Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hudba, která spojuje lidi, je u nás na prvním místě, říkají pořadatelé Štěrkovny Open Music

Hudba, která spojuje lidi, je u nás na prvním místě, říkají pořadatelé Štěrkovny Open Music

26.7.2023 17:52 Hudba

Už ve čtvrtek 27. července se otevřou brány hudebního festivalu Štěrkovna Open Music. Ještě před samotným spuštěním plachet a vyplutím za devatenáctým pokračováním této akce jsme vyzpovídali Davida Moravce a Matěje Ostárka z týmu pořadatelů. Ti si pro letošní rok vytyčili nelehký úkol zorganizovat nejlepší ročník v historii festivalu. O tom, zda se jim to podařilo, se mohou hudební fanoušci přesvědčit už od zítřka do soboty 29. července v areálu hlučínské Štěrkovny. 

Zvětšit obrázek

David Moravec a Matěj Ostárek pod duhovou výzdobou u hlavní scény.
Foto: Aleš Honus

Po dvou letech na Landeku se vracíte do areálu Hlučínského jezera. S jakými pocity, s jakými vizemi a s jakými představami?

David Moravec: Na návrat domů jsme se hodně těšili. I když Landek Park měl své kouzlo, Štěrkovna Open Music patří na Štěrkovnu. Takže se vracíme s radostí, ale i s odpovědností. Chceme návrat oslavit nejlepším ročníkem v historii festivalu. A to je výzva. Věříme, že nás podrží i počasí.

Matěj Ostárek: Hodně se toho změnilo. Po dobu našeho exilu jsme se mohli na celý areál podívat z odstupu. A začali jsme si jej modelovat jinak, než jsme byli dosud zvyklí. Přesunuli jsme dvě scény. Změnili celkově dispozice tak, aby byl pobyt pro návštěvníky co nejvíce přívětivý. Věříme, že tyto novinky budou fungovat ke spokojenosti všech.

Co vám dva roky mimo váš domovský areál ukázaly? 

David Moravec: To, že máme skvělé fanoušky a návštěvníky. Podrželi nás ve třech těžkých letech, kdy jsme museli bojovat s covidem a pak i s novým areálem. Byli u toho s námi. Za to jim patří velký dík. Co myslíš, Matěji?

Matěj Ostárek: A taky se zvýraznily vazby na tento region. Jsme z Hlučína, velká část našeho týmu odtud pochází.

S jakými dramaturgickými cíli jste se pustili do příprav letošního ročníku?

David Moravec: Poskládat co nejpestřejší mix. Základ byla kapela Lucie, kterou jsme původně měli mít už loni, ale s ohledem na protahující se rekonstrukci jezera a nejasné věci kolem koronaviru jsme se s jejich manažerem domluvili, že vše připravíme na letošní rok až budeme mít jistotu, že můžeme dělat velký festival. To byl základ pro naši polévku, kterou jsme pak dochutili špetkou rocku, popu, folku a elektronické hudby.

Festival si nadále zachoval žánrovou pestrost. Jak moc je pro vás těžké se té multižánrovosti držet, protože mnozí návštěvníci by asi chtěli mít festival jen se svými oblíbenci z jednoho žánru?

David Moravec: Nikdy jsem nechtěl dělat žánrově vyhraněný festival, protože sám nepreferuji žádný. Mám rád kvalitní hudbu a to chci promítnout i do dramaturgie festivalu. Navíc slovo „open“ v názvu festivalu znamená, že je otevřen mnoha hudebním směrům. A těžké to určitě není, protože stejně jako pestrost baví nás, baví i naše návštěvníky.

Letos v rámci mimořádných projektů označujete vystoupení Lucie a Pokáče s kapelou. V čem přesně budou tato vystoupení mimořádná?

David Moravec: Lucie odehraje koncert dlouhý 90 minut. Půjde o velkou show. Mimořádné je i to, že se nám ji podařilo domluvit, i když to vlastně byl jejich management, kdo nás v roce 2021 oslovil. Festival se jim líbil, vnímali náš progres. Tenkrát se to pěkně poslouchalo. A od té doby jsme se těšili.

Matěj Ostárek: Pokáč přijede s kapelou a bude to jen jedno z mála takových vystoupení. A pak ještě máme speciální projekt v podání Tata bojs, kteří exkluzivně pro nás znovu oprášili a zahrají Nanoalbum, které doplní o sadu svých největších hitů. A zapomenout nesmíme ani na Cirk la Putyka.

Na festivalu vystoupí také Calin, We Are Domi či Sofian Medjmedj. Tito interpreti jsou oblíbení především (i když ne samozřejmě pouze) mezi teenagery a mladší generací. Je to známka toho, že chcete, aby váš festival byl stále více v hledáčku této generace? A pokud je řeč o We Are Domi, nemáte informaci, že by se na svou dceru mohl přijet podívat i bývalý hokejový brankář Dominik Hašek?

David Moravec: Festival dělám téměř dvacet let, takže za tuto dobu s námi odrostla už jedna generace návštěvníků. A další si chceme vychovat. Nejde ale primárně o to, aby k nám chodili výhradně mladí lidé. Jak jsem zmínil před chvíli, slovo „open“ v našem názvu má několik významů. Jsme otevřeni hudebním stylům i všem věkovým skupinám.

Matěj Ostárek: Takže chceme, aby si u nás každý našel něco. Navíc ten český rybníček showbusinessu je velmi malý, takže pokud nechceme točit stále stejné kapely, musíme hledat a dát prostor i mladým interpretům.

Dále můžeme zmínit fakt, že jedním z poznávacích znamení festivalu je trvale udržitelná zábava… 

Matěj Ostárek: Trvalé udržitelnosti se věnujeme dlouhodobě. Je pro nás důležité minimalizovat dopad na životní prostředí.

Festivaloví návštěvníci obecně vyžadují stále více a více doprovodného programu. Máte nějak nastaveny hranice, aby na vašem festivalu byla hudba stále na prvním místě a aby se z toho podobně jako v jiných případech nestala jen dražší víkendová zábava pro rodiny, kde jsou hudební vystoupení upozaděna ve prospěch setkávání s přáteli a trávení volného času?

David Moravec: Myslím si, že hudba je u nás vždy na prvním místě. Potvrzují to i počty lidí pod scénou během koncertů. Takže primárně k nám lidé chodí za ní. Ale přece každý koncert je společenská událost. Hudba lidi spojuje, vytváří zážitky, o kterých si pak můžeme povídat, vzpomínat na ně. Není nic špatného jít na koncert v doprovodu přátel.

Matěj Ostárek: Tak to je. U nás je navíc doprovodný program zaměřený hlavně na děti a rodiny. A to především proto, že i rodiče se chtějí jít bavit. Proto se snažíme zabavit i jejich ratolesti.

Letošní ročník sice ještě nezačal, ale s ohledem na to, že v hudebním byznyse je třeba plánovat dlouhodobě, tak se na závěr nabízí otázka, co lze už nyní prozradit o Štěrkovně Open Music 2024?

Matěj Ostárek: I nadále budeme razit heslo trvale udržitelná zábava. Ještě více doladíme a došperkujeme areál. Festival se uskuteční v termínu 25. až 27. července 2024. Předprodej spustíme hned po letošním ročníku.

David Moravec: Slíbit můžeme i to, že zůstaneme v Hlučíně. Budeme slavit kulatiny, protože se uskuteční dvacátý ročník, takže další důvod k oslavě. Program už je hotový, takže ještě letos během festivalu zveřejníme první jména. Přijede například kapela, která u nás ještě nikdy nebyla, a jeden opravdu velký zpěvák dorazí se svým novým projektem.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.