvě desetiletí a dnes je pro mnoho hudebníků nedostižným vzorem.

S prvotním nápadem na ocenění přišel hudební publicista Milan Bátor, který je členem hudební poroty Cen Jantar. Během diskuse s organizátory i členy poroty došlo ke zcela jasné definici ceny. Ta má připomínat Stypkovu cestu na výsluní tuzemské populární hudby, která byla v jeho případě velmi trnitá, houževnatá a plná odříkání.

„Čas od času se objeví někdo naprosto výjimečný, ale díky nepodbízivému charakteru své tvorby se nedostane k většinovému publiku. Přitom má třeba na svém kontě počiny hudebně a textově mnohem výraznější než mainstreamovými médii preferovaná produkce. A právě takové osobnosti jsme se rozhodli letos poprvé udělit Cenu Davida Stypky,“ říká Bátor.

„Poprat se s tvorbou, která není ústupkem komerci, a přesto ji dostat do povědomí veřejnosti a médií, je nesmírně těžké. David Stypka mohl začít dělat naplno to, co vždy chtěl, až před čtyřicítkou. Rádi bychom Cenu Davida Stypky udělovali autorům, kteří začínali podobně od nuly a bez podpory velkých producentských stájí,“ dodává Bátor.

Maminka hudebníka Marie Stypková uvedla, že cena je jak pro ni, tak pro celou rodinu obrovská čest. „Věřím, že má radost tam v nebeských výšinách i Davídek. Cena bude představovat krásnou vzpomínku i pro jeho tři úžasné děti. Věděla jsem vždycky, že byl ve své tvorbě výjimečný a originální, a maximálně mu fandila. On sám ke svým textům říkával, že je to dar shůry. A já děkuji Vesmíru, že jsem mohla být a pořád jsem jeho mámou,“ uvedla k nové ceně Marie Stypková.

Generálním partnerem akce, kterou pořádá společnost ProJantar, je tradičně Moravskoslezský kraj, který je líhní obrovského počtu talentů. „Ceny byly uděleny už čtyřikrát a každoročně se ukazuje, že poroty mají z čeho vybírat a mezi nominacemi není nikdo jen do počtu, vždy jde o velmi kvalitní umělce. Jsem rád, že letos dojde kromě předání výročních cen a dvou cen za celoživotní přínos také k předání nové Ceny Davida Stypky a věřím, že hudebníkům, kteří ji obdrží, tato cena výrazně pomůže k jejich zviditelnění. Zároveň je pro mne velkou ctí, že jsem mohl na prvním ročníku Cen Jantar předat historicky první sošku v kategorii populární hudba právě Davidu Stypkovi, jehož hudba patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co v našem kraji v uplynulých několika desetiletích v hudební oblasti vzniklo,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Výroční Ceny Jantar, které jsou určeny pro umělce s vazbou na Moravskoslezský kraj, budou letos uděleny 25. dubna, a to v osmi kategoriích. Divadelní umění budou pokrývat kategorie činoherní divadlo, operní divadlo, baletní divadlo a muzikál/opereta. Dalšími kategoriemi budou populární hudba, vážná hudba, literatura a výtvarné umění.

Cena Davida Stypky není jedinou novinkou letošního ročníku. Kromě tradičních cen za umělecké výkony bude udělena i několik dalších zvláštních cen, například za inscenaci roku a za mimořádné ztvárnění „malé role“ v kategorii činoherního divadla.  „Výrazně jsme zapracovali na změně charakteru galavečera, protože bychom rádi publikum a uměleckou obec překvapili něčím novým a originálním. Něčím, co se může odehrát jen v našem regionu, který byl v kulturní oblasti proti jiným krajům vždy svébytný a osobitý. Chceme se posunout trochu dále a uspořádat udílení cen s trochu větším nadhledem než doposud,“ říká organizátor Aleš Honus ze společnosti ProJantar.

Galavečer budou letos poprvé moderovat herečka Kristýna Leichtová a režisér Vojtěch Štěpánek, v průběhu večera vystoupí například klavírista Tomáš Vrána, operní pěvkyně Tereza Kavecká, Mirai Navrátil s kapelou Bandjeez, uhrančivá písničkářka z Beskyd Moonshye či nezařaditelná kapela CI3. Na pódiu bude i letos přítomen dvacetičlenný orchestr, se kterým vystoupí také pěvecký sbor Chorus Ostrava. Nebude chybět ani tradiční taneční vsuvka v podání členů baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Bližší podrobnosti postupně zveřejňujeme na webu cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.