Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hodně neobyčejný koncert Vladivojny otevřel novou sezonu ostravského klubu Parník

Hodně neobyčejný koncert Vladivojny otevřel novou sezonu ostravského klubu Parník

9.9.2023 16:38 Hudba

Vladivojna La Chia se v pátek večer po delší době představila v Ostravě, a to na koncertu, který byl z několika důvodů výjimečný. Zazpívala poprvé pouze za doprovodu klavíristky Karoliny Šustové a v některých písních jí sekundovala její dlouhodobá spolupracovnice, šansoniérka Sylvie Bee. Pro premiéru této komorní sestavy připravila Vladivojna výběr nejlepších písní z celé své více než dvacetileté kariéry.

Zvětšit obrázek

Vladivojna La Chia v Parníku.
Foto: Aleš Honus

Původně měla Vladivojna ve svém rodném městě zahrát se svou aktuální kapelou Tepe a září, kterou dala dohromady po vydání předloňského písňového alba Tam v hluboké tmě tepe a září.

Z důvodu vážného úrazu jednoho z členů kapely, který si musí kvůli zranění ramene dát na několik týdnů pauzu, ale nakonec pro Ostravu připravila speciální recitál, na kterém ji poprvé doprovázela pouze klavíristka a kytaristka Karolina Šustová. Do některých písní si k vokálům přizvala zmíněnou Sylvii Bee.

Vladivojna La Chia a Sylvie Bee. (Foto: Aleš Honus)

Místo kompletní prezentace písní ze zmiňovaného alba, které mají sice velmi intimní charakter, ale přece jen vyžadují zapojení více hráčů včetně elektroniky, tak padla volba na průřez celou skladatelčinou pozoruhodnou tvorbou.

Koncert zahájily dechberoucí Láptě, báseň ruské umělkyně Anny Barkovové, kterou Vladivojna zhudebnila pro soundtrack k filmu Osm hlav šílenství, a uzavřely Myši, které pocházejí z její stejné tvůrčí etapy.

Vladivojna La Chia. (Foto: Aleš Honus)

Zajímavé bylo, že pro komorní sestavu si Vladivojna nevybrala jen poklidnější a křehčí skladby, jak se dalo očekávat, ale zazněly i ukázky písní, které mají v původních verzích velmi dynamický charakter. Díky schopnosti Karoliny Šustové vystihnout jen za pomoci piana atmosféru, která slouží duchu písně, tak mohla zaznít třeba i Řeka, kterou Vladivojna hrávala s kapelou Banana , s níž prožila své nejdivočejší období v samotných počátcích své kariéry. V instrumentálně očesané verzi přitom píseň nic neztratila na svém pulsujícím magičnu.

Karolina Šustová a Vladivojna. (Foto: Aleš Honus)

Dobře dopadla v komorním provedení i Holka, možná obecně nejznámější a nejpopovější skladba, kterou kdy Vladivojna napsala. Písničku pro seriál Jana Hřebejka Až po uši zpívá Vladivojna jako duet s Matějem Ruppertem, přičemž v Parníku jeho part velmi obstojně zvládla Karolina Šustová. Ta se během celého koncertu projevovala jako velmi schopná instrumentalistka, když plynule střídala klavír s kytarou i elektronickými klávesami. Její hru v závěru publikum zaslouženě odměnilo dlouhotrvajícím potleskem.

Karolina Šustová. (Foto: Aleš Honus)

Z posledního písňového alba Tam v hluboké tmě tepe a září zazněla během koncertu jen titulní skladba. Mnohem častější byly výlety do starší tvorby, takže fanoušci se dočkali třeba i písní Meluzína, Dům, Tajemství Lotopu, Snídaně nebo skvěle vygradovaných Pábitelů.

Se samostatným blokem písní se představila také Sylvie Bee, která si sympatie publika získala šansonovou verzí notoricky známého osmdesátkového hitu Voyage Voyage od Desireless a velký aplaus si vysloužila i díky písni Padam, padam od Edith Piaf.

Sylvie Bee. (Foto: Aleš Honus)

Vítaným a velmi vtipným zpestřením koncertu byla i ukázka z knížečky Vladibajky, která vyšla v roce 2011 jako součást alba Bohémy. Přednes jedné z fantaskních povídek v charismatickém podání Vladivojny byl jedním slovem roztomilý.

Vladivojna La Chia. (Foto: Aleš Honus)

Vladivojna disponuje jedním z nejtvárnějších a nejoriginálnějších hlasů na tuzemské hudební scéně, což se naplno ukázalo i díky převážně akustickým aranžmá. Ty daly jejímu projevu vyniknout ve všech polohách, kterých má tato interpretka skutečně velmi pestrou paletu.

Důvěrně známé prostředí Parníku, kde se Vladivojna cítí jako doma, protože zde v minulosti vystupovala nesčetněkrát, přispělo k velmi civilnímu a neformálnímu charakteru koncertu.

Z koncertu v Parníku. (Foto: Aleš Honus)

Recitál Vladivojny za doprovodu Karoliny Šustové a s hostující Sylvií Bee byl velmi příjemným startem nové sezony klubu Parník, jehož podzimní program láká na taková jména jako jsou Vladimír Merta a Žamboši nebo na Blanku Šrůmovou s Janem Saharou Hedlem, ale také na world music v podání Shabab Tolouie Tria, které přiveze zajímavou fúzi perské hudby a flamenca.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.