Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Volá Jack London! První díl připravované trilogie nadchl v baru U Waldemara přítomné

Volá Jack London! První díl připravované trilogie nadchl v baru U Waldemara přítomné

26.2.2024 06:47 Divadlo

Site-specific umění je umělecké dílo vytvořené tak, aby existovalo na určitém místě. Jedno takové místo nedávno zaniklo v centru Ostravy, klub Les herce Přemysla Bureše. Místo, kde se setkávalo jádro ostravské intelektuální a umělecké infrastruktury. Bureš nyní provozuje bar U Waldemara-někdejší kultovní místo fanoušků Věry Špinarové. A i když se velikostí prostor s klubem Les srovnat zdaleka nedá, pomalu nabývá jeho proslulosti. Večer o Jacku Londonovi je toho dokladem.

Zvětšit obrázek

Z prvního dílu trilogie o Jacku Londonovi.
Foto: Martin Popelář

Jack London, jedna z nejvíce přitažlivých a nejvíce provokativních osobností literatury. Spisovatel, zlatokop, člen pobřežní hlídky, pirát, lovec ústřic a námořník. Poslední profese určila jeho osud nejvíce a sám pojmenoval svou vlastní nenapsanou biografii Námořník na koni. Nakonec tento název pro biografii Jacka Londona převzal jiný slavný spisovatel, který ji napsal – Irving Stone.

Jack London se narodil jako nemanželský syn potulného irského astrologa. Jeho dětství bylo všechno, jen ne idylické. Také z toho důvodu brzy prchá na moře. Z domu si však odnesl lásku k dobrodružné literatuře. A svůj život jako by utvářel podle některé z románových postav. Na základě svých zkušeností psal povídky. Pro svůj drsný a strohý styl nebyl zpočátku příliš oblíbený mezi nakladateli, ale čtenáře rychle doslova nadchl.

Pavel Hruška. (Foto: Martin Popelář)

V literárním večeru odehrávajícím se v celém maličkém prostoru barové místnosti vystoupili herci Andrea Zatloukalová, Jan Lefner a Přemysl Bureš, literární historik Pavel Hruška, výtvarník Zdeněk Janošec Benda, hudebník Tomáš Rossi a také Jiří Müller, stand-up tragedy komik, textař, kytarista a zpěvák.

Prostor baru se pomalu setměl a na stropě se objevily filmové záběry sněhové vichřice včetně zvuků burácejícího vichru. Zazněl opakovaný zvuk lodního zvonu, vysoká postava Janošce Bendy v námořnickém plášti dlouhém až po paty přistoupila k petrolejové lucerně zavěšené u stropu a malíř zapálil světelný plamínek. Ze vzdálenějšího zadního kouta baru se ozval akordeon Tomáše Rossiho a u baru sedící dvojice, herečka Andrea Zatloukalová a literární historik Pavel Hruška, zahájila představení četbou ze Stoneova Námořníka na koni.

Z baru U Waldemara. (Foto: Martin Popelář)

Následovala četba z románu Démon alkohol v osobitém, velmi energickém a místy až expresívním podání Jana Lefnera a celý literární program uzavřel Přemysl Bureš povídkou Rozdělat oheň. Charakteristický silně emocionální projev Burešův úzce korespondoval s tématem povídky, marným bojem o život mezi mužem a padesátistupňovým mrazem na Aljašce.  Nebyla to však tečka – tu udělal Jiří Müller s kytarou a přednesem své písně Yukon. Oba čtenáře doprovázel Tomáš Rossi vstupy hry na akordeon, stejně tak i Pavla Hrušku a Andreu Zatloukalovou a v samotném závěru i Jiřího Müllera při zpěvu s kytarou. Od začátku do konce také v zadním koutě baru na prehistorickém přenosném černobílém televizoru běžely filmové záběry, na nichž bylo vidět zálesáka a jeho psa, boj o život v mrazu na Aljašce. Večer, plný romantiky i Jacka Londona.

Jiří Müller. (Foto: Martin Popelář)

Dnes je Jack London zbytečně degradován na autora dobrodružné literatury pro děti a mládež. Navíc mladá generace Londonovo dílo řadí mezi školní povinnou literaturu a věnuje se spíše fantasy literatuře, komiksům a jiným dnes oblíbeným literárním žánrům.

O co všechno přicházejí ti, kteří Londona už neznají, ukázal první večer z trilogie site-specific večerů věnovaných Jacku Londonovi a dílu tohoto světoznámého spisovatele v ostravském baru U Waldemara.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.