Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Láska pro mě není klišé, řekla ostravská zpěvačka Mikaela po vystoupení na Beats for Love

Láska pro mě není klišé, řekla ostravská zpěvačka Mikaela po vystoupení na Beats for Love

12.7.2023 18:23 Hudba

I Moravskoslezský kraj měl na letošním festivalu Beats for Love hudební želízka v tanečním ohni. Jedním z nich byla zpěvačka Mikaela, která loni vydala povedený debut ProbuZENí. Se sympatickou umělkyní jsme hovořili krátce poté, co roztančila fanoušky na Reggae2Jungle Stage. Hlavním tématem našeho rozhovoru samozřejmě bylo její vystoupení, ale dotkli jsme se i věčných témat jako láska, kreativita nebo emoce.

Zvětšit obrázek

Mikaela během vystoupení na Beats for Love.
Foto: Aleš Honus

Jaké pocity máš krátce po vystoupení na Beats for Love?

Jsem nabitá energii, plná dojmů, bylo to skvělé. Moc jsem si to užila. Také jsem ráda, že jsem to přežila. Byla to absolutní pekelná výheň (smích)…

Na Beats for Love jsi nezpívala poprvé. Dají se tyto koncerty porovnat?

Vidím velký posun v tom, že se nyní zaměřujeme na autorskou hudbu. Když jsem vystupovala s The Institute Ova, tak texty sice byly autorské, ale hudbu skládali kluci z kapely. Nyní s dýdžejem Pavlem hrajeme věci z mojí desky a k tomu jsme přidali nějaké novinky. Posun je i v tom, že jsem přizvala Lenku Škrlovou do mé produkce.

A jak vlastně došlo ke spolupráci s Lenkou Škrlovou, perkusionistkou Janáčkovy filharmonie Ostrava?

S Lenkou se známe asi patnáct let. Dříve jsem hrála v kapele s jejím manželem Františkem Škrlou, který je nyní také členem Janáčkovy filharmonie Ostrava, kde hraje na bicí. Loni jsme s Lenkou procházely různé stage na festivalu Colours of Ostrava a říkaly si, že bychom si měly spolu zahrát. Jsem ráda, že to vyšlo na Beats for Love. Bylo to úžasné a skvělé.

Z koncertu na Beats for Love. (Foto: Aleš Honus)

Na základě jakých kritérií jste vybírali skladby pro Beats for Love?

Vybírali jsme takové písně, které se nám líbí a jsou pro Lenku hratelné. Lenka přece jenom neposlouchá moc elektronickou hudbu, její zaměření je jiné. Snažili jsme se skloubit, aby ty písně byly zajímavé pro fanoušky a aby nás bavily. Měli jsme i playlist. Na reggae scéně se často improvizuje, účinkující nemívají svá vystoupení připravená. My jsme playlist měli.

Během koncertu jsi představila také nové skladby…

Dvě z nich jsou starší, i když nejsou na desce. Jen jsme je oprášili. A pak jsem hrála tři nové, které také nejsou na albu, přičemž dvě z nich jsem připravovala speciálně pro Beats for Love. Jde o reggae skladbu Zázrak a pak drum’n’bass song, který se jmenuje Stopy.

Z koncertu na Beats for Love. (Foto: Aleš Honus)

Jak to myslíš že jsi připravovala písně speciálně pro tento festival?

Na akci jsem se tak těšila, že jsem měla potřebu tvořit. Když jsou ve mně silné emoce, tak mám potřebu je zpracovat. Ne že bych chtěla vytvořit něco speciálně pro Beats for Love, ale prostě to vyplynulo z té radosti, že na festivalu můžeme hrát.

Během svého vystoupení jsi nadhodila, že lásku často vnímáme jako klišé. Proč tomu tak podle tebe je?

Nad tím bychom se mohli zamýšlet hodně dlouho. Láska je dost často používané slovo se spoustou významů pro každého. Někdo ji považuje za klišé, další ji neumí dostatečně prožít. Pro někoho je bolestivá, protože vnímá její druhou stránku. Pro mě láska klišé není. Snažím se prožívat všechno. Třeba strach za láskou nevidím, spíše bolest. Tam, kde je láska, tam strach moc prostoru nemá. Dost často jsou lidé láskou zranění, proto vzniká pocit, že láska je klišé a nemůžeme ji prožívat. Problém vidíme v tom, že rodiče na nás byli takoví a takoví nebo se nemůžeme spolehnout na kamarády. Prostě hledáme oporu ve vnějších okolnostech. Nicméně když člověk prožije tu vnitřní lásku, tak to potom už klišé není.

Z koncertu na Beats for Love. (Foto: Aleš Honus)

Jak na tebe působila atmosféra letošních Beats for Love?

Přiznám se, že je to pro mě už docela obrovská akce. Osobně mám raději menší festivaly, kde si člověk poslechne to, co chce. Než jsem tady z jedné stage doběhla na druhou, abych slyšela, co jsem slyšet chtěla, tak jsem to nestihla, protože jsem se musela prodírat davem lidí. Z toho, co jsem stihla, se mi líbili Killer Hertz nebo Sub Focus, na Reggae2Jungle Stage jsem si hodně užila kluky z Malalaty a Bennyho Page. Ti mě moc bavili. Každopádně mám velký obdiv pro celý tým, který Beats for Love připravuje. Díky nim má Ostrava kvalitní festival elektronické hudby, na který se sjíždějí lidi z celého světa.

Co plánuješ v nejbližší době?

Doufám, že ještě letos natočím pořádný klip. Loni vyšlo album, letos bych se chtěla zaměřit na klip. Zatím to vypadá, že by to mělo být na novou píseň Zázrak. Co se týká nového alba, tak snad příští rok. Záležet bude i na mnoha vnějších okolnostech jako finance a podobně.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.