Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bude to festival poctivé muziky a dobrého slova, říká organizátor třídenní přehlídky Festles Přemysl Bureš

Bude to festival poctivé muziky a dobrého slova, říká organizátor třídenní přehlídky Festles Přemysl Bureš

15.8.2022 05:42 Hudba

V první víkend v září se travnaté valy u Slezskoostravského hradu stanou dějištěm úplně nového hudebního festivalu Festles. Ten má ambice stát se vyhlášenou adresou, kde bude znít hlavně alternativní hudba ve všech podobách. O novém festivalu, který je pojmenován podle legendárního ostravského klubu Les, jsme si povídali s jeho pořadatelem Přemyslem Burešem.

Zvětšit obrázek

Organizátor festivalu Festles Přemysl Bureš.
Foto: Aleš Honus

Úvodem je asi třeba připomenout, že první ročník hudebního festivalu Festles se uskuteční až na druhý pokus, připravoval jsi ho už loni, ale plány tehdy zhatila pandemie. Můžeš říct, jak vlastně vznikl první nápad uspořádat v Ostravě právě takový festival?

Volal mi jeden producent, který se mě ptal na možnost zorganizovat v Ostravě vystoupení kapely Dunaj s Ivou Bittovou. Přišlo mi ale líto uspořádat jen jeden koncert, a tak jsem oslovil pár kamarádů muzikantů, jestli by do toho také nešli, takže takhle se to zrodilo. Bohužel, jak říkáš, přípravy loni zastavila neutěšená situace, která tehdy panovala kvůli covidu, takže jsme festival posunuli až na letošní rok.

Nejen, že jste ho přesunuli, ale ještě navíc rozšířili na tři dny, což už je poměrně velké sousto a málokterý organizátor má kuráž uspořádat první ročník festivalu hned ve třech dnech, nemyslíš?

Já jsem původně uvažoval jen o pátku a sobotě, a to tím spíš, že už bude začátek školního roku, ale když se začal program rozrůstat, zjistil jsem, že tolik dobrých muzikantů bych do dvou dnů neposkládal, takže jsem se rozhodl přidat ještě neděli, kde bude připraven takový komornější a folkově laděný program. Pokud se to povede, bude to velmi příjemné rozloučení s létem. Snad vyjde počasí.

Jak bys charakterizoval dramaturgii festivalu? Převažují sice interpreti rockově alternativních žánrů, ale je tam zastoupen i folk, elektronika a dokonce hip hop….

My jsme se rozhodli Festles označovat jako festival poctivé muziky a dobrého slova. Takže žánrově se to točí hlavně kolem bigbítu a elektronické hudby s žánrovými přesahy. Společným rysem vystupujících jsou kvalitní texty, což koresponduje i s tím, že festival bude mít i druhou malou scénu, která se bude nacházet na soutoku Lučiny a Ostravice a odehrávat se zde bude hlavně literární program i menší hudební vystoupení. Tato scéna přitom bude otevřena nejen pro ty, kteří si koupí vstupenku, ale pro širokou veřejnost, vstup bude zdarma.

Při pohledu na line-up je vidět, že program dělal někdo, kdo má dobrý vkus a muziku má opravdu rád, aniž by přemýšlel nad tím, jak prodat co nejvíce vstupenek. To je mi sympatické, protože osobně mi u většiny hudebních festivalů připadá, že jsou velkými písmeny na plakátech vyznačena jména, o kterých si pořadatelé myslí, že na ně přijde hodně lidí, přitom jde o tuctové záležitosti. V programu Festlesa vlastně není žádná kapela z typického mainstreamu.

Přesně tak. Já proti popu, pokud je to dobrý pop, nic nemám, ale nechci dělat festival mainstreamu, takových festivalů je dost. Kdybych měl takhle uvažovat, tak bych se do organizování raději nepustil.

Takový přístup ale může být z ekonomického hlediska docela sebevražedný…

Možná ano, ale mám zaplaťpánbůh velmi dobrého generálního partnera, podpořilo nás město, podpořil nás Moravskoslezský kraj, takže snad to dobře dopadne. Pokud bych nad tím měl přemýšlet jako nad byznysem, tak tam plácnu nějakou kapelu, nechci přímo jmenovat, ale takovou, o které vím, že by přilákala spoustu lidí, ale takto přemýšlet nechci. Nebojím se toho a věřím, že posluchačů této, jak říkám, poctivé muziky je dost, lístky se už prodávají, do festivalu zbývají ještě tři týdny, léto je prozatím krásné a myslím, že i konec prázdnin bude příjemný. Pevně věřím, že to dobře dopadne, a že lidé, kteří přijdou, budou spokojeni a atmosféra bude fajn za každého počasí.

Vstupenky na Festles nejsou úplně levné. Rozhodně jsou o něco dražší než lístky na jiné festivaly střední velikosti jako je třeba Štěrkovna Open Music nebo Ostrava v plamenech. Nezdá se ti cena příliš vysoká?

Já jsem se o ceně rozhodoval poměrně dlouho, protože náklady na festival financuji především z vlastních zdrojů. Nemyslím si, že 690 korun na jeden den je příliš. Když se podíváme na line-up, kde jsou legendy bigbítu a elektra pod jednou střechou, kde jsou skutečně jedny z nejkvalitnějších kapel svého žánru, tak cena je odpovídající. Navíc máme docela hodně slev, například pro studenty máme akci 1 plus jedna zdarma a bezplatný vstup mají i děti do 14 let.

Je pravda, že vidět na jednom festivalu tolik legend a dobrých kapel, jako jsou Dunaj, Už jsme doma, Vlasta Redl, Ty syčáci, První hoře nebo třeba i Midi lidi, to se v Ostravě a okolí v takové koncentraci moc nepoštěstí.

Ano, a já bych k těm legendám určitě počítal i Ciment, to je dnes již kultovní záležitost.

Přesně tak. Já jsem byl docela překvapen, když jsem viděl Ciment na plakátu, protože jsem si myslel, že už dávno nehrají.

Hrají, ale skutečně jen velmi výjimečně. Jednali jsme s nimi dlouho, a nakonec na to kývli. Určitě bych také každému doporučil vystoupení polské umělkyně Karoliny Czarnecké, což bude pro mnoho návštěvníků opravdu velký objev.

Jak k těmto alternativním jménům, o kterých se bavíme, pasují jména z folkové scény jako je třeba Vlasta Redl?

Vlasta Redl je pro mě velký básník a také velký rocker, takže označení poctivá hudba a dobré slovo je v jeho případě naprosto přiléhavé. Spolu se Žambochy, ale třeba i s Xavierem Baumaxou vystoupí v neděli večer na samotný závěr. A věřím, že lidé, kteří poslouchají třeba kapelu Už jsme doma, si rozhodně rádi zajdou i na Vlastu Redla, jde sice o jiné žánry, ale je to hudba s podobnou duší.

Už jsi zmínil druhou festivalovou scénu Soutok, která bude fungovat v době, kdy budou probíhat přestavby hlavního pódia. Jak bude tato scéna koncipována?

Bude to velmi komorní scénička pod vrbou, která bude zdarma a přístupná pro každého, budou tam probíhat rozhovory s literáty a různá čtení. Program této scény bude uvádět Jakub Chrobák a vystoupí tam takové osobnosti jako Vratislav Brabenec, Petr Placák, Michal Hvorecký, Ivana Gibová a další.

Na závěr mi to nedá, abych položil ještě jednu otázku. Tebe zná většina lidí jako dlouholetého provozovatele Absintového klubu Les, který však už ukončil činnost. Nebudu první, kdo se zeptá, zda je na obzoru otevření dalšího Lesa. Proslýchá se, že chceš otevřít prostor po pivnici Baník na Českobratrské ulici, je to tak?

Ano, spousta lidí se ptá, jestli vznikne druhý Les, protože lidé takový typ alternativního prostoru hledají a chybí jim, a já odpovídám, že žádný druhý Les už nebude. Tehdy to byla záležitost času a samotného prostoru, nedá se to zopakovat. Co se týče Baníku, tak ano, rekonstrukce je v plném proudu, chtěl bych tam otevřít restauraci a pod ní malý a velmi komorní klub. Vstup do něj bude na členskou kartu, budou tam i nějaké menší produkce, ale určitě ne takové, jaké byly v Lese. Na takové tam prostor není.

V každém případě přeji mnoho štěstí, protože tento druh podnikání v dnešní době není jednoduchý. Jak jsi s přípravami nového podniku daleko?

Aktuálně se dělá elektřina a omítky, a dá-li bůh, tak na konci září nebo v říjnu otevřu klub a možná ještě v prosinci i restauraci. A ano, nejde zrovna o typ podnikání, který by byl sázkou na jistotu s ohledem na to, co se kolem nás děje, ale kdybychom proto měli sedět se založenýma rukama v klíně, nedočkáme se vůbec ničeho.

*

Festles, Ostrava, 2. – 3. září 2022. Na festivalu vystoupí Dunaj, Ciment, Midi lidi, Vlasta Redl, WWW, Prago Union, Už jsme doma, Karolina Czarnecka, Žamboši, Xavier Baumaxa, Vltava, Ty syčáci, První hoře, Kazachstán, Šamanovo zboží a mnoho dalších. Literární scéna Soutok: Petr Placák, Michal Hvorecký, Ivana Gibová, Vratislav Brabenec a další.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.