Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Svatováclavský hudební festival 2024 zahajuje předprodej, letos nabídne 22 koncertů

Svatováclavský hudební festival 2024 zahajuje předprodej, letos nabídne 22 koncertů

1.3.2024 18:46 Hudba » Zaostřeno

Svatováclavský hudební festival otevírá kompletní programovou nabídku svého 21. ročníku. Letos nabídne od 4. do 28. září jak v kostelích, tak i v muzeu, divadle nebo na univerzitě celkem 22 špičkových koncertů.

Zvětšit obrázek

Dirigent Václav Luks, umělecký vedoucí souboru Collegium 1704, který opět vystoupí na festivalu.
Foto: Ivan Korč

Do Ostravy tradičně přiveze své rezidenční soubory Collegium 1704 (Bach / Zelenka, 7. září), Collegium Marianum (Salve Regina, 21. září) a Český filharmonický sbor Brno (Zahajovací koncert: Mendelssohnova Symfonie č. 2 „Lobgesang“, 4. září; Dvořák: Te Deum, 14. září ).

Opravdové hudební lahůdky slibují projekty anglického vokálního tělesa VOCES8 (Lux Aeterna, 6. 9.), italského kontratenoristy Filippa Mineccii s francouzským Les Affranchi·e·s (Italské baroko, 23. 9.), polského saxofonisty Pawła Gusnara (Saxofon a smyčce, 11. 9.) nebo prestižního domácího dětského sboru Permoník Choir Karviná (Arnesen / Jenkins: Adiemus, 13. září) či folklorní VUS Ondráš (70 let: Ondrášovské putování, 18. září).

K Roku české hudby 2024 se zařadí nejen projekt Collegia 1704, ale také vystoupení koncertního mistra České filharmonie Jana Mráčka s PKF – Prague Philharmonia (Dvořák / Martinů, 17. září – Ostrava), souborů Concerto Aventino a More Maiorum (Adam Michna „svatováclavský“, 20. 9. – Ludgeřovice), Cappella Mariana s kanadským Constantinople a Sašou Rašilovem (Kryštof Harant, 22. září – Hlučín) a také Závěrečný koncert s Filharmonií Bohuslava Martinů a sólisty Kateřinou Kněžíkovou, Markétou Cukrovou, Jaroslavem Březinou a Františkem Zahradníčkem (Dvořák: Requiem, 28. září. – Ostrava).

Znějící české hudby bude ale daleko více! Těšit se můžete na skvosty Antonína Dvořáka v podání Bennewitzova kvarteta, Janáčkovy filharmonie Ostrava s Veronikou Rovnou a Romanem Hozou (Te Deum), Slovenský komorní orchestr, The Trio: Jiří Vodička, Václav Petr, Martin Kasík, nebo jeho „Lužanskou“ v podání Ensemble Inégal.

Celou programovou nabídku 22 koncertů naleznete na www.shf.cz

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.