Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Štěrkovna zažila triumfální jízdu velkých legend. Lucie a Pražský výběr jsou ve skvělé formě

Štěrkovna zažila triumfální jízdu velkých legend. Lucie a Pražský výběr jsou ve skvělé formě

29.7.2023 11:48 Hudba

Druhý den festivalu Štěrkovna Open Music se nesl ve znamení triumfálních návratů velkých legend. Kapely Lucie a Pražský výběr odehrály koncerty, které se zapíšou do historie tuzemské festivalové scény. Lucie ve své původní sestavě názorně ukázala, že její písně spolehlivě dají na frak současné hudební produkci. Pražský výběr zahrál rovněž v původním obsazení a Michael Kocáb na pódiu oslavil své narozeniny. Pozornost vzbudila také vystoupení mladého rapera Calina a jeho zkušenějšího kolegy Marpa. Výtečný koncert odehrál i Pokáč, který den zahajoval.

Zvětšit obrázek

David Koller z kapely Lucie na Štěrkovně.
Foto: Aleš Honus

Návrat Lucie na pódia je velkou radostí posledních let. Kapela vystoupila ve svém původním složení, které tvoří David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P. B. Ch. Sestavu doplnil Kollerův syn Adam na bicí. Lucie zahrála průřez svou fascinující historií, která je živá, nespoutaná a plná nestárnoucích hitů jako jsou Pohyby, Daniela, Oheň, Vona říká jó, Amerika, Šťastnej chlap a Panic. Písničku Rouháš se bohům Koller věnoval jejímu autoru Oskaru Petrovi, který je aktuálně se zdravotními problémy v nemocnici. Jednu z nejslavnějších písní Šrouby do hlavy kapela vtipně uvedla jako trochu „laciného diska z osmdesátých let“.

Robert Kodym z Lucie. (Foto: Aleš Honus)

Lucie kolegiálně připomněla i narozeniny Michaela Kocába, kterého Kodym překřtil na „archanděla Michaela“ a připomněl jeho podíl na odchodu sovětských vojsk z Československa. Následně mu Lucie věnovala song Dotkni se ohně. Publikum si společně zazpívalo i jednu z posledních Chci zas v tobě spát. Nechyběl ani drsný komentář adresovaný Rusku, které zaútočilo na Ukrajině. Největší hudební legenda devadesátých let si své vystoupení užila, ale nenechala se euforickou reakcí publika vyvést z míry. Vystoupení bylo ukázkou profesionality a nejvíc energie z kapely na pódiu nechal klávesista Michal Dvořák, kterého bylo všude plno. David Koller i Robert Kodym své písně báječně odzpívali a několikrát poděkovali lidem za jejich skvělou účast. Vystoupení Lucie se zařadilo ke zlatým hřebům festivalu a publikum si je vychutnávalo plnými doušky.

David Koller. (Foto: Aleš Honus)

Na koncert Lucie navázala další nezpochybnitelná legenda jménem Pražský výběr. Také tento koncert byl v mnoha ohledech unikátní. Rocková ikona, které kdysi komunistický režim na tři roky zakázal činnost, vystoupila ve svém původním složení v čele s Michaelem Kocábem, Michalem Pavlíčkem, Vilémem Čokem, Klaudiem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem. S kapelou vystoupil jako host i DJ Roxtar. Nechyběla ani obskurní postava Arthura Ropotama, kterou už dvě desetiletí ztvárňuje Richard Šíma z Ostravy. Pražský výběr zahrál své nejznámější písně a připravil divákům i překvapení v podobě „karaoke“. Titulkovací zařízení umožnilo zazpívat si s kapelou všechny texty i těm, kteří je neznají.

Michael Kocáb. (Foto: Aleš Honus)

Pražský výběr zahrál písně jako Pražákům, těm je hej, Na václavským Václaváku, Tatrman, Chvastoun, Proč jen já, Hrabě X, Olda je přítel můj a další songy. Během písně Snaživec Kocáb také spontánně požádal publikum, aby si zazpívalo společně její refrén. Přitom vyjádřil solidaritu s okupovanou Ukrajinou a ruského prezidenta Putina označil za novodobého Heroda a vraha žen a dětí.

Michal Pavlíček. (Foto: Aleš Honus)

Muzikantské i pěvecké výkony v podání Pražského výběru jsou mimo veškeré kategorie. Kytarista Michal Pavlíček je po technické i výrazové stránce nenapodobitelný, stejně jako vynikající baskytarista Vilda Čok, jehož afektovaný hlas neodmyslitelně dotváří expresivní pěvecké linky Michaela Kocába. Ten koncert odzpíval ve velkém stylu. Pódiovou show udělala především postava Ropotama, ale přišla i smrtka, která se zjevila v šíleně křečovitých pohybech na pódiu během písně Zubatá. Pražský výběr odehrál nezapomenutelný koncert. Publikum Štěrkovny kapelu ani po přídavku nechtělo pustit z pódia a ještě dlouho skandovalo.

Artur Ropotamo. (Foto: Aleš Honus)

Štěrkovna v pátek zažila i další příjemná vystoupení. K těm nejpovedenějším patřil koncert Pokáče, který vystoupil sám i s doprovodnou kapelou. Pokáč umí lidi bez podlézání pobavit i rozesmát. Jeho suchý humor je originální, písně oplývají osobitou sebeironií, která je bezprostřední a příjemná. Fanouškům Pokáč zahrál i písničku na přání, kterou se stala dle všech předpokladů oblíbená Mám doma kočku.

Pokáč. (Foto: Aleš Honus)

Publikum se dobře bavilo i během vystoupení herce a písničkáře Jiřího Schmitzera. Ten sice jako obvykle zapomněl několik svých textů a nedohrál pár písní do konce, ale přesto svým mírně zmateným chováním a syrovým bluesovým projevem s rockovými prvky zaujal. „K čemu je to dobrý? Na ty obrazovky, jo?“, podivil se například Schmitzer tomu, proč jsou na něj namířeny objektivy kamer.

Jiří Schmitzer. (Foto: Aleš Honus)

Mladší ročníky potěšil aktuálně velmi úspěšný raper Calin. Ten zahrál své největší hity s aktuálního alba Roadtrip, ale potěšil také svou coververzí folkového evergreenu Podvod. „Když jsem přišel do Český republiky, zamiloval jsem se do jedný písničky. A po nějakým čase jsem měl tu čest ji přezpívat. A sami bratři Nedvědi mi ji požehnali“, připomněl Calin, který koncert výborně odzpíval a ukázal, jak vypadá kontakt s publikem.

Calin. (Foto: Aleš Honus)

O interakci se nemuseli obávat ani slovenští rockeři Horkýže Slíže, kteří servírovali své největší hity Silný refrén, Mám v p…nebo L.A.G. Song jako obvykle. Použít úryvek písně Slunečný hrob od Blue Effect k textu „My máme silný refrén jak hovado“, však ukázalo, že Horkýže nebudou nejostřejší tužkou v penále. Svědčí o tom i skutečnost, že na rozdíl od českých Kabátů slovenští dravci trousí ve svých písních vulgarity na potkání.

Horkýže Slíže. (Foto: Aleš Honus)

Večer uzavřel skvělý raper Marpo se svým TroubleGangem, který i v pozdních hodinách dokázal z publika vykřesat jiskry energie a zinscenovat mejdan, na který se nezapomíná.

Marpo. (Foto: Aleš Honus)

„Štěrkovna je jeden z nejlepších festivalů napříč Českou republikou,“ připomněl Marpo publiku jejich poklad. Skvělou tečkou za druhým dnem provázely slogany jako „Sem prostě takovej, tak trochu horká hlava, ber mě, nebo nech mě bejt,“ které skandovalo nadšené publikum. Perfektní zvuk, osobní texty, brutální nasazení a současný feeling pasují Marpa a jeho kapelu na jednoho z nejdůraznějších současných interpretů.

Štěrkovna i v sobotu nabízí zážitkový program, kterému vévodí jedna z největších postav české populární hudby Václav Neckář. Nechybí ani mladý písničkář Michal Horák, jehož písně patří k největším zábavám současné tuzemské scény a osvědčené populární formace Mig 21, Chinaski i rockový Krucipüsk.

 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.