Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nikola Novotná a Ondřej Pavlica o Ostravském vánočním koncertu: Přijďte pomoci dobré věci

Nikola Novotná a Ondřej Pavlica o Ostravském vánočním koncertu: Přijďte pomoci dobré věci

12.12.2022 05:00 Hudba

V podání předních ostravských umělců a hostů zazní vánoční filmové melodie, koledy, gospel. Klasika, která neodmyslitelně patří k Vánocům, se rozezní v neděli 18. prosince na koncertě v Evangelickém Kristově Kostele v podání umělců jako Benda Quartet, Canticum Ostrava, Soňa Godarská, Martin Pančocha a dalších. Ostravský vánoční koncert spojil přední ostravské interprety a jejich hosty, kteří nejen zahrají, ale také pomohou dobré věci. Součástí koncertu bude charitativní sbírka, která bude určena dvěma dětským oddělením Fakultní nemocnice Ostrava. Pozvání k rozhovoru přijali organizátoři koncertu Nikola Novotná a Ondřej Pavlica.

Zvětšit obrázek

Nikola Novotná a Ondřej Pavlica.
Foto: archiv

Koho vlastně napadlo takový koncert uspořádat?

Nikol: Určitě Ondru. Ten za to může (smích)…

Ondřej: Už několik předchozích let jsem poskytoval dary ve většině případů jednotlivcům v nějaké těžké situaci a potom oficiálním organizacím, například Lékařům bez hranic. Letos jsem se ale rozhodl, že bych rád udělal něco většího. Věděl jsem, že aby se něco uspořádalo, musím něco lidem „dát”. A vzhledem k tomu, že mě skutečně zaujala šikovnost mé partnerky a jejích kolegů na operních jevištích, tak jsem si řekl, že bych rád udělal koncert s nimi. A kdy jindy než o Vánocích… (úsměv).

Co vás přimělo k názvu Ostravský vánoční koncert?

Ondřej: Slovo ostravský jsme zvolili zejména z toho důvodu, že jsme oba srdcem Ostraváci, koncert se koná v Ostravě a pomoc poputuje do Ostravy. Takže by se dalo říci, že je to taková akce patriotů. Hnacím motorem jednoduše bylo, že místo toho, abych někam dal pár desítek tisíc, pověnuji čas organizaci, zainvestuji do koncertu a pokusím se vybrat statisíce pro dobrou věc. Zároveň i trochu pomůžeme ukázat šikovné operní umělce a postavíme je do role, ve které ještě nebyli.

Nikol: Ano, od srpna nespím, vymýšlím, hledám noty, zkouším a oslovuji umělce (smích).

To vypadá, že Nikol s vaším nápadem od začátku nesympatizovala?

Ondřej: Nikol jsem o svém nápadu řekl někdy na přelomu března a dubna, ale ta se tomu až do srpna bránila. Nakonec naštěstí souhlasila, a tak jsme to spustili.

To by mě zajímalo, čím vás Ondřej po takové době přesvědčil?

Nikol: No, byla to trochu taková hra na city. Ondra ví, jak moc ráda mám zpívání u nás v divadle. Svou práci miluji, ale přeci jen jsem v tomto projektu mohla být co se týče dramaturgie kreativnější. A mám pár skladeb, které miluji a jen tak si je nezazpívám. No a když pak přišel s tím, že by to mohla být benefice, tak to už nešlo říct ne. Musím říct, že obdivuji všechny organizátory, produkční a podobně. Není to vůbec lehké vše připravit a nazkoušet. Opravdu mě to hodně naučilo do budoucna a jsem ráda, že umělci, které jsem oslovila, do toho s námi jdou. Musím všechny pochválit, jsou to profíci v tom, co dělají a já se mám pořád co učit. Děkuji za ně!

Vraťme se ještě k těm rolím, do kterých umělce na vašem koncertě postavíte. V jaké roli podle vás ještě nebyli?

Ondřej: Jako laik jsem nikdy neslyšel vánoční písničky (nejen koledy, ale i melodie ze známých filmů s vánoční tématikou a tvorbu světoznámých skladatelů jako jsou Andrew Lloyd Webber nebo Wolfgang Amadeus Mozart) v podání operních umělců sestavené do playlistu v charakteru, který nabízíme. Program bude promyšleným průřezem různých hudebních stylů v atypických interpretacích. Je to role, která z mého pohledu může oslovit mnohem širší publikum, než tomu je na čistě operních prknech.

Nikol: Moc dobře si uvědomuji, že uspořádat takový koncert je velice pracný proces. Jako umělkyně, která nikdy organizaci neřešila, jsem si teď stoupla na tu druhou stranu. A musím říct, že to není vůbec legrace. Takže jsem z toho klasicky měla strach a respekt. Ale když mám kolem sebe takové profesionály, tak to je snazší. A Ondra opravdu nemluvil o ničem jiném (smích).

Vánoční koncert spojuje příjemný zážitek s užitečnou věcí. Kam konkrétně půjdou vybrané peníze?

Ondřej: Výtěžek ze vstupného je spočítán tak, aby částečně pokryl náklady spojené s celou akcí. S koncertem bude ale hlavně spojena sbírka na transparentní účet nadačního fondu, pod jehož záštitou se koncert organizuje. A výtěžek z této sbírky poputuje na nákup specializovaných nemocničních lůžek do Fakultní nemocnice Ostrava.

Perfektní. Které umělce jste oslovili ke spolupráci?

Nikol: Oslovili jsme převážně umělce z řad mých kolegů v divadle, s kterými se léta dobře znám. Vybírali jsme tak trochu typologicky podle skladeb na programu. První, koho jsme oslovili, byla sopranistka Soňa Godarská, která nás už v dubnu uchvátila na jevišti. Dále vystoupí a capellový kvintet 5 pake, doprovodí nás ostravský Benda Quartet a výborný pianista Martin Pančocha, který vystupuje také v Divadle Mír se Třemi Tygry. Nebude chybět ani špičkový ostravský sbor Canticum Ostrava pod vedením sbormistra Jurije Galatenka a dětský operní sbor Operního studia pod vedením Lenky Živocké a Filipa Kasztury.

To vypadá jako velmi pestrý večer. Prozradíte nějakou ochutnávku z programu?

Nikol: Z klasiky zazní například Ave Maria Williama Gomeze. Dále uslyšíte Hallelujah nebo třeba songy z filmu Sám doma.

To je vyloženě populární program. Zapojíte se také mezi účinkující?

Nikol: Ano, zapojím se určitě a moc ráda. O to víc je to vlastně náročnější. Věnovat se ostatním umělcům a zároveň se sama připravovat a učit. Ale velmi se na to těším a chci, aby si to všichni od účinkujících po posluchače užili.

Akustika Evangelického Kristova kostela je specifická. Jak budete řešit zvuk a ozvučení?

Nikol: Tuto otázku jsme řešili vlastně hned od počátku. Dostala jsem doporučení na zvukaře Daniela Cieslara, který už tento kostel několikrát zvučil. Jeho firma dodá i osvětlení a zajistí pódium, což rádi využijeme.

Co bylo při organizování koncertu pro vás největším oříškem?

Ondřej: Asi se nedá zmínit jedna konkrétní věc, která by byla v zásadě složitější než cokoli jiného. Ani jeden jsme takovou akci nikdy nepořádali, takže jsme se museli a stále musíme učit za pochodu. Naštěstí máme kolem sebe lidi, kteří nám ukázali cestu, pomohli s právními záležitostmi nebo předali jiné užitečné zkušenosti z různých oblastí organizace takové události. Osobně ale asi největší vystřízlivění byly ty právní záležitosti, protože jsem nečekal, že kvůli koncertu budeme muset zakládat nadační fond.

Nikol: Ale aspoň je to připravené i do budoucna, protože pokud úspěšně pomůžeme, tak bychom podobné akce pořádali v nějakém omezeném rozsahu i nadále. Nápadů máme hodně (úsměv).

Která věc vás v souvislosti s koncertem vyloženě nadchla a potěšila?

Ondřej: Za mě to je rozhodně nadšení a podpora okolí. Když někde zmíním, co s Nikčou organizujeme, tak jsem se ještě nesetkal s negací, což mě ve světě trolingu a internetové šikany mile překvapilo.

Nikol: Reakce přátel a rodiny. Všichni byli nadšení.

Jste nejen organizátoři, ale v osobním životě také partneři. Je u vás na talíři v současnosti něco jiného než váš koncert?

Nikol: Ne (smích). Maximálně, co bude k večeři.

Ondřej: Souhlas.

Takže jste se na všem hezky domluvili?

Ondřej: Asi to nebývá úplně obvyklé, ale musím říct, že ano. Já respektuji Nikčin profesní názor, ona zase můj laický vkus a celé se to fakt hezky doplňuje. I většinu programu vlastně vymyslela na základě představy, o které jsme spolu hovořili. Společně jsme to roztřídili a já si jen vymínil jednu písničku, která mi de facto myšlenku celého koncertu přinesla.

Nikol: V 99 procentech ano. My se příliš nehádáme. Ondra si hledí věcí právních, aby bylo vše v pořádku, já zase těch hudebních. Názory si vzájemně vyslechneme a respektujeme.

O jakou písničku se jedná?

Nikol: Ach, ta písnička! (smích)

Ondřej: Písničku neprozradím, pro mě to bude zlatý hřeb koncertu a věřím, že všem naskočí husí kůže. Ale je velmi známá, pochází z filmu a má celou řadu rockových, elektronických i dalších remaků (úsměv).

Tajnůstkáři! No nic, budeme muset přijít na koncert! Jak by znělo vaše pozvání na koncert pro čtenáře Ostravanu?

Nikol: Každý, kdo přijde, učiní dobrý skutek a odměnou mu bude zážitek, o který se postará skupina skvělých umělců. Budeme se moc snažit, aby odcházeli spokojeni.

Ondřej: Přijďte za námi 18. prosince zažít nevšední vánoční koncert. Koncert, kde se umělkyně operního světa spojí s unikátními soubory a připraví pro vás koncert, který jste v Ostravě ještě nezažili. Současně s námi pomozte dobré věci a dostaňme společně k dětským pacientům co největší dar.

Děkuji za rozhovor a přeji, ať je to třeba počátek nové hezké tradice!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.